Hyppää sisältöön

Puolueiden toimistoihin lähetettiin uhkaavia paketteja – Ylen tiedot: KRP tutkii terrorismirikoksina

Ylen tietojen mukaan seitsemän käynnissä olevaa terrorismirikostutkintaa liittyvät epäilyttäviin postilähetyksiin, joita lähetettiin puolue- ja piiritoimistoihin viime kevään eduskuntavaalien alla.

Poliisiautoja Vasemmistoliiton puoluetoimiston edustalla.
Vasemmistoliiton puoluetoimisto Helsingin Sörnäisissä tyhjennettiin 16. helmikuuta 2023 epäilyttävän paketin vuoksi. Kuva: Emmi Siljamäki / Yle
Jesse Mäntysalo

Ylen tietojen mukaan keskusrikospoliisilla tutkinnassa olevat seitsemän epäiltyä terrorismirikosta liittyvät viime kevättalvella puolueiden toimistoihin lähetettyihin epäilyttäviin paketteihin.

Helmikuussa vasemmistoliiton ja SDP:n puoluetoimistoihin Tampereella saapui postitse uhkaavalta vaikuttavat lähetykset.

Lisäksi SDP:n piiritoimistolle Turussa ja vasemmistoliiton piiritoimistolle Porissa oli saapunut epäilyttäviä postilähetyksiä.

Helsingissä tapauksia paljastui kolme, joista yksi liittyi vasemmistoliiton puoluetoimistolle lähetettyyn pakettiin. Poliisi sai siitä ilmoituksen 16. helmikuuta.

Kahdesta muusta ei tiettävästi ole kerrottu julkisuuteen.

Helsingin poliisi vahvisti maaliskuun alussa, että Helsingissä on lähetetty muutamiin eri puoluetoimistoihin vastaavia paketteja myös 16. helmikuuta jälkeen.

Poliisi sai ilmoitukset 16. helmikuuta myös kokoomuksen ja kristillisdemokraattien puoluetoimistoille tulleista lähetyksistä, mutta myöhemmin selvisi, että molemmat sisälsivät mainostuotteita.

Terroristinen motiivi

Ainakin suurinta osaa seitsemästä tutkinnassa olevasta tapauksesta tutkittiin aluksi laittomina uhkauksina.

Myöhemmin poliisi on alkanut epäillä, että tekoihin liittyy terroristinen tarkoitus.

Kaikkien tapausten tutkinta on keskitetty KRP:lle.

Yle ei tavoittanut tutkinnanjohtaja Sanna Springarea kommentoimaan asiaa.

Terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset ovat niin sanotusti normaaleja rikoksia eli tekoja, jotka on jo muualla laissa kriminalisoitu, mutta joiden motiivina on nimenomaan terrorismi.

Terroristisessa tarkoituksessa tehty laiton uhkaus voi olla esimerkiksi uhkaus, jolla halutaan aiheuttaa yleistä pelkoa.

Ei konkreettista vaaraa

Alussa poliisi kertoi epäilevänsä, että ainakin vasemmistoliiton puoluetoimistolle Helsinkiin saapuneen epäilyttävän paketin takana on sama henkilö, joka toimitti vastaavat lähetykset Tampereelle.

Poliisin mukaan kyseisten pakettien ulkonäössä oli samankaltaisuuksia, kuten esimerkiksi jonkinlaista johtoa, joka loi mielikuvaa, että sisällön vaarallisuudesta.

Poliisi kuitenkin ilmoitti, ettei lähetyksistä aiheutunut konkreettista vaaraa.

Ylen tiedossa ei ole, onko poliisilla epäiltyä tai epäiltyjä.

Suosittelemme