Hyppää sisältöön

Aukko laissa ajoi yrittäjän erikoiseen tilanteeseen: nostaa pankkilainaa maksaakseen työntekijöidensä palkat

Kun suuryhtiö vaatii tilaukselle jopa kolmen kuukauden maksuajan, pienemmällä ei ole juuri vaihtoehtoja. Maanrakennusyrittäjän mielestä laissa on porsaanreikä, joka pitäisi tilkitä.

Maanrakennusalan yrittäjä Jussi Haavisto toivoo, että maksuehtolakia muutettaisiin. Vaikka maksua työstä saa odotella joskus jopa 90 päivää, omat kulut eivät häviä minnekään. Video: Oskari Räisänen / Yle, Marko Melto / Yle.
Oskari Räisänen

Pirkanmaalainen maanrakennusalan yrittäjä Jussi Haavisto on joutunut monena kesänä erikoiseen tilanteeseen. Vaikka tilausten puolesta yrityksellä pyyhkisi hyvin, Haaviston on pakko nostaa lainaa, jotta hän saa maksettua laskunsa.

Haavisto toimii urakoitsijana sekä aliurakoitsijana rakentamisen ja teollisuuden rakennustöissä. Yrityksellä on kymmeniä työntekijöitä, ja toisinaan urakoissa työskentelee myös muita alihankkijoita.

Kesäisin Haavistolla on usein asiakkaina isoja pörssiyhtiöitä. Silloin maksuajat voivat olla pitkiä, jopa kahdesta kolmeen kuukauteen.

Jotta Haavisto saa palkkioita odotellessaan itse maksetuksi verot, työntekijöiden palkat ja omien alihankkijoidensa maksut, hän joutuu nostamaan lainaa. Omasta palkasta tinkiminen ei riitä.

Tyhjä kaivinkone rakennustyömaalla.
Isommissa rakennusurakoissa tyypillistä on, että isoja työkoneita vaativissa tehtävissä suuremmat urakoitsijat tilaavat konetyön pienemmältä yritykseltä. Aliurakoitsija voi olla esimerkiksi muutaman maanrakennuskoneen omistava pienyritys. Kuva: Marko Melto / Yle

Lainarahalla on hintansa.

– Korkokulut ovat olleet 3 000 euroa kuussa. Se vastaa käytännössä yhden ihmisen palkkaa mikä menee niihin kuluihin, Haavisto laskee.

– Käytännössä toimin pörssiyhtiölle pankkina.

Haavisto ei tuskaile asian kanssa yksin.

Suomen Yrittäjät on selvittänyt, että Suomessa on lähes 100 000 pientä tai keskisuurta yritystä, jotka ovat saaneet odottaa laskujaan yli kuukauden. Tyypillisesti maksua odotetaan juuri suuremmalta yritykseltä.

Tutkimusten mukaan on arvioitu, että joka neljäs konkurssi EU:ssa tapahtuu siitä, ettei yritys ole saanut saataviaan ajoissa.

Suuryhtiöt vaikenevat maksuajoista

Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo, että maksuajat ovat viime vuosina selvästi pidentyneet.

Tämä aiheuttaa ongelmia erityisesti pienille yrityksille.

– Yrityksen pitää itse suorittaa lähtökohtaisesti 30 päivän sisällä omia laskujaan: verot, vakuutusmaksut, palkat ja muut laskut. Jos yrittäjä itse saa 2–3 kuukauden päästä vasta omia saataviaan, niin tilanne on taloudellisesti tiukka, Toivonen sanoo.

Ongelma koskee erityisesti rakennusalan ja teollisuuden parissa työskenteleviä pk-yrityksiä.

Käytännössä toimin pörssiyhtiölle pankkina.

Jussi Haavisto, yrittäjä

Yle on nähnyt neljän pörssiyhtiön maksuasiakirjat rakennustyöstä, joissa maksuehtona on ollut 60 vuorokautta.

Valmet, Metso ja Sandvik kieltäytyivät haastattelusta. Ainoana haastatteluun suostui rakennusjätti YIT.

YIT:n hankintajohtaja Ari Erkinharju sanoo, että asia on yhtiössä tunnistettu. Pitkät maksuajat ovat olleet YIT:llä käytössä jo pitkään.

