Hyppää sisältöön
Marina Donner hemma.

Nelikymppisenä Suomen paras

Marina Donnerin ura oli jo lähes ohi, kun hän puolivahingossa palasi pöytätenniksen pariin. Nyt 41-vuotias ahvenanmaalaislääkäri on Suomen ykköspelaaja.

Janne Isaksson,
Yle Urheilu

Banaaniletut tuoksuvat jo kaukaa. On tiistai-ilta Maarianhaminan pohjoisosissa ja Donnerin perheen iltapala on valmistumassa. Kolmevuotias Kira auttaa isä Andreasta rikkomalla munia kulhoon. Pari vuotta vanhempi isoveli Viktor istuu sohvalla lukemassa Bamse-sarjakuvaa.

Marina Donner on juuri palannut pöytätennistreeneistä ja saa suihkunraikkaana astua lähes valmiiksi katettuun pöytään.

Donner toteaa, ettei hänen urheilu-uransa olisi mahdollinen ilman vahvaa turvaverkkoa ja ymmärtävää perhettä, ja korostaa sen lähettämää signaalia.

– Nähdäänkö yhtä luonnollisena, että äiti lähtee harjoituksiin tai kisamatkalle, kuin jos kyseessä olisi isä? Ihmettelevätkö ihmiset vieläkin, että ”oho, reissaatpa sinä paljon, miettisit lapsiasi”. Vai ajattelevatko he, että ”no onpa mukavaa, että oikeasti teet tämän kaiken”, Marina Donner pohtii.

Marina Donner läser med dottern Kira.
Marina Donner, 41, alkoi panostaa pöytätennikseen täysillä vasta kolmevuotiaan Kira-tyttärensä syntymän jälkeen. Kuva: Janne Isaksson / Yle

Tänä vuonna Donner on jo ehtinyt voittamaan kolme veteraanien MM-kultaa Omanissa, nousta maailmanrankingin 300 parhaan joukkoon, sekä johtaa HIK:n kotimaiseen miesten mestaruussarjaan.

Miesten? Kyllä vain. Ja jos mietitte, riittääkö hänen tasonsa, niin viime kauden voittoprosentti ykkösdivarissa antanee osviittaa. Saldo nimittäin oli 28 voittoa ja yksi tappio. Mestaruussarjassa hän on tällä kaudella voittanut puolet otteluistaan.

Marina Donner on tehnyt uskomattoman matkan Siperiasta Ahvenanmaalle ja Suomen maajoukkuepaitaan 39-vuotiaana. Maailmanlistalla tällä hetkellä sijalla 303 keikkuva 41-vuotias lääkäri on Suomen korkeimmalle rankattu pöytätennispelaaja naisissa.

Tämä kaikki on totta, vaikka uran huipulla piti jo olla ohi.

Katso Sportlivin minidokkari Marina Donnerista.

Vaikea suhde Venäjään

Ympyrä sulkeutui Omanissa tammikuussa. Marina Donner teki ensiesiintymisensä veteraanien MM-kisoissa ja putsasi palkintopöydän 40-vuotiaiden sarjassa voittaen sekä kaksinpelin, naisten nelinpelin että sekanelinpelin.

Kaksinpelin kulta oli näistä kolmesta arvokkain – mutta sekanelinpelin henkilökohtaisesti tärkein. Sen hän nimittäin voitti parinaan Igor Krokhin.

Marina Donner spelar bordtennis med Johan Pettersson.

Yleensä Donner pelaa sekanelinpeliä harjoituskaveri Johan Petterssonin kanssa, mutta veteraanien MM-kilpailuissa häntä tuurasi vanha ja rakas ystävä.

Marina Donner syntyi Omskin miljoonakaupungissa Siperiassa ja muutti nelivuotiaana äitinsä kanssa Tuapseen Mustanmeren koillisrannikolla.

Hän oli pienenä suuri pingislahjakkuus ja loisti juniorina muun muassa kansainvälisissä turnauksissa Kirunassa. Jopa siinä määrin, että hän 15-vuotiaana sai puhelun Pohjois-Ruotsista. Kirunan vastaperustettu naisten joukkue tarvitsi vahvistusta ja muutamaa vuotta aiemmin värvätty valmentaja soitti Marinalle, jota oli opettanut pikkutytöstä asti.

Tämä valmentaja oli Igor Krokhin.

– Kun odotimme mitaleitamme palkintopallin takana, tönimme toisiamme leikillä ja sanoimme, että ”älä nyt vain ala itkeä, älä nyt vain ala itkeä”, Donner muistelee tunteikasta hetkeä Omanin MM-kisoissa.

– Olimme todella liikuttuneita. Se oli niin kaunis tarina. Lapsuudenvalmentaja ja valmennettava ylimmällä korokkeella.

He edustivat uusia kotimaitaan: Ruotsia ja Suomea. Venäjä on herkkä aihe.

