Hyppää sisältöön

Kristillisdemokraatit eri puolilla maata ehdottavat, että lääkäri saisi kieltäytyä abortin tekemisestä – Etelä-Karjalassa mietitään asiaa

Hyvinvointialue voi työnantajana linjata työn tekemisen tavoista. Lakisääteisten palveluiden järjestäminen ei kuitenkaan saa vaarantua.

Kädellä on yksi yhden napin ja yksi neljän napin lääkeliuskaa.
Kuvassa abortin toteuttamiseen tarvittavat lääkkeet. Aborteista lähes 99 prosenttia tehdään nykyään lääkkeillä. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Helena Korpela

Kristillisdemokraattien aluevaltuustoryhmä tahtoo Etelä-Karjalassa, että terveydenhuollon henkilökunta voisi uskonnon- ja omantunnonvapauden nojalla kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytyksiin, jos potilaan henki ei ole vaarassa.

Aluevaltuustoryhmä on jättänyt asiasta valtuustoaloitteen.

– Ketään ei pitäisi pakottaa abortin tekemiseen, koska se on mahdollista järjestää myös toisin, sanoo Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Rantalainen.

Rantalainen on aloitteentekijä ja samalla kristillisdemokraattien valtuustoryhmän ainoa edustaja.

Huolena lääkärien eettinen ristiriita

Rantalainen on eläkkeellä, mutta on toiminut aiemmin terveyskeskus- ja työterveyslääkärinä sekä ammattikorkeakoulun lehtorina.

– Omasta vakaumuksestani johtuen olen joutunut aborttiasian kanssa tekemisiin jo nuorena lääkärinä.

Rantalaisen huolena on se, että nykyisellään hoitohenkilöstö ja lääkärit joutuvat oman vakaumuksensa vuoksi vaihtamaan työpaikkaa tai erikoistumisalaa.

– Tiedän lääkäripiireistä tällaisia tapauksia, Rantalainen sanoo.

Hänen mukaansa asia pitäisi ratkaista hyvinvointialueella työvuorojen ja työtapojen järjestämisellä.

Etelä-Karjalan keskussairaala
Etelä-Karjalassa raskaudenkeskeytykset on keskitetty Etelä-Karjalan keskussairaalan Lappeenrantaan. Viime vuonna niitä tehtiin 134. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hyvinvointialue valmistelee vastausta

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen strategia- ja hallintojohtaja Kaisa Heino ei halua ottaa kantaa aloitteen sisältöön tai siihen, onko sen toteuttaminen mahdollista.

Heino kertoo, että hyvinvointialue alkaa nyt valmistella vastausta aloitteeseen. Aikaa tähän on tammikuun loppuun.

Heinon mukaan hyvinvointialue voi työnantajana linjata työn tekemisen tavoista ammattilaisille.

– Sellaisia linjauksia emme kuitenkaan voi tehdä, että lakisääteisten palveluiden järjestäminen vaarantuisi.

Heinon mukaan kukaan potilas ei voi jäädä ilman palvelua henkilöstön vakaumuksen vuoksi.

– Toisaalta pohdimme työnantajana myös henkilöstön osalta joustavuuteen ja työn autonomiaan liittyviä kysymyksiä. On pohdittava, missä määrin pystymme ja haluamme tällaisia vakaumustyyppisiä toiveita huomioida, Heino muotoilee.

Vastaavia aloitteita jätetty muuallakin

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmät ovat tehneet samansisältöisiä aloitteita muillakin hyvinvointialueilla.

Esimerkiksi kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) teki Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle aluevaltuustoaloitteen samasta asiasta. Satakunnan Kansan mukaan vastaavanlainen aloite on jätetty myös ainakin Satakunnan aluevaltuustolle.

Hufvudstadsbladet kertoi kesäkuussa, että kristillisdemokraatit oli nostanut hoitohenkilökunnan oikeuden kieltäytyä abortin tekemisestä esiin myös hallitusneuvotteluissa.

Lääkäriliiton hallitus teki vuonna 2017 suosituksen, jonka mukaan lääkärillä on oikeus omantunnonvapauteen, mutta tämä ei saa vaarantaa potilaan hoitoa. Lainsäädäntöä aiheesta ei ole.

Etelä-Karjalassa raskaudenkeskeytykset on keskitetty Etelä-Karjalan keskussairaalan gynekologian poliklinikalle.

Viime vuonna abortteja tehtiin Etelä-Karjalassa 134. Koko Suomessa niitä tehtiin viime vuonna noin 7 900.

Maailmalla aborttioikeuksia on viime vuosina kavennettu. Kuuntele, voiko abortin vastustaminen kiihtyä myös Euroopassa. Mistä maailma puhuu -podcastin jakso on lokakuulta 2022.

Suosittelemme