Hyppää sisältöön
Kenttäratsastaja Arvi Martikainen kuvattuna kotonaan Pukkilassa.

Korumies näytti kiusaajille

Arvi Martikainen, 18, joutuu sietämään törkeitä someviestejä ja kiusaamista, koska hän on mies, joka ratsastaa. Martikainen elää unelmaansa, vaikka niskaan on lentänyt hevonpaskaa. Juttu sisältää rajua kielenkäyttöä.

Tekijät

Teksti:Inka Henelius
Kuvat ja videot:Kimmo Hiltunen
Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.
Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.
Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.

”Hyi saatana. Sori vaan, mut tää on mun virallinen mielipide.”

”Mikä helvetin mikkihiiri siellä ulisee.”

”Eli hevonen loukkaantui sun tekojen vuoksi ja sinä olet uhri? Mitä aktuaalista vittua?”

Melkoisia voivat olla kommentit, kun nuori urheilija avautuu somevideolla kilpahevosensa yllättävästä loukkaantumisesta.

Tällaisia viestejä kenttäratsastaja Arvi Martikainen, 18, kuitenkin sai, kun hän kertoi takaiskusta, joka pysäytti yhtäkkiä hänen uransa.

Nettikiusaaminen on hevosurheilussa valitettavan yleistä.

Tämän jutun päähenkilö on saanut osansa siitä jo liki kymmenen vuoden ajan.

Useissa hänen saamissaan viesteissä kommentoidaan jollain tavalla törkeään sävyyn sitä, että hän on mies, joka ratsastaa.

Arvi Martikainen lukee somessa saamiaan törkyviestejä.

Ratsastus on homoa ja hevosen paikka on leivän päällä

Pukkilan kyläkoulun hiekkapihalla keinut ja kiipeilytelineet ovat hyvässä kunnossa. Kulumat värikkäillä pinnoilla kuitenkin kertovat, että käyttäjiä riittää. Itäisellä Uudellamaalla sijaitsevassa koulussa opiskelee tällä hetkellä noin 160 lasta.

– Näistä keinuista hypittiin aina kisaa noille puskille päin. Että kuka hyppää pisimmälle. Joskus joku oli kuulemma hypännyt puskien yli tielle asti, mutta en tiedä, pitääkö se paikkaansa, nauraa vaalealla pottatukalla varustettu nuori mies ja ottaa lisää vauhtia.

Takapuoli mahtuu vielä juuri ja juuri ketjujen väliin keinulaudalle. Sitä ei ehkä kuitenkaan ole tarkoitettu enää 18-vuotiaalle?

Arvi Martikaisen kouluvuosista kirkonkylän ala-asteella on aikaa seitsemisen vuotta. Niin pitkään hänet on tunnettu myös nimellä Korumies Arvi. Yhtä kauan hän on saanut maistaa myös julkisuuden varjopuolta.

Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.
Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.
Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.

”Saanut ihan liikaa, ihan liian nuorena.”

”Oootteks huomannu, että kaikki ketkä ratsastaa, haisee aina paskalle?”

”Ratsastus on hyvä harrastus miehelle, kunhan miehellä on hevosen lihakset ja penis ja yhtä korskea olemus. Tavallisesta miehestä se tekee vain säälittävän neutrin.”

Martikainen oli 11-vuotias, kun hän tiesi, mikä hänestä tulee isona. Kilparatsastaja. Eikä hän arkaillut sanoa sitä ääneen.

– Sellaisia muistoja tulee mieleen koulun ruokalasta, että eteeni tultiin heiluttelemaan meetvurstia ja lällättelemään, ettei ruoalla saa leikkiä. Sitten olen kuullut niitä kommentteja, kuinka homoa ja ällöttävää ratsastus on, Martikainen kertoo.

Jostain ilmestyy kärpänen pörräämään ja häiriköimään haastattelua. Martikainen huitoo sitä pois ”käärijämäiseltä” otsatukaltaan.

Tulee mieleen Mika Waltarin suurteos Sinuhe Egyptiläinen, jossa toistuu lause: ”puheesi on kärpäsen surinaa korvissani”. Samaa asennetta löytyy Martikaisen reaktioista, kun hän lukee ääneen saamiaan ikäviä kommentteja.

Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.

”Mielenterveyspotilas hakee sääliä somessa. Vaihtoon. Ja tällaiset ihmiset pitäis suomen rajaa puolustaa. Nyt herätys. Tämäkään vätys mitään armeijaa käynyt ole. C papereilla mennyt.”

