Hyppää sisältöön

Asiantuntijat rajoittaisivat Tiktokin käyttöä: ”Koukuttumisen tyyli on hyvin samanlainen kuin uhkapelaamisessa”

Tiktok-sovelluksen käyttöä erityisesti nuorilla on pyritty rajoittamaan monessa maassa. Ylen A-studiossa vierailleet asiantuntijat kaipaisivat rajoituksia myös Suomeen.

Mikko Alasaarela on algoritmivaikuttamisen asiantuntija ja ollut työssään tekemisissä Tiktokia sisältäpäin tuntevien henkilöiden kanssa.
Ella Haura,
Kai Jaskari
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinalainen videosovellus Tiktok on käyttäjiensä koukuttamisessa maailman paras, toteaa tekoälyasiantuntija ja Equel Social -yrityksen toimitusjohtaja Mikko Alasaarela. Alasaarelan mukaan sovellus osoittaa, miten pitkälle algoritmiin perustuva addiktio voidaan viedä.

– Koukuttumisen tyyli on hyvin samanlainen kuin uhkapelaamisessa.

Mitä enemmän videoita Tiktokissa katsoo, sitä sitä henkilökohtaisempaa ja palkitsevampaa sisältöä se tarjoaa käyttäjälleen. Tällä tavalla sovellus maksimoi sen parissa vietetyn ajan.

Alasaarela on huolissaan siitä, miten Tiktokin koukuttavuus vaikuttaa ihmisten ajankäyttöön ja erityisesti nuorten kanssakäymiseen.

– Välitunnilla saatetaan pelata pelejä tai kattoa Tiktokia sen sijaan, että leikittäisiin kavereiden kanssa.

Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski puolestaan nostaa Tiktokin runsaan käytön vaikutukset aivojen toimintaan.

– Tietysti nuorilla ihmisillä, kun aivot ovat kehittyvässä tilassa, niin se vaikutus on siellä nähtävissä. Yksittäiset tutkimukset ovat näyttäneet muutoksia aivojen rakenteessa.

Nuoria on jo ryhdytty suojelemaan Tiktokin haittavaikutuksilta esimerkiksi Yhdysvalloissa. Vastaavia sovelluksen käyttöä koskevia rajoituksia tarvitaan Alasaarelan ja Uskin mukaan myös Eurooppassa.

Alasaaren mielestä nuorten koukuttaminen 10-15 sekunnin pituisiin lyhytvideoihin tunneiksi kerrallaan ei pitäisi olla mahdollista.

– Miten me myös puutumme siihen, että ne sisällöt nuorille ei ole heidän kehitystään haittaavia, hän jatkaa.

Uski on samaa mieltä. Hän toteaa asiantuntevan sääntelyn olevan paikallaan kaiken teknologisen kehityksen kohdalla, koska teknologian muutos on niin nopeaa.

– Jos me sallisimme kaiken tapahtuvan, niin ei tätä maailmaa olisi enää jäljellä.

Pääset lukemaan pidemmän jutun Tiktokista ja sen laajenemisaikeista tästä.

Katso koko tiistain A-studion lähetys Yle Areenasta.

Suosittelemme