Hyppää sisältöön

Tällainen oli Venetsian onnettomuus: bussi jarrutti yhtäkkiä kovaa, kaatui yli kaiteen ja tippui 30 metriä tuhoonsa

Kuljettaja jarrutti voimakkaasti ja bussi oli miltei pysähdyksissä, kunnes se putosi yli kaiteen.

Videolla näkyy, kuinka bussi miltei pysähtyy ja sen jälkeen kaatuu yli kaiteen.
Linda Tammela
Avaa Yle-sovelluksessa

Ainakin 21 kuoli ja 20 loukkaantui tuhoisassa bussionnettomuudessa Mestressä Venetsiassa tiistai-iltana. Kuolleiden joukossa on kolme lasta, joista yksi oli vauva. Italian sisäministeri Matteo Piantendosi sanoo, että kuolleiden määrä voi vielä nousta, sillä osa loukkaantuneista on erittäin huonossa kunnossa.

Suomalaisia ei tiettävästi ole ollut mukana turmabussissa.

Kuolleiden joukossa on ainakin ukrainalaisia, itävaltalaisia, espanjalaisia sekä saksalaisia turisteja. Myös italialainen 40-vuotias kuski sai surmansa onnettomuudessa.

Tämä tapahtumien kulusta tiedetään nyt

Tuhoisa onnettomuus tapahtui noin kello 19.45 tiistai-iltana Venetsiassa Mestren ja Margheran kaupunginosia yhdistävällä sillalla.

Paikalta saadun videokuvan perusteella bussi ohittaa toisen bussin, jonka jälkeen se kaatuu pois ajoradalta yli kaiteen. Tämän jälken bussi putoaa noin 30 metrin matkan ja päätyy junaraiteille. Ajoneuvo syttyy tämän jälkeen palamaan.

Italienska brandmän och räddningsarbetare vid olycksplatsen i Mestre, efter att bussen släckts.
Bussi putosi noin 30 metriä ylikulkusillalta junaraiteille. Kuva: Lehtikuva

BBC kertoo, että silminnäkijät ovat kuvailleet bussin viistäneen 50 metrin matkan kaidetta ja jarruttaneen samanaikaisesti, kunnes kaide murtui. Bussi meni läpi vielä toisenkin metallikaiteen, sillä tien vieressä on jalankulkuväylä.

Bussin nopeaa syttymistä tuleen edesauttoi se, että ajoneuvo kulki metaanikaasulla.

Saiko kuljettaja sairauskohtauksen?

Tapauksen silminnäkijä kertoo La Presselle, että hän kuuli voimakkaan jarrutuksen ennen kuin alkoi rytistä. Voimakkaan jarrutuksen nähdäänkin useiden lähteiden mukaan viittaavan siihen, että kokeneeksi luonnehdittu kuljettaja olisi saanut sairauskohtauksen.

Veneton presidentti Luca Zaia toteaakin BBC:n mukaan, että ”kaikki viittaa siihen”, että kuljettaja olisi saanut jonkinlaisen sairauskohtauksen. Zaia lisää, että onnettomuuden syitä on turha spekuloida.

Pelastustyöntekijät etsivät uhreja illalla onnettomuuspaikalla.
Pelastustyöntekijät etsivät uhreja tiistai-iltana onnettomuuspaikalla. Kuva: EPA-EFE

Niin ikään La linea -bussiyhtiön Massimo Fiorese toteaa italiaselle uutistoimisto Ansalle, että ajoneuvo oli alle vuoden vanha ja kuljettaja erittäin kokenut. Fiorese kertoo nähneensä videon tapahtumista.

– Bussi on melkein pysähdyksissä, kun se kaatuu suojakaiteen läpi. Uskon, että kuljettajan on täytynyt sairastua, koska muuten en osaa selittää sitä, Fiorese pohtii.

Uhrien tunnistaminen haastavaa

Uhrien tunnistaminen on ollut vaikeaa, sanoo Venetsian syyttäjä Bruno Cherchi. Tunnistamista on hankaloittanut se, ettei useilla matkustajilla ollut henkilöllisyystodistuksia mukanaan.

Vain muutama pelastuneista on pystynyt puhumaan tutkijoille keskiviikkona, Cherchi kertoo BBC:n mukaan.

Palokunnan komentaja Mauro Longo kertoo Il Gazzettinon verkkosivujen mukaan, että bussin akkujen syttyminen teki pelastus- ja raivaustöistä haastavia.

Suosittelemme