Martikainen nappaa kaksin käsin kiinni kiipeilytelineen tangosta ja alkaa vetää leukoja. Jalat täytyy pitää koukussa, koska 178-senttinen temppuilija on venähtänyt pituutta sitten viime kerran. Leukoja menee kevyesti kuudesta seitsemään, sitten alkaa naurattaa liikaa.

Martikainen istahtaa leikkitelineelle ja tähyilee edessä olevien puiden suuntaan. Muutaman sadan metrin päässä on Pukkilan punainen nuorisoseurantalo Toimela. Siellä toimelias nuori mies on oppinut kaupanteon alkeet.

Tänään aamupäivä on sujunut samojen seinien sisällä, jälleen jännittävissä merkeissä.

– Minulla oli kutsunnat, mikä oli älyttömän siisti juttu. Pienestä saakka olen haaveillut erikoisrajajääkärin koulutuksesta, joka on yksi kovimpia armeijakoulutuksia Suomessa. Myös lautakunnan mielestä se oli minulle juuri sopiva paikka. A:n paperit tuli muuten terveystarkastuksesta, Martikainen virnistää.

Arvi tunnustaa olevansa isänmaallinen mies. Onhan hän saanut nimensäkin isoisänsä mukaan, joka palveli maatamme sodassa. Ja vieläpä ratsuväessä.

Martikaisen armeija-arki Karjalan Prikaatissa alkanee kuitenkin vasta vuonna 2027, sillä sitä ennen hänellä on muita tavoitteita ja suunnitelmia.

Korumies Arvi oli lapsijulkkis

Olohuoneen pöydälle on nostettu monta erikokoista rasiaa, jotka sisältävät korujen osia. Ketjuja, riipuksia, pieniä hevosfiguureja, ja niin edelleen.

Olemme Martikaisen lapsuudenkodissa vierailulla, noin puolen kilometrin päässä kyläkoulusta.

Arvi Martikaiselle on ollut lapsesta asti selvää, että asioiden eteen on tehtävä työtä.

– Ensin kolasin naapureiden pihoja ja tienasin mielestäni jo ihan kivan summan, pari sataa euroa. Järkytys oli melkoinen, kun menin nettiin ja tajusin, että kisahevonen maksaa kymppitonnin, Martikainen puistelee päätään selvittäessään kaulakorun ketjua näppärin sormin.

Nokkela poika ei kuitenkaan antanut uutisen masentaa. Ahaa-elämys tuli sillä hetkellä, kun hän auttoi pikkusiskoaan Alinaa Pariisin-tuliaisen kanssa. Äiti oli tuonut tyttärelleen tee-se-itse -korusetin.

Joulukuussa 2015 Korumies Arvi seisoi Toimelan joulumyyjäisissä omien korujensa kanssa.

Viiden euron korut kävivät kaupaksi ja samalla supliikki myyntimies valloitti paikallislehtien sivut. 11-vuotiaasta Arvista tuli nopeasti julkkis, joka pääsi kertomaan tarinaansa niin lehtiin kuin suosittuun Arto Nyberg -keskusteluohjelmaan.

Arvi Martikainen vieraili Arto Nybergissä lapsena.

Rohkeasti esiintyvä poika noteerattiin laajasti ja kutsuttiin myös vierailulle Kultarantaan.

Juha Sipilän hallituksen ministerit kuuntelivat Suomen kenties nuorimman yrittäjän näkemyksiä ja kokemuksia kiusaamisesta, syrjäytymisen ehkäisystä sekä siitä, miten valtio voisi tukea pallokenttien lisäksi myös ratsastusta.

Ministereillä riittää vielä tänäkin päivänä työsarkaa samojen kysymysten parissa, mutta Arvilla oli hevoseen vaadittava kymppitonni kasassa vuodessa.

Kenttäratsastaja Arvi Martikainen esittelee itse tekemäänsä korua kotonaan Pukkilassa.
Arvi Martikainen myi itse tekemiään koruja saadakseen rahaa omaan hevoseen. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Kenttäratsastaja Arvi Martikaisen tekemiä koruja.
Tällaiset korut menivät hyvin kaupaksi. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Arvi Martikainen ratsastaa Valko-hevosella.
Martikainen osti rahoilla ensimmäisen hevosensa. Arvi Martikainen ja Valko-hevonen Suontaan kenttäratsastuskilpailuissa vuonna 2019. Kuva: Elli Heimonen

– Tämä se on. Ensimmäinen hevoseni Valko, nimensä mukaisesti valkea unelmaratsu. Täysin omalla rahalla ostettu. Äidiltä sain aluksi 200 euroa lainaa koruosien ostoon, mutta sen maksoin pois heti ensimmäisten myyjäisten jälkeen. Valkon avulla minusta tuli oikea kilparatsastaja, Martikainen hymyilee ja esittelee valokuvia lapsuudenkodin huoneessaan.

Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.
Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.

”Vanhemmat puskenu julkisuuteen ja ottanu rahat lapseltaan pois.”

”Kuinkahan ison osan vanhemmat oikeasti maksoi tosta hevosesta.”

Valko oli Arville hyvä opetushevonen, mutta siitä ei ollut enää seuraavalle tasolle nopeasti kehittyneen ratsastajansa kanssa. Seuraavaan ratsuun Martikainen tarvitsi jo puolet enemmän rahaa. Ratkaisu löytyi sosiaalisesta mediasta.

Korumies Arvista oli tullut brändi.

– Ratsastus on kallis laji ja kaikki eivät ole syntyneet kultalusikka suussaan. Meillä Suomessa ei ole vielä totuttu siihen, että urheilija rahoittaa uraansa tuotteistamalla. Se vaatii sitkeyttä ja paljon töitä, mutta bisnes ja markkinointi kiinnostavat minua ammatillisesti, Mäkelänrinteen lukiota kolmatta vuotta käyvä Martikainen kertoo.

Supliikki mies on kysytty kokemusasiantuntija nuoria koskettavissa ongelmissa, kuten kiusaamisessa. Luennoinnin lisäksi Martikainen isännöi ratsastusmatkoja ja pitää valmennuksia.

Martikaisella on useita tukijoita. Hän tekee aktiivisesti kaupallista yhteistyötä eri tahojen kanssa sosiaalisessa mediassa. Seuraajia hänellä on lähemmäs 30 000.

Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.

”Vähän huvittaa kun tekee ihan tosi random firmojen kans yhteistyötä ja tekee niitä niin monille, että on vaikea kuvitella et oikeesti käyttäis, ostais tai suosittelis niitten tuotteita tai palveluita muutakin kun rahan takii.”

Suomen mestaruus

Tammikuussa 2020 Arvi Martikaisen elämään saapui Sessa. 7-vuotias nuori ja kyvykäs tamma. Ratsussa oli potentiaalia monenlaiseen menoon, joten ei ihme, että Martikaisen lajiksi muodostui kenttäratsastus.

Kenttäratsastus koostuu kolmesta eri ratsastuksen lajista: kouluratsastuksesta, radalla hypättävistä esteistä sekä maastoradasta, jolla ylitetään reippaassa laukassa mitä erilaisempia ”luonnonesteitä” kuten tukkeja ja vesihautoja.

Martikaisen huoneen seinällä roikkuu silkkinauhainen ruusuke. Sinivalkoinen väriyhdistelmä merkitsee hevosurheilussa voittajaa. Nauhassa lukee Suomen mestari. Kesällä 2021 Martikainen saavutti Sessan kanssa yhden välietapeistaan.

Yhtenä osatekijänä saavutuksessa on ihmeellistä kyllä – koronavirus. Kävi nimittäin niin, että pandemia pysäytti hevosurheilun Keski-Euroopassa ja kenttäratsastuksen huippupari Elmo Jankari ja Sanna Siltakorpi muutti hetkeksi Suomeen. Martikainen pääsi huippuvalmennukseen kotimaassa ja käytti mahdollisuutensa hyväkseen.

– Junioreiden Suomen mestaruus Sessan kanssa ja nousu maajoukkuerinkiin ovat kaksi kovinta saavutustani. Toistaiseksi, Martikainen hymyilee ja esittelee komeaa mitaliriviään. Korumiehen arvokkaimpia koruja.

Hymy hyytyy kuitenkin pian. Huippu-urheilussa kaikki voi päättyä sekunnin murto-osassa. On aika lähteä katsomaan Sessaa. Tammalla on kisattu viimeksi reilu vuosi sitten.

