Hyppää sisältöön

EM-pronssia! Tuomas Heikkilä katkaisi Suomen pitkän kuivan kauden sprinttisuunnistuksessa: ”Toivottavasti toimisi motivaattorina nuorille”

Tuomas Heikkilä on saavuttanut henkilökohtaisen sprintin EM-pronssia Italian Veronassa. EM-kultaa juhlii Sveitsin Matthias Kyburz.

Tuomas Heikkilä juoksee pronssille suunnistuksen EM-sprintissä Veronassa 4. lokakuuta 2023.
Tuomas Heikkilä paineli pronssille suunnistuksen EM-sprintissä Veronassa. Kuva: Anu Uhotoinen / Suomen Suunnistusliitto
Paavo Forsberg,
Nina Vanhatalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuomas Heikkilä on saavuttanut suunnistuksen henkilökohtaisen sprintin EM-pronssia Italian Veronassa. Suomen miesten edellinen suunnistuksen sprintin arvokisamitali oli Morten Boströmin MM-kulta vuodelta 2013.

Ylipäänsä EM-mitaleja Suomella oli sprintistä entuudestaan vain kolme. Viimeisin niistä tuli 15 vuotta sitten, kun Heli Jukkola voitti hopeaa.

Heikkilä jäi EM-kultaa voittaneesta Sveitsin Matthias Kyburzista neljä sekuntia. Hopean vei Norjan tähtisuunnistaja Kasper Fosser, joka jäi hänkin neljä sekuntia voittajasta.

– Tuntuu tosi hyvältä. On ollut vaikeuksia saada omaa hyvää suoritusta maailmancupin kisoissa, ja nyt kun siinä onnistui ja sekunnit kääntyivät omalle puolelle pronssitaistelussa, niin tuntuu todella hyvältä, Heikkilä iloitsi Yle Urheilulle.

Tuomas Heikkilä suunnisti EM-pronssia. Katso maaliintulo!

Heikkilältä on odotettu jo muutaman vuoden ajan kansainvälistä läpimurtoa. Pohja mitalille oli tehty kauden aikana hyvissä harjoituksissa.

– Koko kauden ollut hyvä draivi päällä. Treenit ovat sujuneet hyvin ja paikat ovat olleet ehjinä. Viime kaudella polvivaiva haittasi tekemistä ja painoi tulostasoa sekä itseluottamusta alaspäin.

Heikkilä myöntää, ettei finaaliin lähtö ollut helppo. Hän voitti oman karsintaryhmänsä ja starttasi viimeisenä. Hyvä karsinta nostatti menestysodotuksia entisestään.

– Olihan se haastava ja itselle ihan uusi paikka päästä viimeisenä matkaan. Mutta kun näki ensimmäiset rastivälit ja huomasi, että on aika helppo rata, pääsi rytmiin hyvin kiinni. Sen jälkeen reitinvalinnat alkoivat napsua kohdilleen ja sain hyvän draivin heti alusta lähtien.

Suomen edelliset sprinttimitalit ovat 2013 Vuokatin MM-kisoista, joissa Venla Harju (silloinen Niemi) voitti pronssia ja Boström kultaa. Heikkilä toivoo omalla mitalillaan olevan myös isompia vaikutuksia.

– Itse toivon, että tämä nostaisi sprinttisuunnistuksen arvostusta Suomessa. Laji on jäänyt metsäsuunnistuksen varjoon, kun metsän puolella on menestystä tullut enemmän ja viestikulttuuri on vahva Suomessa.

– Silloin kymmenen vuotta sitten Mårten Boström oli itselleni tosi iso esikuva Vuokatissa. Olin itsekin katsomassa, kun hän suunnisti sen kultasuorituksen. Se on antanut uskoa omaan tekemiseeni. Toivottavasti tämä toimisi motivaattorina nuorille.

Tuomas Heikkilä juoksee kartta kädessä.
Tuomas Heikkilä toivoo, että hänen mitalinsa voisi nostaa sprinttien arvostusta Suomessa. Kuva: SSL/Donatas Lazauskas

Heikkilä aloitti finaalin vahvasti ja johti kisaa sekunnilla ensimmäisellä tv-rastilla. 3,3 kilometrin mittaisen finaalin kärkiviisikko oli erittäin tasainen, sillä se mahtui viiden sekunnin sisään.

Muista finaaliin edenneistä suomalaisista Teemu Oksanen oli 26:s, Akseli Ruohola 34:s ja Aaro Aho 43:s. Kolmesta karsintaryhmästä pääsi kustakin 15 parasta finaaliin. Kansainvälisen uransa näihin Italian MM-kisoihin päättävä Aleksi Niemi jäi karsintaan.

Venla Harju naisten kisassa 11:s

Naisten kilpailussa ei suomalaisittain saatu edes top-10 sijoituksia. Venla Harju oli parhaana yhdestoista. Hän menetti sekunteja ja sijoituksia vielä radan loppuosan reitinvalinnoissa.

Maija Sianoja oli 16., Hanne Hilo oli 18., Aino Mänkärlä 29. ja Miia Niittynen 40:s.

Euroopan mestaruuden voitti Ruotsin Sara Hagström, jolle mitali oli ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali. Maannainen Tove Alexandersson hävisi hänelle kahdeksan sekuntia, mutta varmisti kuitenkin jo yhdeksännen perättäisen kokonaiscupin voiton kakkossijallaan. Pronssille suunnisti Sveitsin Simona Aebersold.

Kisat jatkuvat perjantaina sprinttiviestillä ja sunnuntaina maastohiihtotyyliin yhteislähdöllä käytävällä knock-out-sprintillä.

Päivitetty kello 18.25. Lisätty naisten kisan tulokset.

Päivitetty kello 19.59. Lisätty Heikkilän kommentit.

Suosittelemme