Hyppää sisältöön
Savua Khan Yunisin kaupungin yllä.
Savua Khan Yunisin yllä Gazassa 9.12.2023. Kuva: Said Khatib / AFP

Saksa, Ranska ja Italia vaativat EU:lta pakotteita Hamasille

Kokoamme tähän artikkeliin tuoreimmat tiedot tilanteesta Israelissa ja palestiinalaisalueilla.

Tekijät
Kartalla Gazan kaupunki ja Al-Shifan sairalla Gazassa.
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap
  • Yhdysvallat käytti veto-oikeuttaan Gazan tulitaukoäänestyksessä.
  • Israel on jatkanut maahyökkäystään Etelä-Gazaan ja määrännyt laajoja evakuointeja.
  • Gazassa viikon kestänyt tulitauko päättyi perjantaina 1.12. Tulitauon päättymisen jälkeen Israel on tehnyt Gazassa satoja iskuja.
  • Terroristijärjestö Hamas teki laajan hyökkäyksen Israeliin 7. lokakuuta. Hamas-taistelijat tappoivat ja sieppasivat ihmisiä. Israelin mukaan noin 1 200 israelilaista kuoli. Israelin armeija tappoi 1 500 Hamas-taistelijaa.
  • Israelin aloittamissa ilmaiskuissa ja maahyökkäyksessä on kuollut Gazassa Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan noin 18 000 ihmistä. Lukua ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.
Mikko Leppänen

Venäjä vaati panttivankien vapauttamista keskusteluissa Hamasin kanssa

Venäjän apulaisulkoministeri Mikhail Bogdanov vaati Hamasin ja muiden palestiinalaisryhmien kanssa sunnuntaina ja maanantaina käymissään puhelinkeskusteluissa, että israelilaiset panttivangit on vapautettava.

Asiasta kertoi Venäjän ulkoministeriö maanantaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on viime aikoina tavannut ja keskustellut puhelimitse Lähi-idän johtajien kanssa.

Lähde: Reuters

Mikko Leppänen

Saksa, Ranska ja Italia vaativat EU:lta pakotteita Hamasille

Italia, Saksa ja Ranska vaativat Euroopan unionia asettamaan pakotteita terroristijärjestö Hamasille ja sen tukijoille, näiden kolmen maan ulkoministerit kirjoittavat yhteisessä kirjeessään EU:n ulkosuhdejohtaja Josep Borrelille.

Asiasta kertoo kirjeen nähnyt uutistoimisto Reuters.

Kirjeen mukaan pakotteet lähettäisivät vahvan poliittisen viestin, että EU on sitoutunut vastustamaan Hamasia ja solidaarisuuteen Israelia kohtaan.

Lähde: Reuters

Mikko Leppänen

Israelin armeija: Yli sata sotilasta kuollut Gazan operaation alkamisen jälkeen

Yli sata israelilaista sotilasta on kuollut Gazan kaistalle kohdistuvan maahyökkäyksen alkamisen jälkeen, sanoi Israelin armeija maanantaina.

Armeija kertoi uutistoimisto AFP:lle, että operaatiossa on kuollut tähän mennessä 101 sotilasta.

Lähde: AFP

Israel teki jälleen ilmaiskuja Syyriaan

Israel teki myöhään sunnuntaina useita ilmaiskuja Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähelle, kertoo Syyrian valtion uutistoimisto Sana.

Britanniasta käsin toimivan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan iskujen kohteena olivat libanonilaisen äärijärjestö Hizbollahin toimipaikat Sayyida Zeinabin alueella ja lähellä Damaskoksen lentokenttää.

Israel ei ole kommentoinut tapahtunutta, mutta maan asevoimien mukaan Hizbollah laukaisi sunnuntaina Libanonista useita raketteja Israeliin.

Israel on tehnyt satoja ilmaiskuja Syyriaan maassa vuonna 2011 alkaneen sisällissodan aikana.

STTT-AFP

Minja Viitanen

YK:n yleiskokous äänestää todennäköisesti tiistaina tulitaukoa Gazaan vaativasta päätöslauselmasta

YK:n yleiskokous äänestää todennäköisesti tiistaina päätölauselmasta, jossa vaalitaan välitöntä humanitaarista tukitaukoa Israelin ja äärijärjestö Hamasin välille Gazaan. Asiasta kertoivat sunnuntaina diplomaattilähteet Reutersille.

