Hyppää sisältöön
Henkilöauto täynnä ihmisiä, auton katolla peittoihin käärittyjä tavaroita.
Khan Yunisista paenneet saapuivat torstaina lähellä Egyptin rajaa sijaitsevaan Rafihin kaupunkiin. Kuva: Mohammed Abed / AFP

Rajut taistelut riehuvat Gazassa

Kokoamme tähän artikkeliin tuoreimmat tiedot tilanteesta Israelissa ja palestiinalaisalueilla.

Satu-Maria Niikko
Yrjö Kokkonen
Veikko Eromäki
Kartalla Gazan kaupunki ja Al-Shifan sairalla Gazassa.
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap
  • Israel on jatkanut maahyökkäystään Etelä-Gazaan ja määrännyt laajoja evakuointeja.
  • Gazassa viikon kestänyt tulitauko päättyi perjantaina 1.12. Tulitauon päättymisen jälkeen Israel on tehnyt Gazassa satoja iskuja.
  • Terroristijärjestö Hamas teki laajan hyökkäyksen Israeliin 7. lokakuuta. Hamas-taistelijat tappoivat ja sieppasivat ihmisiä. Israelin mukaan noin 1 200 israelilaista kuoli. Israelin armeija tappoi 1 500 Hamas-taistelijaa.
  • Israelin aloittamissa ilmaiskuissa ja maahyökkäyksessä on kuollut Gazassa Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan yli 17 000 ihmistä. Lukua ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.
Veikko Eromäki

Hamas: Israel tappoi kuusi palestiinalaista Länsirannalla

Hamas-terrorijärjestön alaisuudessa toimiva Palestiinan terveysministeriö väittää israelilaissotilaiden ampuneen kuusi palestiinalaista kuoliaaksi Länsirannalla. Israelin asevoimat vahvisti toteuttaneensa alueella terrorisminvastaisen operaation.

Palestiinalaisterveysviranomaisten mukaan Al-Faran pakolaisleirissä ammuttujen joukossa oli 14- ja 18-vuotiaat pojat. Palestiinalaisuutislähteiden mukaan israelilaissotilaat avasivat tulen ja käyttivät tarkentamattomia räjähteitä palestiinalaisten kanssa käydyn ”yhteenoton” kärjistyttyä.

Israelin armeija väittää tiedotteessa toteuttaneensa alueella asevoimien ja Shin Bet -tiedustelupalvelun yhteisen operaation, jonka seurauksena ”kaksi epäiltyä pidätettiin” ja ”useita terroristeja tapettiin”. Israelin mukaan terroristien hallusta olisi löytynyt kaksi rynnäkkökivääriä.

Lähde: AFP

Yrjö Kokkonen

Rajut taistelut käynnissä Gazassa

Israelin armeija ja ilmavoimat tekivät eilen torstai yhteensä 450 iskua Gazaan, kertoo asevoimien tiedottaja. Lisäksi Israelin merivoimien alukset ampuivat ohjuksia Gazan etelä- ja keskiosiin, kertoo Jerusalem Post -lehti.

Molemmat osapuolet kertovat menestyksekkäistä taisteluista. Kertomuksia ei voida vahvistaa puolueettomista lähteistä.

Israel kertoo armeijansa 7. Prikaatin saartaneen joukon Hamas-terroristeja ja surmanneensa nämä.

Hamas puolestaan sanoo sotilaallisen siipensä al-Qassamin prikaatien havainneen Israelin armeijan erikoisyksikön, joka oli valmistautumassa hyökkäämään. Hamasin mukaan sen taistelijat iskivät israelilaisia vastaan surmaten ja haavoittaen useita. Yhteenotossa kuoli myös yksi israelilainen panttivanki, Hamas sanoo.

Lähde: Reuters

Satu-Maria Niikko

Yhdistyneet arabiemiirikunnat pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa äänestämään tulitauon vaatimisesta Gazaan

Diplomaattilähteiden mukaan Yhdistyneet arabiemiirikunnat on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa äänestämään perjantaiaamuna päätöslauselmaluonnoksesta, jossa vaaditaan välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan.

Päätöslauselman hyväksyminen edellyttäisi vähintään yhdeksää ääntä turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaalta sekä sitä, ettei yksikään neuvoston viidestä pysyvästä jäsenestä käytä veto-oikeuttaan.

Pysyviä jäseniä ovat Venäjä, Kiina, Ranska, Iso-Britannia sekä Yhdysvallat, joka on sanonut, ettei se tue lisätoimia turvallisuusneuvoston taholta tällä hetkellä. Arabiemiirikunnat vaati uutta tulitaukoa sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti virallisesti keskiviikkona turvallisuusneuvostoa maailmanlaajuisesta sodan uhasta

Lähde: Reuters

Veikko Eromäki

YK:n Griffith: Gazassa ei ole enää toimivaa humanitaarista operaatiota

Palestiinalaiset lapset jonottivat vesipisteelle Rafahin kaupungissa Etelä-Gazassa tiistaina 5. joulukuuta.
Palestiinalaiset jonottivat vesipisteelle Rafahin kaupungissa Etelä-Gazassa tiistaina. Kuva: Mohammed Salem / Reuters

YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Martin Griffithin mukaan Gazan alueen humanitaarinen apu ei enää toimi niin, että sitä voisi edes kutsua ”humanitaariseksi operaatioksi”.

Genevessä toimittajille puhuneen Griffithin mukaan Israelin sotatoimien laajentuminen Etelä-Gazaan on muuttanut koko alueen niin vaaralliseksi, että apujärjestöjen toiminta epäonnistuu.

