Hyppää sisältöön

Äärimmäisen harvinainen kala yritetään pelastaa lypsämällä – maailman ainoa tiedossa oleva kanta katoamassa Suomesta

Maailman tiettävästi ainoa, luonnossa katkeamatta säilynyt saimaannieriäkanta elää Kuolimojärvessä Savitaipaleen ja Mikkelin alueella.

Saimaannieriä vesilaatikossa kyljellään, vatsa hohkaa oranssina.
Saimaannieriän vatsapuoli on punainen. Arkistokuva. Kuva: Esa Hirvonen / Luonnonvarakeskus
Helena Korpela

Äärimmäisen uhanalaisen saimaannieriän emokalapyynti on alkanut tällä viikolla Saimaalla.

Emokaloja pyydetään Luonterilla ja Yövedellä, jotka kuuluvat Saimaan vesistöön. Noin kuukauden kestävä pyynti toteutetaan avorysillä.

Nieriäemot vapautetaan sukutuotteiden, eli mädin ja maidin, lypsämisen jälkeen takaisin sinne, mistä ne on pyydetty.

Suurin osa sukutuotteista palautuu pienpoikasina jo ensi vuonna takaisin pyyntivesistöihin, ja osa sukutuotteista käytetään viljelyssä olevan emokalaston uusimiseen.

– Emokalastojen uusiminen luonnosta pyydettyjen yksilöiden sukusoluista on välttämätöntä, jotta lajin monimuotoisuutta voidaan säilyttää viljelyssä, sanoo projektipäällikkö Raisa Nikula Metsähallituksen tiedotteessa.

Kuolimoon istutettavia saimaannieriän poikasia muovipussissa.
Kuvan Saimaannieriän poikasia istutettiin Kuolimojärvelle Savitaipaleella kesäkuussa 2022. Ne ovat sukukypsiä 5-6 vuotta istutuksen jälkeen. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Äärimmäisen uhanalainen laji

Saimaannieriä on äärimmäisen uhanalainen, jopa saimaannorppaa uhanalaisempi. Maailman tiettävästi ainoa, luonnossa katkeamatta säilynyt saimaannieriäkanta elää Kuolimojärvessä Savitaipaleen ja Mikkelin alueella.

Sukupuuton partaalla sinnittelevä kanta on hieman voimistunut. Kuolimon lisäksi Saimaalta on saatu rohkaisevia merkkejä nieriän luonnonlisääntymisestä.

Tavoitteena on elinvoimainen nieriäkanta 2030-luvun loppuun mennessä sen tärkeimmille elinalueille.

– Se edellyttää, että luontainen elinkierto toteutuu ilman ihmisen apua ja laji levittäytyy rauhoitusalueita laajemmalle, sanoo seurantaryhmän puheenjohtaja Teemu Hentinen.

Nieriän suojelu- ja elvytystoimia on valmistellut vuonna 2018 perustettu laajapohjainen Saimaannieriän seurantaryhmä, jossa on mukana osakaskuntien, kalatalousalueiden, kuntien, viranomaisten, yhdistysten ja järjestöjen sekä tutkimuslaitosten edustajia.

Suosittelemme