Kenttäratsastaja Arvi Martikainen kuvattuna Sessa-hevosen ja Valle-varsan kanssa ratsastustallilla Orimattilassa.
Arvi Martikainen Sessan ja Valle-varsan kanssa ratsastustallilla Orimattilassa. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Orimattilasta löytyy ”tuleva olympiahevonen”

Pukkilasta ajaa Orimattilaan nopeasti. Viimeiset kilometrit mennään mutkaista hiekkatietä, kunnes tulee tienviitta, josta ei voi erehtyä. Siinä on hevosen kuva. Edessä aukeaa punaisia rakennuksia ja aitauksia, joissa eriväriset hevoset nuokkuvat päät alhaalla ja nauttivat syysauringon lempeästä lämmöstä.

Ensimmäisenä tallista köpöttää vastaan pieni laikukas jackrusselinterrieri Nasse. Tallikoira pitää rotat poissa, mutta toivottaa ihmisvieraat iloisesti tervetulleiksi. Martikainen on jo ehtinyt paikalle ja tulee vastaan valkoiset ratsastushousut jalassaan.

– Nyt lähdetään katsomaan tulevaa olympiahevosta, Martikainen nauraa ja pyytää seuraamaan.

Arvi Martikainen Valle-varsan kanssa.
Kenttäratsastaja Arvi Martikaisen Valle-varsa kirmaa ratsastustallilla Orimattilassa.
Valle-varsa kirmaa innoissaan. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

– Tässä on reilun kuukauden ikäinen Valle. Ensimmäinen oma kasvattini, varsan vierellä pötköttelevä Martikainen virnistää ja rapsuttelee varsaansa poskesta. Sessa seisoskelee rauhakseen vieressä ja tökkäisee hetkittäin molempia kevyesti turvallaan. Näillä kaveruksilla on luottamus kunnossa.

Honkkelokoipisen Vallen potentiaali kisaratsuksi tiedetään vasta vuosien päästä. Matka voi päättyä jo ennen kuin se edes alkaa. Jalkavammat ovat pakoeläimillä yleisiä ja vuosi sitten SM-kisoissa Martikainen sai kokea hevosurheilun raadollisuuden.

– Olimme Sessan kanssa valmiita puolustamaan mestaruutta, mutta heti kouluratsastusosuudella Sessa yllättäen liukastui. Etujalkaan tuli hankosidevamma, joka pahimmillaan tarkoittaa hevosten kohdalla kisauran loppumista, Martikainen kertoo.

Hevosklinikalla käynnin jälkeen Martikainen julkaisi itkuisen videon sosiaalisessa mediassa, josta osa tämänkin jutun ilkeistä nettikommenteista on poimittu.

Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.
Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.

”Porumies. Yhyy. Kyl puol Suomee tukee ku tulee vähä vastoinkäymisii.”

Itkuvideolla lisää hevosia käyttöön kun joku säälii. Kun omaa ei ole rahaa ostaa.”

Alkujärkytyksen jälkeen mennyt vuosi on kuitenkin tuonut Martikaisen elämään monta iloista asiaa. Esimerkiksi Vallen. Sessaa on tarkoitus alkaa ratsastaa piakkoin, mutta hiljaa hyvä tulee.

Uusi ratsukin on löytynyt takapuolen alle, kun Kristiina Lukula antoi lupaavan hevosensa Karkin Martikaisen ratsastettavaksi. Saksassa Jankari-Siltakorpi -parin talleilla kaksikosta on hioutunut kovalla työllä jo lupaava ratsukko. Ensimmäiset kahden tähden kansainväliset kisatkin ovat jo takana.

– Minulla on vielä juniorivuosia jäljellä ja olen onnistunut säilyttämään paikkani maajoukkueessa. Pitkällä tähtäimellä katse on kesän 2026 EM-kisoissa. Niiden jälkeen kutsuu sitten armeija, Martikainen pohtii.

Ratsastuksessa on tyypillistä, että hevosen omistajat antavat vuokrasopimuksilla ratsujaan potentiaalisten ratsastajien käyttöön. Näistä sopimuksista hyötyvät molemmat. Taitava ratsastaja, jolla ei ole rahaa ostaa kymmenien- tai jopa satojen tuhansien hintaisia ratsuja sekä omistaja, jolla ei ole aikaa tai osaamista kouluttaa hevosta seuraavalle tasolle.

Martikaisen kohdalla tämäkin on saanut jotkut kiusantekijät lähestymään viestein jopa hevosen omistajaa.

Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.
Kenttäratsastaja Arvi Martikainen poseeraa Veikka-hevosen vieressä Orimattilassa.

”Ota se hevonen pois siltä pojalta.”

