Hyppää sisältöön

Kuulijat piirittivät Marinin puheen jälkeen Kaliforniassa

Sanna Marin valloittaa maailmaa suuri vaihde päällä. Suomen entinen pääministeri piti puheen UCLA-yliopistossa täydelle salille keskiviikkona paikallista aikaa.

UCLA:n opiskelijat kertoivat, miksi tulivat kuuntelemaan Sanna Marinia.
Johanna Juntunen
Avaa Yle-sovelluksessa

LOS ANGELES Sanna Marin -ilmiö saapui Kaliforniaan rytinällä. Marin on niin suosittu Los Angelesissa, että liput puhetilaisuuteen UCLA-yliopistossa varattiin loppuun kolmessa tunnissa. Kalifornian yliopisto Los Angelesissa (UCLA) kuuluu Yhdysvaltojen huippuopinahjoihin.

Yleisössä oli runsaasti opiskelijoita, jotka ovat seuranneet Marinin uraa pääministerinä ja sosiaalisessa mediassa. Nicole Krukova opiskelee taloustieteitä UCLA:ssa. Hän pitää Marinia roolimallina.

– Kansainvälinen politiikka on aina kiinnostanut minua. Pidän etenkin Marinin mielipiteistä Putinin hyökkäyssotaan liittyen. Ja siitä, että hän johdatti Suomen Natoon, sanoo Krukova.

Nuori naisopiskelija istuu kannettavan tietokoneen äärellä.
Nicole Krukova. Kuva: Johanna Juntunen / Yle

Keagan Penzatory opiskelee lakia ja on seurannut Marinin uraa kansainvälisillä areenoilla.

– Olen nähnyt hänen puheitaan netissä. Hänellä on paljon kokemusta, koska hän on ollut maailman nuorin pääministeri. Odotan mielenkiinnolla hänen luentoaan, Penzatory kertoo.

Hänen opiskelukaverinsa Johana Lim ihailee Marinia tämän ihmisoikeustyönsä takia.

– Hän on hyvin tunnettu henkilö, ja haluan kuulla lisää, miten hän näkee maailman muuttuvan seuraavien vuosien aikana.

Nainen istuu pöydän ääressä yliopiston kampuksella.
Johana Lim. Kuva: Johanna Juntunen / Yle

Tilaisuuden järjesti kansainvälisten suhteiden Burkle-keskus, joka oli yrittänyt saada Marinia puhujaksi jo vuoden verran. Se järjestyi vihdoin Suomen Los Angelesin pääkonsulaatin ja pääkonsuli Okko-Pekka Salmimiehen avulla.

Venäjän hyökkäys muutti Nato-kannan

Marinin puheen aihe oli rauhan saavuttamisen ehdot. Se käsitteli pääasiassa Suomen ja Venäjän suhteita sekä nyky-yhteiskunnan digitalisoitumista. Moderaattorina toimi Kal Raustiala, joka johtaa yliopiston kansainvälisten suhteiden Burkle-keskusta. Suomensukuinen Raustiala on myös kansainvälisen oikeuden professori.

Marin kertoi Suomen liittymisestä Natoon ja siitä, miten hänen kantansa sotilasliittoa kohtaan muuttui Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Ihmiset poseeravat kameralle sisällä.
Marin poseerasi tilaisuuden järjestämisessä auttaneiden opiskelijoiden kanssa. Kuva: Johanna Juntunen / Yle

– Suomi on aina katsonut tiiviisti länteen ja meillä on ollut ongelmia Venäjän kanssa. Sota muutti kaiken, Marin kertoi.

Pelolle ei saa antaa valtaa, Marin sanoi Britannian entistä pääministeriä Winston Churchillia mukaillen.

– Sota on jo levinnyt. Emme saa näyttää heikkoutta. Putin kykenee mihin vain.

Raustiala kysyi, miten sosiaalinen media on muuttanut demokraattista järjestelmää.

– Se on mahdollistanut vihapuheen levittämisen, jonka takia moni nainen epäröi lähteä mukaan julkiseen elämään. Älkää välittäkö somen häiriköistä, Marin neuvoi.

Opiskelijat piirittivät Marinia puheen jälkeen ja ottivat kuvia hänen kanssaan. Lakia opiskeleva Noah Usman odotti vuoroaan kärsivällisesti.

– Se oli hyvin inspiroiva puhe. Pidän upeana, että poliitikko uskaltaa sanoa, että ei tiedä kaikkea. Se avaa ovet ongelmien ratkaisemiselle.

Opiskelija hymyilee luentosalissa.
Yashlin Stretch. Kuva: Johanna Juntunen / Yle

– Puheessa oli paljon asioita, joita voin oppia. Hän eritteli selkeästi, mitkä ovat rauhaan johtavat tekijät eli yhteistyö ja muiden näkökantojen ymmärtäminen. Marin kertoi tarkasti siitä, miten Suomi on selvinnyt monista ongelmista, valmistautumalla huolellisesti, sanoi Yashlin Strech.

Marin toimii tällä hetkellä Britannian pääministerin Tony Blair -instituutissa strategisena neuvonantajana.

Suosittelemme