Jääkiekon SM-liiga tiedotti keskiviikkona ottavansa sittenkin vastaan uusia lisenssihakemuksia kaudelle 2024–25 nykyisten pääsarjaseurojen ulkopuolelta.
SM-liiga pyörsi näin ollen aiemmin tehdyn ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksen, jonka mukaan se ei ottaisi vastaan lisenssihakemuksia kyseiselle kaudelle. Jääkiekon SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen selvitti muuttunutta tilannetta ympäripyörein sanankääntein Ylelle.
– Me käytämme voimassa olevaa prosessia, joka on ollut käytössä jo pitkän aikaa sen jälkeen, kun viimeiset joukkueet ovat tulleet Liigaan. Ja siellä vuosittaisen SM-liigan ja Jääkiekkoliiton välisen sopimuksen mukaan Liigaan voivat hakeutua myös sarjan ulkopuolelta tulevat seurat tietyillä kriteereillä. Ne noudattavat voimassa olevaa liiton ja Liigan välistä sopimusta, toteaa Hiltunen.
Tämä tarjoaa mahdollisuuden muun muassa Kiekko-Espoolle ja Jokereille, jotka ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa SM-liigaan. Kaikille halukkaille tulee kiire, sillä hakemusten takaraja on jo 31. lokakuuta. Jokerien puheenjohtaja Mikko Saarni kertoi heti uutisen jälkeen Yle Urheilulle, että Jokerit ei aio hakea SM-liigalisenssiä vielä ensi kaudelle. Kiekko-Espoo kertoo tarkemmin suunnitelmistaan torstaina 5. lokakuuta.
Onko aikaikkuna, joka sulkeutuu jo lokakuun lopussa, lisenssihakemukselle edes realistinen?
– Jos semmoisia halukkaita on, niin varmasti heillä on asian aikataulu ollut koko ajan tiedossa. Tämä kun on ollut jatkuva prosessi jo useita vuosia. Siltä osin ihmiset ja seurat pystyvät hakemuksensa jättämään aikataulussa. En usko, että tämä on ongelma kenellekään, Hiltunen sanoo.
Mestis-seura Kiekko-Espoo on tiedottanut jo aiemmin, että seura kertoo omista jatkosuunnitelmistaan 5. päivä lokakuuta. Onko sattumaa, että SM-liiga kertoi vain päivää aiemmin, että se ottaa sittenkin vastaan uusia lisenssihakemuksia kaudelle 2024–25 nykyisten pääsarjaseurojen ulkopuolelta?
– Meillä on Kiekko-Espoon kanssa luottamukselliset keskustelut koko ajan olemassa. Varmasti ollaan puolin ja toisin tietoisia toistemme toiminnasta. Mitä tulee aikatauluun, niin SM-liiga on vienyt jo yli vuoden omaa, tulevaa liigaprosessiaan eteenpäin, SM-liigapomo toteaa.
– Keväällä halusimme ottaa siihen lisää aikaa, koska meillä on siirtymävaihe menossa. Tällä halusimme varmistaa tasapuolisen kohtelun niin nykyisille kuin mahdollisesti tuleville seuroille. Prosessi vie aikaa, mutta olemme edistyneet kesän aikana merkittävästi ja meillä on mahdollisuus tehdä tiettyjä, merkittäviä linjauksia toivottavasti viikon päästä yhtiökokouksessa, Hiltunen jatkaa.
Hiltusen mukaan on tärkeää, että asiaa seuraavat ihmiset saavat kuvan ja myös tietoa siitä, että vaikeita ja monimutkaisia asioita viedään aktiivisesti eteenpäin.
– Olemme kehittäneet erilaisia malleja, mihin haluamme tätä viedä. Nyt on tarkoitus saada aikaan keskusteluja ja päätöksiä yhtiön kokouksessa. Tällä voimme rakentaa tiettyjä kulminaatiopisteitä, miltä pohjalta voimme edetä yksityiskohtaisemmissa suunnitelmissa ja neuvotteluissa eri osapuolten kanssa, Hiltunen selvittää.
Viikon päästä ensimmäisiä päätöksiä SM-liigan tulevaisuudesta
Keskustelu jääkiekon miesten SM-liigan tulevaisuudesta ja uudesta sarjajärjestelmästä saa näillä näkymin ensimmäiset, konkreettiset toimenpiteet, kun SM-liiga Oy järjestää yhtiökokouksensa 12. päivä lokakuuta.
Jääkiekkopomo kertoi, että muun muassa Jääkiekkoliiton, Pelaajayhdistyksen ja mahdollisesti omistajapuolen pitää neuvotella sekä päästä sopuun SM-liigan osakassopimuksesta ja myös eri skenaarioiden suhteen, jos ja kun nykytilanne muuttuu.
SM-liigan osakeyhtiön suljettu sarjamalli ei kestä kaikkien lainoppineiden mielestä kilpailuoikeudellisen tarkastelun näkökulmaa. Asiaa on aiemmin kommentoinut muun muassa suljettua SM-liigaa vastaan useasti puhunut varatuomari Olli Rauste.
– Meillä on oma asiantuntijoiden antama näkemys SM-liigan tämänhetkisiin kriteereihin. Se kestää vertailun, koska siellä on taloudelliset asiat, liigaosakkeen lunastus ja kaikilla on mahdollisuus hakea siihen prosessiin. Siinä on osana myös Jääkiekkoliiton ja SM-liigan välinen sopimus. Meidän asiantuntijoiden mukaan mallimme on toimiva ja lainmukainen, korostaa Hiltunen.
Mestiksen lisääntynyttä positiivista pöhinää liigapomo on kuulemma seurannut ilolla.
– Ei se mikään yllätys ole, kun sitä vertaa vaikka Allsvenskanissa (Ruotsin toiseksi korkein sarjataso) pelaaviin AIK:n ja Djurgårdeniin, ja miten paljon siellä pääkaupunkiseudulla käy myös yleisöä. Jos meillä asuu miljoona ihmistä alueella, niin kyllä silloin Kiekko-Espoon ja Jokereiden kohdatessa hallin pitääkin olla täynnä.
– On se todella hienoa, että Mestikseen tulee yleisöä. Lisääntynyt kilpailu lisää mielenkiintoa eri paikkakunnilla. Tämä on upeaa myös suomalaiselle jääkiekolle ja antaa taloudellista turvaa sekä kehitysmahdollisuuksia seuroille, näkee Hiltunen.