”Se lapsi on saanut jo niin paljon, että miksi sen täytyy saada vielä enemmän?”

Varaäiti on auttanut eteenpäin

Ratsastus kuuluu tällä hetkellä Martikaisen jokapäiväiseen elämään. Lyhyellä Suomen-visiitillään hän saa nyt alleen tallinpitäjän Siiri Kyrön kouluratsun Veikan. Kentän laidalla silmä kovana seuraa Anne Piirainen, joka on kasvattanut useita kouluratsuja elämänsä aikana.

Arvi Martikainen kutsuu Piiraista nimellä varaäiti. Myös oikea äiti Taija on mukana tallilla.

Anne Piirainen on auttanut Martikaista luomaan suhteita hevospiireihin ja ollut apuna hevosten etsinnässä.

– Olen ollut koulukiusattu ja tiedän, millaisia seurauksia sillä voi olla. Asiaa on tärkeää pitää esillä ja Arvi on antanut rohkeasti kiusaamiselle kasvot. Siksi halusin ehdottomasti lähteä tukemaan häntä unelmien toteuttamisessa, Anne paljastaa.

Kenttäratsastaja Arvi Martikainen taluttaa Valle-varsaa, Anne Piirainen taluttaa Sessa-hevosta ratsastustallilla Orimattilassa.
Arvi Martikainen taluttaa Valle-varsaa, Anne Piirainen taluttaa Sessa-hevosta ratsastustallilla Orimattilassa. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Piirainen tuli kuvioihin sen jälkeen, kun Martikainen antoi ensimmäisen lehtihaastattelunsa. Ensi töikseen Piirainen järjesti Martikaiselle myyntipöydän Hevosmessuilta, jonka jälkeen kaikki hevospiireissä tunsivat pojan.

Hevosten parissa koko ikänsä touhunnut Anne on ollut hyvä apu myös äiti Taijalle, jolle kisaympyrät ovat olleet ennestään tuntemattomia.

Kenttäratsastaja Arvi Martikainen ratsastaa Veikka-hevosella Orimattilassa.
Arvi Martikainen ratsastaa Veikka-hevosella. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

– Meillä on lapsia, joilla on upeita unelmia ja haaveita, mutta me aikuiset useasti toppuutellaan niitä: ”Älä nyt tuollaisia puhu. Ei se ole mahdollista.” Mutta minkä tähden? Onko se jotain suojeluvaistoa? pohtii Taija.

Arvin vanhemmat päättivät antaa poikansa yrittää. Henkisen tuen lisäksi myös taloudellinen apu on ollut tarpeen. Vanhemmat ovat muun muassa maksaneet tallimaksut, jotka vastaavat noin yksiön kuukausivuokran hintaa.

– Keskituloiselta perheeltä se on vaatinut priorisointia. Meillä ei ole eläkesäästöjä, mutta kaikki on ollut sen arvoista. Arvi on ollut aktiivinen lapsi ja hyvä, että se on kanavoitunut hevosiin. Muuten riskit syrjäytymiseen olisivat olleet suuret. Hevosurheilusta on tullut koko perheen elämäntapa, Taija avaa.

Aurinko paistaa ja yhtä kirkkaana loistaa Arvi Martikaisen hymy, kun hän seuraa ratsastuksen päätteeksi Vallen ulkoilua ja riemukasta pukkilaukkaa. Hevoset ovat olleet Martikaiselle parhaita terapeutteja myös silloin, kun roskaviestit ovat satuttaneet.

Loppuun on hyvä muistuttaa, että valtaosa kommenteista ja palautteista, joita Martikainen saa osakseen sosiaalisessa mediassa, on positiivista. Yhteen viesteistä on hyvä lopettaa.

”Hei Arvi. Aloin sinua seuraamaan kun olit pieni poika ja ”korumies”. Silloin jo huomasi, että sinusta tulee hyvä esimerkki muille nuorille. Olet ihailtava ja mahtava kaveri. Tsemppiä ja haleja sinulle.”

Kursivoidut tekstit ovat suoria lainauksia sosiaalisesta mediasta ja verkon keskustelupalstoilta.

Kenttäratsastaja Arvi Martikainen kuvattuna kotonaan Pukkilassa.
”Olen ollut pienestä pitäen sisukas. Minulla on ollut myös paljon ystäviä, joten en ole jäänyt kiusaamisen kanssa yksin. Olen yrittänyt tsempata fanejakin siihen suuntaan, että toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.” Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle