Hyppää sisältöön

Analyysi: Britannian pääministeri luotsaa puoluettaan tappioon – pohjoisen luotijunahankkeen hautaaminen syventää epäsuosiota

400 kilometrin tuntivauhtia kiitävä juna oli toivonkipinä köyhään Pohjois-Englantiin. Britannian pääministeri Rishi Sunak sammutti sen. Samalla hallitsevan konservatiivipuolueen suosio vain laskee.

Pääministeri Rishi Sunak pysäytti Pohjois-Englannin asukkaiden odottaman huippunopean junahankkeen.
Kirsi CrowleyBritannian-toimittaja

LONTOO Lontoosta Birminghamin kautta Manchesteriin kulkevan junan piti tuoda mukanaan työpaikkoja, investointeja ja korkeampaa elintasoa Englannin köyhään pohjoiseen. Alueen vaurastuttaminen on ollut yksi hallituksen tavoitteita.

Pääministeri Rishi Sunak ilmoitti hallitsevan konservatiivisen puolueen puoluekokouksessa, että huippunopea junayhteys Birminghamin ja Manchesterin välillä ei toteudu.

Pohjoisten kaupunkien johtajat puolueväristä riippumatta ovat älähtäneet ja asukkaat ovat tyrmistyneitä.

  HS2-projektet för höghastighetståg mellan mellan London och norra England.
HS2-junayhteys on 1990-luvulla valmistuneen Lontoosta Ranskaan vievän Eurostar-junan jälkeen toinen nopean yhteyden junahanke Britanniassa. Kuva: EPA-EFE

Rataa alettiin suunnitella vuonna 2011. Budjetti on paisunut silloisesta 38 miljardista eurosta 115 miljardiin. Liian kallista, totesi pääministeri Sunak. Hän lupaa sen sijaan joukon pienempiä ratahankkeita pohjoisessa ja eri puolilla Britanniaa.

Ratahanke on vain kirsikka kakussa, joka uhkaa päätyä pääministerin naamalle.

Konservatiivien kannatus matalalla

Kolmetoista viime vuotta Britanniaa johtanut konservatiivinen puolue on sekavassa kunnossa. Jopa puoluetta vahvasti kannattavan Daily Telegraph -sanomalehden patakonservatiivi kolumnisti Allison Pearson sanoo saaneensa tarpeekseen hallituksesta.

– Surullista, väsyttävää ja moraalia rappeuttavaa, mutta tähän on tultu, hän kirjoittaa.

Lehdet ovat julkaisseet musertavia kannatuslukuja. Mielipidetutkimusyritys Savantan syyskuisen tutkimuksen mukaan työväenpuolue saisi 46 prosenttia ja konservatiivipuolue 27 prosenttia äänistä, jos vaalit järjestettäisiin nyt. Kuusi kymmenestä äänestäjästä pitää Sunakia kyvyttömänä pääministerinä.

uoret lääkärit kokoontuvat Downing Streetin edustalle tukemaan British Medical Associationin (BMA) nuorempien lääkäreiden neljän päivän lakkoa.
Lääkäriharjoittelijat ovat lakkoilleet jo useita kertoja tänä vuonna. He vaativat 35 prosentin palkankorotuksia. Kuva: EPA-EFE

Ratahankkeen supistamisen myötä puolue voi saada vastaansa koko Pohjois-Englannin.

Brittien enemmistön mukaan Sunak on epäonnistunut jokaisessa viidessä päälupauksessaan. Hän lupasi puolittaa inflaation, kasvattaa taloutta, leikata valtion velkaa, lyhentää hoitojonoja ja pysäyttää kanaalin yli veneissä pyrkivät turvapaikanhakijat.

Hoitojonot ovat kansalle sietämättömän pitkiä. Melkein 7,7 miljoonaa eli noin joka seitsemäs britti odottaa tällä hetkellä hoitoa julkisessa terveydenhuollossa. Pisimmillään jonotus kestää yli kaksi vuotta. Parempaa palkkaa vaativien lääkärien lakkoilu vain pidentää jonoja.

