Täksi kaudeksi Winnipeg Jetsiin siirtynyt Rasmus Kupari loistaa NHL:n tilastokärkenä. Hyökkääjä luisteli 17. lokakuuta ottelussa vanhaa seuraansa Los Angelesia vastaan lähes neljääkymppiä ohi Kingsin ruotsalaispuolustaja Andreas Englundin.
– Onhan se aika hurjaa! Ihan hauskaa dataa tuollainen, että kuka on ollut nopein. Kyllähän se jotain siitä kertoo, että jotain on tehty oikein myös kesällä, Kupari kertoo Yle Urheilulle.
Kuparin kanssa aikanaan luisteluharjoituksia tehnyt luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti ottaa kiinni siihen, miten pelaaja saa tuollaisen vauhdin tuotettua.
– Sen olen tiennyt, että Rasmus on nopea, mutta tuollainen tulos vaatii sellaisen vauhdin, että kentällä pitää olla ensinnäkin tilaa. Pitää pystyä myös keräämään kaarreluisteluun vauhtia, koska tuollaisiin nopeuksiin ei ihan pääse paikaltaan lähdöllä, Joutsenlahti analysoi.
Kuparin spurtti tuotti hänelle itselleen myös hyvän maalipaikan. Cole Perfetti syötti suomalaishyökkääjälle maalin eteen, mutta kiekko viuhusi kovaa vauhtia Kuparin lavan vierestä kohti vastakkaista hyökkäyskulmaa.
Kuparin tarkaksi nopeudeksi tilanteessa mitattiin 38,54 kilometriä tunnissa, mikä on tämän NHL-kauden pohja-aika.
Toiseksi nopein on Edmontonin hyökkääjä Ryan McLeod (38,34 km/h). Puolustajien alkukauden nopein on puolestaan ollut Columbuksen Zach Werenski (37,82 km/h).
Liigan kirkkaimman tähden ja maagisista luistelutaidoistaan tunnetun Connor McDavidin kauden nopein pyrähdys on ollut 37,18 km/h.
Winnipegin pikakiituri
Kupari on junioreista asti ollut joukkueensa parhaimpia luistelijoita.
– Luistelu ja nopeus ovat olleet aina vahvuuksiani kaukalossa. Nyt on koetettu myös räjähtävyyttä hankkia, että pääsisi jättämään puolustajan (taakseen) heti lähdössä.
– Kyllähän se on Rasmuksella vahvuus, että on ollut aina hyvä luistelija. Etenkin silloin kun Liigassa pelasi, niin erottui kyllä joukostaan luistelulla. Fysiikka on myös aina ollut hyvällä tasolla, Kuparin henkilökohtaisena kesävalmentajana menneenä kesänä toiminut Teemu Valtonen sanoo.
Oikeana laitahyökkääjänä omalla urallaan operoinut Teemu Selänne hurmasi 90-luvulla Winnipegin kannattajat juuri nopeudellaan, ja kantoikin siitä eteenpäin lempinimeä ”The Finnish Flash”. Kuparista ei välttämättä ihan Selänteen manttelinperijäksi ole, vaikka 23-vuotiaalta keskushyökkääjältä nopeutta löytyykin.
– Vladimir Jursinov aina puhui, että ”lähtee kuin hauki rannasta”, niin Teemu oli just sellainen, joka oli aina haukena siellä pakkien välissä. Sentterin pelipaikka taas tekee sen, että Kupari ei kyllä pääse varastamaan yhtään, jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen huomauttaa.
Maalipaikkoja Kuparilla on kaikesta huolimatta riittänyt – maalit ja tehopisteet ovat sen sijaan kiertäneet nuorta kiekkoilijaa kaukaa. 14 pelatussa ottelussa on syntynyt vain yksi syöttöpiste, ja maalitili on edelleen avaamatta.
– Tosiaan tehoja ei ole tullut liikaa. Hyviä maalipaikkoja ja muutamia läpiajoja on kyllä riittänyt, mistä olisi voinut hyvin tehdä maalin. Välillä se on aika pienestä kiinni, tuleeko niitä tehoja. Tietysti silloin kun se paikka tulee, niin voisi olla vähän terävämpi, Kupari sanailee.
Kesä tuotti tulosta
Kuparin kesävalmentajana toimiva Valtonen on työskennellyt aikaisemmin muun muassa liigajoukkue KooKoossa ja jalkapalloseura KTP:ssä.
– Olisikohan tämä ollut kolmas kesä, kun tehtiin hommia Rasmuksen kanssa, mutta ensimmäinen kesä, kun treenattiin tyystin kahdestaan. Aikaisemmin olen ollut Marko Yrjövuorella töissä ja sitä kautta myös tehnyt hommia Rasmuksen kanssa.
Valtonen kertoo, että kesän aikana kiinnitettiin huomiota erityisesti nopeuteen. Kuparin 38,54 kilometrin tuntinopeus yllätti kuitenkin fysiikkavalmentajankin positiivisesti.
– Nopeuden kehittäminen oli meidän iso teema kesällä. Ei oikein tajunnut, kuinka kovaa hän on oikeasti mennyt. Näin nopeasti näin kovia tuloksia, niin positiivinen yllätys, Valtonen kehuu.
