Hyppää sisältöön

Ruotsalaistähti jatkoi kannanottojaan – matkusti suunnistuksen EM-kisoihin Italiaan junalla

Moninkertainen arvokisamitalisti Gustav Bergman kertoi ennen kilpailua kärsineensä flunssasta. Hänen mukaansa urheilijoiden tulisi lentää vähemmän.

Gustav Bergman kuvassa.
Gustav Bergman jäi sprinttisuunnistuksen EM-kisojen henkilökohtaisen sprintin karsintaan. Kuva: EPA-EFE
Paavo Forsberg

Suunnistuksen moninkertainen MM- ja EM-kultamitalisti Gustav Bergman, 32, otti kantaa ympäristön puolesta matkustamalla sprinttisuunnistuksen EM-kisoihin Italiaan junalla.

Bergman aloitti matkansa Tukholmasta, ja saapui kisapaikalle Veronaan Berliinin ja Münchenin kautta. Ruotsin miesten kovimpiin suunnistajiin kuuluva Bergman kieltäytyy lentämästä kisoihin Euroopan alueella. Hän matkusti myös heinäkuun MM-kisoihin Sveitsiin junalla.

– Huippu-urheilijoina me lennämme liikaa. Meidän tulisi ottaa juna aina, kun mahdollista, Bergman sanoi SVT:lle.

Bergman kertoi matkanneensa väljällä aikataululla, jotta ehti käydä matkansa lomassa verryttelylenkeillä pitääkseen kehonsa vireessä.

Ruotsalaissuunnistaja on tunnettu yhteiskunnallisista kannanotoistaan. Hän esimerkiksi boikotoi Ruotsin rastiviikkoa O-ringenia vuonna 2018, kun sen sponsoreihin kuului puolustusalan yritys.

Ulos finaalista

Bergman on voittanut MM-kisoissa viestit mukaan luettuna 14 mitalia.

Elokuussa Tšekin maailmancupin sprintissä toiseksi sijoittunut Bergman karsiutui keskiviikkona EM-kisojen henkilökohtaisen sprintin finaalista, johon pääsi kolmesta karsintaerästä jokaisesta 15 parasta. Hän oli kolmoserän 16:s ja jäi finaalipaikasta yhden sekunnin.

Bergman kertoi ennen kilpailua kärsineensä flunssasta ja arveli, ettei taistele mitaleista. Hän asetti tavoitteekseen maailmancupin kokonaistilanteen kolmostilansa puolustamisen. EM-kisat ovat osa maailmancup-kalenteria.

– Tuntui juuri niin pahalta kuin olin pelännytkin. Teknisesti meni todella hyvin, joten tein, mitä pystyin. Tässä kunnossa ei ole asiaa finaaliin, mutta silti tuntuu vähän surulliselta ja ärsyttävältä, Bergman tunnelmoi Instagramissa.

Gustav Bergman suunnistamassa.
Bergman on saavuttanut viesteistä ja sprinttiviesteistä neljä MM-kultaa. Kuva: EPA-EFE

Kokonaiskisan sijoitus vaikuttaa melko varmalta, sillä Bergman on 94 pistettä finaaliin selviytynyttä Itävallan Jannis Bonekia edellä. Voitosta saa 100 pistettä ja toisesta sijasta 80. Bergman jää pisteiden ulkopuolelle.

Myös muita kovia nimiä jäi miesten sprinttikarsintaan, esimerkiksi Uuden-Seelannin sprinttispesialisti ja arvokisamitalisti Tim Robertson ja kokeneet sveitsiläiset Daniel Hubmann ja maajoukkueuransa päättävä Florian Howald.

Miesten sprinttifinaalissa Tuomas Heikkilä päätti Suomen kymmenen vuoden kuivan kauden sprinttisuunnistuksen arvokisoissa ja nappasi EM-pronssia.

Lue lisää: EM-pronssia! Tuomas Heikkilä katkaisi Suomen pitkän kuivan kauden sprinttisuunnistuksessa: ”Toivottavasti toimisi motivaattorina nuorille”

Suosittelemme