Hyppää sisältöön

Suomi hakee koripallon naisten EM-kisoja 2027

Suomi hakee vuoden 2027 naisten EM-kisoja yhteishakemuksella Liettuan kanssa. Kisojen emäntämaa päätetään Fiban Euroopan hallituksen kokouksessa marraskuussa.

Lotta-Maj Lahtinen pallon kanssa.
Lotta-Maj Lahtinen on yksi Sumen nuoria huippuja. Lahtinen on ny siirtynyt Georgia Techille Kuva: Gongga Laisong / China News Service / Getty Ima
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi hakee vuoden 2027 koripallon naisten EM-kisoja yhteishakemuksella Liettuan kanssa. Hakemuksen mukaan Suomi järjestää EM-kisojen alkulohkovaihetta Espoon areenassa, joka on toiminut Susijengin kotipesänä jo viimeisen neljän vuoden ajan. Liettuaan kaavaillaan alkulohkovaiheen lisäksi pudotuspelejä.

EM-kisahaku etenee Kansainvälisen koripalloliiton Fiban arvioinneilla sekä tutustumiskäynneillä, jotka Fiba suorittaa syksyn 2023 aikana. Fiban Euroopan hallitus kokoontuu päättämään EM-kisaemännyydestä marraskuussa 2023.

– Toivotamme naisten koripallon EM-kilpailut tervetulleeksi Espooseen. Olisimme todella ilahtuneita, jos saisimme tällä kertaa naisten koripalloa ja sen arvokisat meillä järjestettäväksi, toteaa Espoon liikuntajohtaja Martti Merra.

– Suomalaisella koriksella on hyvä draivi päällä. Susijengi on usein otsikoissa, mutta myös muilla saroilla on paljon onnistumisia. Vain harva tiedostaa, että Suomi on parantuneilla otteillaan noussut tyttöjen koriksessa maailman rankingin sijalle 15. Ja potentiaalia löytyy tulevaisuuteenkin, kehuu Suomen loripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann.

Suomi on esiintynyt tänä kesänä edukseen kansainvälisissä arvokisoissa ottamalla sensaatiomaisesti universiadipronssia sekä alle 16-vuotiaiden tyttöjen EM-kisojen neljännen sijan, joka varmisti paikan 17-vuotiaiden naisten MM-kilpailuissa 2024.

Arvokisamenestyksen lisäksi suomalaiset nuoret naiskoripalloilijat ovat keränneet huomiota yksilötasolla. WNBA-uraa tekevän Awak Kuierin lisäksi otsikoihin ovat nousseet muun muassa erinomaisen yliopistouran Georgia Techissä pelannut ja nyt Espanjan liigaan siirtynyt Lotta-Maj Lahtinen sekä vuoden 2023 WU18-tyttöjen pistekuningatar Elina Aarnisalo.

Suomi on jo aiemmin saanut järjestelyoikeudet Tampereella 2024 järjestettäville 18-vuotiaiden miesten EM-kisoille sekä miesten EM-kisojen alkulohkolle 2025.

Suomen koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo muistutti tiedotustilaisuudessa Suomessa järjestetystä miesten EM-kisojen alkulohkosta vuonna 2017. Se oli suuri yleisömenestys ja lisäsi entisestään Susijengin suosiota. Samaa toivotaan nyt naisten puolella.

Dettmann totesi, että kaikilla ihmisillä on unelmia.

– Jokaisen koripalloilijan unelma on pelata EM-kisat tai MM-kisat kotiyleisön edessä.

Suosittelemme