Osan YIT:n toimittajien kanssa, jotka voivat olla myös yhtiötä suurempia alihankkijoita, sovitut maksuajat voivat olla jopa pidempiäkin.

– Moni meidän toimittajista on meitä merkittävästi suurempia kansainvälisiä konserneja, jotka toimivat Suomessa. Itse uskon, että meidän maksuajat eivät poikkea toimialan keskimääräisistä maksuajoista.

Kaivinkoneen kauha rakennustyömaalla.
Maksuaika ei saa olla velkojan, eli tyypillisesti pienen tai keskisuuren yrityksen kannalta kohtuuton. Se, mikä katsotaan kohtuuttomaksi, ratkaistaan aina erikseen. Kuva: Marko Melto / Yle

Koneyrittäjät: Pitkät maksuehdot sanellaan

Kuinka paljon pienellä yrityksellä on tosiasiallista mahdollisuutta neuvotella?

Koneyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Matti Peltola sanoo, että 60 päivän maksuaikaa ehdotetaan usein jo urakkatyön tarjouspyynnöissä.

Neuvotteluvara on hänen mukaansa olematon. Pitkät maksuehdot käytännössä sanellaan.

– Tämä on sopimusehtojen väärinkäyttöä, jos pitkän maksuajan ainoa tehtävä on suojella velallisen käyttöpääomaa ja kassaa. Meillä ei ole tiedossa, että muuta syytä olisi kuin oman taloudellisen tilanteen turvaaminen, Peltola sanoo.

Peltolan mukaan maksuehtolain neuvottelun mahdollistavaa kohtaa käytetään nyt huoletta taloudellisesti hyväksi.

– Kyse on taloudellisen hyödyn hankkimisesta alihankkijan kustannuksella.

Rakennusjätti YIT:n hankintajohtaja Ari Erkinheimo YIT:n pääkonttorilla Helsingin Käpylässä.
YIT:n hankintajohtaja Ari Erkinharju sanoo, että urakoiden maksuajat sovitaan tapauskohtaisesti. – Alan suurena toimijana tunnistetaan tämä vaikea tilanne. On meidänkin edun mukaista, että sopimuskumppanimme ovat vakavaraisia, Erkinharju sanoo. Kuva: Oskari Räisänen / Yle

YIT:n hankintajohtaja Erkinharju sanoo, että urakkasopimuksista sovitaan erikseen. Hänen mukaansa maksuaikaa voidaan tarpeen tullen myös lyhentää.

Porsaanreikää tilkitään EU:ssa

Pitkiin maksuaikoihin ollaan puuttumassa nyt EU:ssa. Euroopan komissio ehdotti syyskuussa maksuajan ehdottomaksi takarajaksi 30 päivää.

Suomen hallitus jätti ehdotuksesta oman kantansa eduskunnalle lokakuun lopussa.

Hallitus kannattaa maksuviivästyksiin puuttumista, mutta ei sitä, että ehdoton takaraja olisi 30 päivää ilman mahdollisuutta erilliseen sopimiseen.

Asetuksen edistäminen on EU:ssa vasta varhaisessa vaiheessa, minkä vuoksi sen valmistumisen aikataulua on vaikea arvioida. Säädösehdotusten valmiiksi saamiseen kuluu yleensä vuosia.

Yrittäjä Jussi Haavisto rakennustyömaalla, taustalla kaivinkone.
Kangasalalainen Jussi Haavisto näkee, että pitkät maksuajat voivat olla pienemmälle rakennusalan aliurakoitsijalle kasvun este. – Ne käytännössä estävät kilpailua ja pienten yritysten osallistumista hankkeisiin, joissa on pitkät maksuajat. Se on kilpailua rajoittava tekijä, eikä se ole kenenkään etu. Kuva: Marko Melto / Yle

Yrittäjä Jussi Haaviston mukaan laissa on nyt neuvotteluvaran vuoksi porsaanreikä, joka pitäisi tilkitä.

Komission ehdotus on hänestä tähän ainoa lääke.

– Ei meidän firmalla ole ainakaan mitään mahdollisuutta mennä paukuttelemaan henkseleitä ja sanoa, että emme tee teille töitä, jos ette maksa meille kuukaudessa. Suurten yritysten kanssa täytyy käyttäytyä heidän ehdoillansa.

Suosittelemme