En brittisk gränspatrull bärgar flyktingar i en gummibåt i Engelska kanalen
Konservatiivipuolueen johtama hallitus aikoo lähettää turvapaikanhakijat Ruandaan. Asia on tällä hetkellä korkeimmassa oikeudessa. Kuva: EPA-EFE

Maahanmuuton patoaminenkin on hankalaa. Hallitus aikoo lähettää veneillä Ranskasta kanaalin yli tulevat turvapaikanhakijat Ruandaan odottamaan turvapaikkakäsittelyä. Tästä huolimatta jo yli 25 000 ihmistä on saapunut tänä vuonna veneissä.

Puolue etsii pikavoittoja

Rishi Sunak väitti silti puoluekokouspuheessaan, että hallituksella on ohjat käsissään. Hän kuvasi lääkärilakkoja politikoinniksi konservatiiveja vastaan. Hän sanoi, että ”veneiden tulo loppuu”, kun tuomioistuin antaa hallitukselle luvan lähettää turvapaikanhakijat Ruandaan. Konservatiivit ovat sanoneet, että Britannia on valmis eroamaan Euroopan ihmisoikeussopimuksesta, jos aikeet kielletään sopimuksen takia.

Ison-Britannian pääministeri Rishi Sunak puhuu delegaateille vuosittaisessa konservatiivipuolueen konferenssissa Manchesterissa.
Britannian pääministeri Rishi Sunak ilmoitti puoluekokouksessa Manchesterissa, että 400 km/h-ratayhteys kaupungista Birminghamiin perutaan. Kuva: Justin Tallis / AFP

Sunak hehkutti myös Britannian eroa EU:sta.

– Yhteismarkkinoilta lähdettyämme talouskasvumme on ollut nopeampaa kuin Saksan ja Ranskan, ei brexitistä huolimatta vaan sen takia, hän uhosi.

Arvostelijoiden mukaan suosionsa pohjalla oleva konservatiivipuolue hakee nyt pikavoittoja ennen ensi vuodeksi odotettuja parlamenttivaaleja. Esimerkkinä tästä on äkillinen peruuttaminen ilmastotavoitteista.

Mielenosoittaja pitää kylttiä ULEZ-protestin aikana.
Protestoijat vastustavat Lontoossa päästömaksuja vanhoille bensa-autoille. Hallitseva konservatiivinen puolue on asettunut tukemaan heitä. Kuva: Loredana Sangiuliano / AOP

Sunakin riesana ovat edeltäjät

Konservatiivista puoluetta repii myös jakautuminen. Sunakin edeltäjät hengittävät niskaan. Vain puolitoista kuukautta valtaa pitänyt edeltäjä Liz Truss vaati puoluekokouksessa yhä veronalennuksia. Hänen pääministerin pestinsä kaatui minibudjettiin, jossa hän lupasi huomattavaa veroalea ilman alennuksia rahoittavia leikkauksia.

Liz Truss saapuu konservatiivien kokoukseen.
Entinen pääministeri Liz Truss sai yhä tukea konservatiivipuolueen kokousväeltä Manchesterissa. Hän haluaa rajuja veroleikkauksia, joihin nykyjohto ei ole valmis. Kuva: James Veysey / AOP

Puolueen sisällä on edelleen ryhmiä, jotka tukevat brexit-ajan kiistaa herättänyttä pääministeri Boris Johnsonia.

Sisäministeri Suella Braverman taas vaatii vieläkin kovempia toimia hurrikaaniksi kutsumaansa maahanmuuttoa vastaan. Hänen nähdään kärkkyvän johtopaikkaa tulevaisuudessa.

Pääministeri yritti ottaa etäisyyttä edeltäjiinsä. Hän sanoi, että politiikka ei enää toimi ja lupasi muutosta.

– Ihmiset ovat väsyneet politiikkaan ja siihen, että poliitikot vain puhuvat ja mikään ei muutu. He ovat oikeassa, Sunak sanoi.

Äänestäjiä on kuitenkin vaikea vakuuttaa muutoshalusta, kun puolue on itse ollut vastuussa päätöksistä jo 13 vuoden ajan.

Sunakin ainoa toivo on sanoa, että työväenpuolue suoriutuisi vielä huonommin. Hän haukkuikin oppositiopuoluetta useaan otteeseen puheessaan.

Suosittelemme