Hyppää sisältöön

15 vuotta sitten asukkaat päättivät puhdistaa järvensä sinilevästä – siitä alkoi taistelu, jolle ei näy loppua

Rehevöityminen, mataloituminen tai umpeenkasvu herättävät usein järven kunnostukseen. Asukkaat aloittivat urakan Onkamo-järvien puolesta 15 vuotta sitten. Silti sinilevää ja muitakin ongelmia on yhä.

Syksyinen järven selkä, jossa rannalla kaislikkoa. Vastaranta siintää ja oikealla saa metsäinen niemi.
Onkamo-järviä on riivannut paheneva sinileväongelma. Asiantuntijoiden mukaan järven kuormitus on kestänyt useita vuosikymmeniä ja kestää vähintään parikymmentä vuotta saada tuloksia kunnostustoimista. Kuva: Marja-Liisa Kämppi / Yle
Marja-Liisa Kämppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Koti- tai mökkijärven tilan parantaminen kiinnostaa lukuisia suomalaisia. Myös kunnostushankkeet ovat yleistyneet, kun järvien virkistyskäyttö on kasvanut ja julkista rahoitustakin on saatavilla.

– Kunnostuksen tarpeessa on 15–20 prosenttia maamme järvistä, eniten asutuskeskusten lähellä, arvioi johtava tutkija Seppo Hellsten Suomen ympäristökeskuksesta.

Hän kehottaa hankkeissa kärsivällisyyteen ja sitkeyteen. Tuloksia syntyy hitaasti, ja pysyvät tulokset edellyttävät, että myös järven valuma-alueen kuormitusta saadaan pienemmäksi.

Järvien kunnostamisen työläyden todistaa myös Suuri- ja Pieni-Onkamon kunnostushanke Pohjois-Karjalassa. Onkamo-järvien hyväksi Rääkkylässä, Tohmajärvellä ja Joensuussa 15 vuotta puurtaneet asukkaat ovat huomanneet, että kyse on pitkäjänteisestä työstä.

– Vaikka on tehty paljon valuma-aluekunnostuksia, hoitokalastettu ja poistettu vesikasveja, valitettavasti leväongelmaa on edelleen, kertoo Pro Onkamojärvet -yhdistyksen pitkäaikainen aktiivi Tuovi Vaaranta.

Hän on helpottunut, että yhdistyksen lopettamisen jälkeen entistämistä jatkaa luontoammattilaisten osuuskunta Lumimuutos. Se on jo selvittänyt järvien tilaa.

Silmälasipäiset mies ja nainen seisovat vierekkäin koulun liitutaulun edessä.
Lumimuutos-osuuskunnan puheenjohtaja Tero Mustonen ja Onkamo-järvien puolesta pitkään toiminut Tuovi Vaaranta pitävät tärkeänä, että kunnostustyö jatkuu. Kuva: Marja-Liisa Kämppi / Yle

– Ihminen arvostaa puhdasta, kirkasta ja sinilevästä vapaata vettä ja runsaita petokalakantoja. Nämä nyt puuttuvat sieltä, kiteyttää ympäristöinsinööri Eetu Niiranen Lumimuutoksesta.

Hän pitää kaikkein tärkeimpänä vähentää järven ulkoista kuormitusta. Onkamoa ympäröivistä soista pääosa on ojitettu jo vuosikymmeniä sitten ja soilta on valunut maa-ainesta suoraan järviin.

Pitkään jatkuneen kuormituksen vaikutus jatkuu, vaikka ravinteiden kulkeutuminen järveen päättyisi heti.

– Ojitettujen soiden vesitalous on muuttunut. Onkamo-järvien veden viipymäkin on useita vuosia, tutkija huomauttaa.

Tutkijamies seisoo kuvan vieressä, jossa on paljon lintuja rannalla.
Johtava tutkija Seppo Hellsten Suomen ympäristökeskuksesta tietää, että järvien kunnostushankkeet ovat yleistyneet. Neuvoja saa ely-keskuksista. Kuva: Marja-Liisa Kämppi / Yle

Levät aiheuttavat hapettomuutta ja lisää leviä

Tuoreet tutkimukset paljastavat, miksi sinilevien määrä on viimeisen vuosikymmenen ajan runsastunut Onkamo-järvissä.

– Suuri-Onkamon tila on talvisin aika huono. Happi loppuu pohjasta ja sieltä vapautuu veteen ravinteita, jotka keväällä sekoittuvat päällysveteen, ja sinilevät saavat sitä kautta paljon ravintoa, tutkija Niiranen selittää.

Huono kierre jatkuu, kun syksyllä levät painuvat pohjaan. Talven aikana seuraa uusi happikato, kun mikrobit kuluttavat happea hajottaessaan leviä. Samat ongelmat vaivaavat Pieni-Onkamoa.

Pitkään jatkunut rehevöityminen on muuttanut myös kalastoa. Järvissä on nykyisin eniten särkikaloja.

Vy över sjön Onkamo från 1910-talet - fotografiet taget av Edith Södergran.
Näkymän Onkamo-järveltä on valokuvannut runoilija Edith Södergran 1910-luvulla. Kuva on Ruotsalaisen kirjallisuuden seuran arkistosta. Kuva: Svenska litteratursällskapet

Onkamon valuma-alueen kunnostuksessa keinot on tutkijan mukaan pitkälti käytetty.

Vedenpinnan nosto on jo aiemmin suljettu pois epärealistisena. Vuotuista hoitokalastusta sen sijaan todennäköisesti jatketaan.

Uusi keino voisi olla hapettomien syvänteiden hapetus. Myös pohjasedimentin poisto ruoppaamalla on mahdollista, mutta kallista.

Lumimuutoksen puheenjohtaja Tero Mustonen miettii yli 4 000 hehtaarin järvialueen kunnostuksen haasteita.

– Suomessa on hyvin harvoja järviä ja kokonaisia altaita onnistuttu kunnostamaan. Se mitä Onkamolla nyt viedään eteenpäin kansalaisjärjestö- ja osuuskuntapohjalta, on Etelä-Suomessa säätiöiden harteilla. Siellä budjetit liikkuvat miljoonissa euroissa, Mustonen huomauttaa.

Yle vieraili viime elokuussa Vihdin Enäjärvellä, joka on hyvä esimerkki onnistuneesta järven ennallistamistyöstä. Video: Hans-Peter Dhuy / Yle

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta maanantaihin 30. lokakuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme