Hyppää sisältöön

Huumebisnes värvää lapsia myös Suomessa, vahvistaa Tullin johtaja

Alaikäisten osuus huumausainerikollisuudessa on viranomaisten mukaan kasvanut viime vuosina.

Huumausainerikollisuuden toimintaan osallistuu myös Suomessa alaikäisiä lapsia, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.
Päivi Suikkanen,
Kai Jaskari

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan Suomessa huumebisnes on ryhtynyt käyttämään lapsia toiminnassaan.

– On huomattu, että postista tai kuljetusliikkeistä haettavia paketteja varten värvätään alaikäisiä hakemaan hyvin pienillä korvauksilla. Puhutaan yleensä alle 18-vuotiaista, Sinkkonen kertoo.

A-studiossa keskiviikkona vieraillut Tullin valvontajohtaja sanoo, että alaikäisten värvääminen mukaan huumerikollisuuteen on lisääntynyt viimeksi kuluneen kolmen, neljän vuoden aikana.

Helsingin poliisin rikostarkastaja Kimmo Sainio vahvistaa tullin havainnon siitä, että alaikäisten osuus huumausainerikollisuudessa on kasvanut varsinkin Helsingissä huomattavasti.

– Se kertoo siitä, että perinteinen huumausaineiden katukauppa on siirtynyt sosiaaliseen mediaan. Kun ennen myytiin kadunkulmassa huumeita, niin nykyään myydään erilaisilla somealustoilla. Siellä tavoittaa yhä nuoremman asiakaskunnan.

Sainion mukaan Suomessa huumerikollisuus värvää alaikäisiä huumausaineiden katutason myyntiin ja levitykseen.

– Se, kenelle katutason myynti kuuluu ja minne asti huumausaine päätyy, siinä tilanteessa käytetään alaikäisiä myyjiä. Alaikäiset ovat myös itse aktiivisesti sosiaalisessa mediassa myymässä huumeita. Murheellisimmissa tapauksissa puhutaan alle 15-vuotiaista.

Helsingin poliisi ja Keskusrikospoliisi ovat paljastaneet laajan kansainvälisen huumausaineiden maahantuontiorganisaation. Poliisi epäilee, että Suomeen on tuotu yli miljoona lääkeainetablettia ja satoja kiloja huumeita.

Poliisi onnistui takavarikoimaan yli 100 kiloa huumausaineita ja 230 000 huumaavaa tablettia. Lisäksi poliisi teki huomattavia huumausaine- ja ampuma-asetakavarikoita muun muassa Ruotsissa.

Lisäksi poliisi on takavarikoinut lähes 240 000 euroa käteistä rahaa. Rikollisverkosto ehti järjestellä ulos Suomesta ainakin yli 2,5 miljoonaa euroa käteistä rahaa. Rahaa on kuljetettu ainakin rekoilla Turkkiin.

Katso keskiviikon A-studio Yle Areenasta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 5.10. klo 23 asti.

Suosittelemme