– Kuparilla on oma persoonallinen luistelutyylinsä. Hyvä, että hän on toipunut polvivammastaan, eikä nopeus ole hävinnyt mihinkään. Suoraluistelu on ehkä hänen suurin vahvuutensa, Joutsenlahti puolestaan kertoo.
Ruuti märkää
Kupari kaupattiin kesän aikana Kingsistä Jetsiin yhdessä Alex Iafallon ja Gabriel Vilardin kanssa. Toiseen suuntaan matkasi Pierre-Luc Dubois, joka paukutti viime kauden runkosarjassa 73 otteluuun uransa parhaat tehopisteet 27+36=63.
Lämmin Kalifornia on vaihtunut kylmään Winnipegiin, mutta Kupari on silti mielissään uudesta asuinpaikastaan.
– Kyllä olen tykännyt ainakin toistaiseksi – varmasti tulen viihtymään. Onhan se aika erilainen ympäristö kuin mihin olin Losissa tottunut. On kiva päästä näkemään erilaisia paikkoja ja erilaista kulttuuria. Jengi on ottanut Winnipegissä hyvin vastaan ja mukavia ihmisiä on paljon ympärillä.
Kuparin Winnipeg Jets löytyy Läntisen Konferenssin sijalta seitsemän. 14 pelatun ottelun jälkeen ryhmällä on kasassa seitsemän voittoa.
Pelipaikka on alkukaudesta löytynyt pääosin ruotsalaisen David Gustafssonin ja yhdysvaltalaisen Morgan Barronin välistä joukkueen nelosvitjasta. Suomalaisen peliaika ottelua kohden on huidellut 10 minuutin molemmin puolin.
Kuparin ketjutoverit Gustafsson sekä Barron ovat molemmat onnistuneet sytyttämään punalampun kahteen otteeseen. Kuparin maalitili on edelleen avaamatta.
– Alkukaudesta meni muutamia maaleja omiin, mutta myöhemmin ollaan pidetty oma pääty enemmän puhtaana. Ollaan koetettu tuoda energiaa jengille ja käyttää meidän luistelunopeutta sekä kaksinkamppailuvoimaa hyväksi. Sitä kautta ollaan sitten koetettu saada joukkueelle tekopaikkoja, Kupari kommentoi ketjunsa otteita.
Käynnissä oleva NHL-kausi on Kuparille jo neljäs. Aikaisempina kolmena kautena Kings-paidassa hyökkääjä keräsi 129 ottelussa kaikkiaan 29 tehopistettä.
Jokaisena Kalifornian vuotena tilille kertyi myös tukku AHL-otteluita. Tähän kauteen lähdettäessä Kuparin isona tavoitteena oli ottaa isompaa roolia joukkueessa ja laittaa verkko heilumaan tiuhempaan tahtiin kuin mitä viime kaudella (3).
Nopeat suomalaiset
Kupari ei ole suinkaan ainoa suomalainen, joka loistaa nopeudellaan Pohjois-Amerikassa.
Luisteluvalmentaja Joutsenlahdella on selvät näkemykset siitä, millä luistelun osa-alueilla Matias Maccelli, Miro Heiskanen ja Kupari ovat parhaimmillaan.
– Maccellin vahvuutta on ehdottomasti pienen tilan käännökset. Taloudellinen luistelu ja salakavalat hyvin ajoitetut painonsiirrot ovat puolestaan Heiskasen hallitsemaa aluetta. Kupari on räjähtävyydeltään ja luistelunopeudeltaan varmaan kovin suomalainen.
Joutsenlahti lisäksi huomauttaa, että pelaajan omat vahvuudet ja kyvyt tulisi aina sovittaa osaksi luistelua.
Kun NHL-kautta on pelattu noin 15 ottelua, nopeimpien pelaajien kärkikymmenikön eri vertailuista löytyy tukku suomalaisia.
NHL EDGEn tilastoissa yli 35 km/h ylityksien määrissä liigan parhaimmistoa ovat Roope Hintz ja Kasperi Kapanen. Kapanen sekä Hintz ovat kumpainenkin viilettäneet kauden aikana jo yli kahdeksan kertaa yli 35 km/h nopeudella.
Kupari on alkukaudesta kiihdyttänyt vauhtinsa peräti 60 kertaa yli 32 kilometrin tuntinopeuteen. Tilaston kärkinimi yli 32 km/h ylityksissä on Nathan MacKinnon, joka on pystynyt saavuttamaan nopeuden ylivoimaiset 138 kertaa.
Joukkueista nopein edellä mainittujen nopeuksien (35 km/h, 32 km/h) mitassa on ollut ylivoimaisesti Colorado Avalanche. Denveriläiset ovat yhteensä 46 kertaa onnistuneet ylittämään 35 km/h nopeuden.
Kuparin edustama Winnipeg Jets on kaikissa nopeustilastoissa aivan sarjan kärkipäätä.
Lue lisää: Rasmus Kupari siirtyy Los Angelesista Winnipegiin osana jättikauppaa