Turvallisuusneuvosto ei pystynyt perjantaina hyväksymään tulitaukoa vaativaa päätöslauselmaa, koska Yhdysvallat käytti veto-oikeuttaan.

193 jäsenmaasta koostuva yleiskokous päätti lokakuussa vaatia välitöntä humanitaarista tukitaukoa Gazaan. Tuolloin päätöslauselman puolesta äänesti 120 maata ja vastaan äänesti 14 maata. 45 jäsenvaltiota, mukaan lukien Suomi, äänesti tuolloin tyhjää.

Lähde: Reuters

WHO:n hallintoneuvosto vaatii humanitaarisen avun välitöntä pääsyä Gazaan

Maailman terveysjärjestön WHO:n hallintoneuvosto hyväksyi sunnuntaina päätöslauselman, jossa vaaditaan humanitaarisen avun välitöntä ja esteetöntä pääsyä Gazan kaistalle. Lauselma hyväksyttiin sen jälkeen, kun WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus oli kertonut lääkäreiden olevan oloissa, joita ei voi edes kuvitella.

Järjestön 34-jäseninen hallintoneuvosto hyväksyi päätöslauselman yksimielisesti. Tosin etenkin Yhdysvallat suhtautui varauksella siihen, että siinä ei viitattu äärijärjestö Hamasin 7. lokakuuta tekemiin hyökkäyksiin.

Humanitaarisen avun lisäksi päätöslauselmassa vaadittiin myös poistumislupia potilaille.

Tedros sanoi, että WHO:n hallintoneuvosto onnistui saamaan ensimmäisen yksimielisen päätöslauselman konfliktista sen jälkeen, kun se alkoi kaksi kuukautta sitten.

Päätöslauselman tavoitteena on toimittaa siviiliväestön tarvitsemia lääkkeitä ja hoitolaitteita sekä taata pääsy sairaanhoitoon.

STT-AFP

Inka Haukka

Gazan terveysministeriö: 18 000 kuollut Israelin iskuissa

Noin 18 000 palestiinalaista on kuollut sen jälkeen, kun Israel aloitti hyökkäyksensä Gazaan lokakuun 7. päivä, sanoo Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön tiedottaja Ashraf Al-Qidra.

Haavoittuneita on ministeriön mukaan noin 49 500.

Terveysministeriö tiedottaja kertoi al-Jazeera-kanavalle , että viimeisen 24 tunnin aikana 297 palestiinalaista on kuollut ja 550 loukkaantunut.

Reuters

Inka Haukka

Netanjahu arvosteli Putinia Venäjän Iran-suhteista

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on ilmaissut  Venäjän presidentille Vladimir Putinille tyytymättömyytensä Venäjän ottamasta kannasta YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksessä perjantaina. Venäjä tuki äänestyksessä päätöslauselmaa, joka vaati välitöntä tulitaukoa sodan runtelemaan Gazaan. Yhdysvallat käytti veto-oikeuttaan ja torppasi  päätöslauselman. Netanjahu ja Putin keskustelivat puhelimitse sunnuntaina. Puhelussa Netanyahu ilmaisi myös ”jyrkän paheksuntansa ” Venäjää kohtaan maan ”vaarallisesta” yhteistyötä Iranin kanssa, kerrotaan Israelin julkaisemassa lausunnossa. Kremlin mukaan Putin puolestaan ilmoitti Venäjän olevan valmis tarjoamaan kaiken mahdollisen avun lievittääkseen siviilien kärsimyksiä ja auttamaan konfliktin purkamisessa.

Reuters

Inka Haukka

Israel tyrmää Jordanian väitteet, joiden mukaan Israel haluaa ajaa palestiinalaiset pois Gazasta

Israelin hallituksen tiedottaja tyrmää Jordanian ulkoministerin Ayman Safadin väitteet, joiden mukaan Israel harjoittaa järjestelmällistä politiikkaa palestiinalaisten karkottamiseksi Gazasta.

Israelin hallituksen tiedottaja kuvaili väitteitä ”törkeiksi ja valheellisiksi”.

Jordanian ulkoministeri totesi myös, että Israel on toimillaan synnyttänyt paljon vihaa, joka tulee ”vainoamaan aluetta” ja ”määrittämään tulevia sukupolvia”.

Reuters

Suosittelemme