Griffith sanoi, että apujärjestöt kyllä pysyvät alueella ja jatkavat työtään, mutta minkäänlaisia suunnittelumahdollisuuksia tai selvää suuntaa työlle ei ole.

Griffithin mukaan yksi toivenpilke on kuitenkin Israelin kanssa käydyt keskustelut siitä, voisiko Kerem Shalomin rajanylityspaikan avata hätäavun toimittamisen tehostamiseksi. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Veikko Eromäki

Israel: Raketteja laukaistu Al-Mawasin turva-alueelta

Hamas laukaisi raketteja Al-Mawasin turva-alueelta israelilaissiivilejä kohti, Israelin asevoimat väittää X-viestipalvelussa. Israel julkaisi väitteidensä tueksi kartan ja kuva- ja videomateriaalia. Väitettä ei ole voitu todentaa riippumattomista lähteistä.

Al-Mawasin turva-alue on noin kilometrin pituinen alue lähellä Khan Youniksen kaupunkia Etelä-Gazassa. Israel on käskenyt palestiinalaissiviilejä hakemaan suojaa Al-Mawasista Israelin sotilasoperaatioilta Gazan alueella.

Alueella on nyt The New York Timesin mukaan satojatuhansia palestiinalaissiviilejä.

Israelin asevoimat ei kertonut, vaikuttaako väitetty raketti-isku alueen asemaan turva-alueena.

Elsa Osipova

Hamas: Yli 17 000 palestiinalaista kuollut Gazassa

Äärijärjestö Hamasin alainen Gazan terveysministeriö kertoo, että ainakin 17 177 ihmistä on kuollut lokakuusta lähtien Israelin tekemissä iskuissa.

Viimeisen vuorokauden aikana Gazassa on kuollut 350 palestiinalaista. Lisäksi ainakin 900 on loukkaantunut vuorokauden aikana, Hamas kertoo.

Hamas kertoi tiistaina, että kaikkiaan yli 40 000 ihmistä on loukkaantunut sotatoimissa.

Hamasin ilmoitusta kuolleiden ja loukkaantuneiden määrästä ei ole voitu vahvistaa riippumattomasti.

Lähteet: Reuters, AFP

Veikko Eromäki

Reuters: Israelin tankkituli tappoi toimittajamme

Uutistoimisto Reuters on julkaissut erikoisraportin, jonka mukaa israelilaistankki avasi tulen ja tappoi Reutersin visuaalisen journalistin Issam Abdallahin, 37, ja haavoitti kuutta muuta toimittajaa 13. lokakuuta Israelin rajan lähellä Alma al-Chaabin kylässä Libanonissa.

Reuters haastatteli tapahtuneesta yli 30 ihmistä, mukaan lukien ”valtioiden virkamiehiä, turvallisuusviranomaisia, sotilasasiantuntijoita, rikospaikkatutkijoita, lakimiehiä, lääkintämiehiä ja silminnäkijöitä”.

Lisäksi raportissa on video- ja kuvamateriaalia paikan päältä. Uutistoimisto AFP on päätynyt tapahtuneesta samoihin loppupäätelmiin. Kansainvälinen humanitaarinen laki kieltää hyökkäykset toimittajia kohtaan.

Israelin hallituksen tiedottaja kommentoi Reutersin raporttia sanomalla, että Israel ei ammu siviilejä.

Lähde: Reuters

Elsa Osipova

YK:n pääjohtaja: Gazan yleinen järjestys todennäköisesti romahtamassa pian

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Antonio Guterres varoittaa, että Gazan tilanteen heikkeneminen voi pian johtaa ”yleisen järjestyksen romahtamiseen kaistalla”.

Guterres kuvailee Gazan tilannetta epätoivoiseksi kirjeessään turvallisuusneuvoston presidentille.

Guterresin mukaan humanitääriset olot Gazassa voivat muuttua nopeasti katastrofaalisiksi.

Lähde: AFP

Gazan eteläosassa käydään raskaita taisteluita

Gazassa Israelin joukot piirittivät alueen eteläosan suurinta kaupunkia Khan Yunisia keskiviikkona. Israelin armeijan mukaan alueella käytiin erittäin raskaita taisteluita.

– Taistelut tiistaina olivat kiivaimpia maaoperaation alkamisen jälkeen, kertoi Israelin asevoimien johtoon kuuluva kenraali Yaron Finkelman.

Israelin asevoimat keskittyy nyt Gazan eteläosiin sen jälkeen, kun alueen pohjoisosassa käydyt taistelut ovat saaneet aikaan valtavaa tuhoa ja pakottaneet liki kaksi miljoonaa ihmistä pakenemaan kodeistaan.

– Joukkomme piirittävät nyt Khan Yunisin aluetta eteläisellä Gazan kaistalla. Olemme varmistaneet monia Hamasin tukikohtia Gazan pohjoisosassa, ja nyt operoimme sen tukikohtia vastaan etelässä, kertoi Israelin asevoimien esikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Herzi Halevi.

Israelin armeija kertoi viestipalvelu X:ssä varhain keskiviikkona, että useita äärijärjestö Hamasin komentajia olisi saanut surmansa ilmaiskuissa lähellä indonesialaista sairaalaa.

Hamasin ja toisen palestiinalaisen äärijärjestön, Islamilaisen Jihadin, lähteet vahvistivat uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona, että niiden taistelijat kävivät parhaillaan taisteluja Israelin asevoimia vastaan estääkseen sitä ottamasta haltuunsa Khan Yunisia ja sitä ympäröiviä alueita.

STT–AFP

Suosittelemme