Hyppää sisältöön

Paavi ehdottaa, että katolinen kirkko voisi siunata samaa sukupuolta olevia pareja

Kolme vuotta sitten paavi antoi tukensa samaa sukupuolta olevien siviililiitoille. Tuore lausunto on kuitenkin jättänyt tilaa tulkinnoille.

Paavi Franciscus tervehtii ihmisiä Vatikaanissa.
Paavi Franciscus johtaa sunnuntain rukoushetkeä ikkunasta viiden lapsen kanssa, jotka edustavat viittä maanosaa Vatikaanissa 1. lokakuuta. Kuva: Vatikaanin mediatoimisto /AOP
Varpu Kiviranta

Paavi Franciscus on ehdottanut, että hän olisi avoin ajatukselle, että katolinen kirkko siunaa samaa sukupuolta olevia pareja, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Paavi vastasi kardinaalien ryhmälle, joka kysyi häneltä selvyyttä asiaan. Hän sanoi, että kaikkiin siunauspyyntöihin tulisi suhtautua ”papillisella rakkaudella”.

– Emme voi olla tuomareita, jotka vain kieltävät, hylkäävät ja sulkevat pois, paavi kommentoi.

Hän kuitenkin lisäsi, että kirkko pitää samaa sukupuolta olevien parisuhteita edelleen ”objektiivisesti syntisinä”, eikä tunnustaisi samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

Kardinaalien pyyntö oli yksi monista, joita paaville on lähetetty ennen viikkoja kestävää kokoontumista, jossa keskustellaan katolisen kirkon tulevaisuudesta. Kokous on alkanut Vatikaanissa tänään keskiviikkona.

Useissa maissa papit siunaavat jo pareja

Katolisessa kirkossa siunaus on rukous, jonka yleensä esittää pappi, joka pyytää Jumalaa katsomaan suotuisasti siunattavaa ihmistä tai ryhmää.

Piispa ovat useissa maissa sallineet pappien siunaavan samaa sukupuolta olevia pareja, esimerkiksi Belgiassa ja Saksassa. Mutta kirkon kanta on jäänyt epäselväksi.

Nyt sävynmuutos voi vaikuttaa merkittävältä, mutta esimerkiksi keväällä 2021 paavi Franciscus hyväksyi Vatikaanin asetuksen, joka kielsi pappeja siunaamasta samaa sukupuolta olevien liittoja.

Tuolloin korostettiin, että tällaiset suhteet ovat syntisiä, eikä niitä voi siunata. Aiemmin tänä vuonna paavi puhui, ettei homoseksuaalisuus ole rikos, mutta hän kutsui sitä synniksi.

Paavi ei ole nyt selkeästi kertonut, mikä olisi mahdollista siunata: parin liitto vai ihmiset, jotka haluavat siunauksen. Paavi puhui yleisemmällä tasolla ihmisistä, jotka haluavat siunauksen. Paavin mukaan siunauspyyntö on avunpyyntö Jumalalle, että ihminen pystyisi elämään paremmin, eikä tällaista voi paavin mukaan ihmiseltä kieltää.

Paavi sanoi, että kirkko ymmärtää avioliiton liitoksi miehen ja naisen välillä. Paavin mukaan kirkon pitäisi välttää kaikkea, mikä voisi olla ristiriidassa tämän kanssa. Mutta hän lisäsi, että siunauspyyntö on avunpyyntö, jota ei voida kieltää.

Paavin on tulkittu ehdottaneen, että siunausta olisi harkittava tapauskohtaisesti. Hän lisäsi, että kirkon pitäisi aina suhtautua suhteisiinsa ihmisten kanssa ”ystävällisesti, kärsivällisesti, ymmärryksellä, hellästi ja rohkaisevasti”.

Paavi Franciscuksen kautta ovat leimanneet pyrkimykset pehmentää kirkon kieltä muun muassa seksuaalisuudesta. Tämä on suututtanut konservatiiveja.

Esimerkiksi kolme vuotta sitten uutisoitiin, että paavi Franciscuksesta tuli ensimmäinen paavi, joka tuki samaa sukupuolta olevien siviiliittoja.

Horisontti: 10 vuotta paavi Franciscusta – minne menet katolinen kirkko?

Suosittelemme