Marina Donner tittar i gamla fotoalbum.
Marina Donner tittar i gamla fotoalbum.

Venäjä vaihtui Ruotsiin, kun Donner 15-vuotiaana sai tarjouksen ryhtyä pingisammattilaiseksi.

– Se kuulostaa tosi hienolta, mutta ei siinä pyörinyt mitään suuria summia. Sain majoituksen ja ruoan maksettua, sekä vähän taskurahaa. Ei sitä muuta siinä iässä tarvitse.

Donner ei ikinä ollut ajatellut asettuvansa ulkomaille asumaan, kun hän muutti teininä Kirunaan. Näin kuitenkin kävi.

Alussa yhteydenpito kotiin koostui kirjeiden lisäksi yhdestä viiden minuutin mittaisesta puhelusta kuukaudessa. Siinä kaikki, mihin Marinan opettajaäidillä oli varaa.

– Äidin muutettua Ahvenanmaalle viime vuonna minulla ei enää samalla tavalla ole mitään, mikä sitoo minut Venäjään. Sodan takia tulee kestämään todella kauan ennen kuin palaan, Donner sanoo.

Marina Donner tittar i gamla fotoalbum.
– Venäjä on maa, jossa synnyin, mutta Suomi on kotini. Ahvenanmaa on kotini. Ahvenanmaalaiset ovat ottaneet minut sydämiinsä ensimmäisestä päivästä lähtien, Donner sanoo. Kuva: Janne Isaksson / Yle

Tuntee iän kropassaan – mutta taistelee vastaan

– Kohta meidän Johan pitää alkaa varoa – nuoret alkavat lähestyä!

Marina Donner nauraa sydämellisesti ja syöttää kierrepallon toiselle puolelle suuren jumppasalin nurkassa seisovaa pöytää.

Johan Petterssonilla on illaksi pöytävaraus ravintolaan, mutta kun Sportliv haluaa kuvata harjoituksia, hän rientää Donnerin avuksi. Kuten on tehnyt niin monta kertaa aiemminkin.

He pelasivat yhdessä jo Tukholman huippuseura Spårvägenissä, kunnes rakkaus vähitellen toi molemmat Ahvenanmaalle.

Marina Donner med familjen Kira, Viktor och mannen Andreas i matbordet.
Marina Donner muutti ahvenanmaalaisen miehensä kanssa Maarianhaminaan vuonna 2014. – Andreas on meidän perheemme tukipilari. Hänen ansiostaan pystyn matkustamaan ympäri maailmaa pingiksen perässä. Kuva: Janne Isaksson / Yle

Marina Donner teki komean uran Ruotsissa. Kun maan moninkertainen mestaruuskisojen mitalisti muutti 17 länsinaapurissa vietetyn vuoden jälkeen Ahvenanmaalle, kiinnostus pöytätennistä kohtaan laski. Harjoitusmahdollisuudet olivat rajalliset, ja lääkärintyö oli antoisaa mutta raskasta.

Rajalliset treenitunnit täytti yhä enemmän uusi ihastus triathlon.

– Ensimmäisen raskauden jälkeen tarvitsin porkkanan päästäkseni taas kuntoon. Pelkäsin, että minusta tulisi liian mukavuudenhaluinen, Donner sanoo.

Joten hän päätti suorittaa Ironmanin. Marraskuussa 2018, viisitoista kuukautta poikansa Viktorin syntymän jälkeen, suunnitelma toteutui.

Jos istut sohvalla 40–50-vuotiaana, et voi olettaa, että sinusta tulee superpirteä 60-vuotias.

Marina Donner

Vaikka pöytätennis on jälleen syrjäyttänyt triahtlonin Donnerin ykkösurheiluna, lajivalikoima on säilynyt treenivalikoimassa. Hän herää joka arkiaamu joko uimaan, pyöräilemään tai juoksemaan ennen kuin lapset heräävät ja hänen on lähdettävä töihin.

Ennaltaehkäisevä toimenpide, jotta keho pysyy kasassa. Koska kuten hän toteaa: Mikään ei tule ilmaisena neljänkympin jälkeen.

– Et voi odottaa, että kaikki toimisi kuten ennen. Sinun on tehtävä töitä pitääksesi nykyisen tasosi, muuten alat taantua.

Marina Donner genomför en hudgranskning på sin läkarmottagning.
Donner on erikoistunut ihosyöpään ja järjestää säännöllisesti Ahvenanmaalla niin sanottuja täplätarkastuksia, joissa etsitään merkkejä muun muassa melanoomasta. Kuva: Janne Isaksson / Yle

Lääkärinä työskentelevä Donner alleviivaa potilailleen arkiliikunnan merkitystä. Hän kysyy heiltä, haluavatko he olla terveitä 60–80-vuotiaita. Useimmat vastaavat kyllä, mutta läheskään kaikki eivät tee asian eteen aktiivisesti töitä.

– Jos istut sohvalla 40–50-vuotiaana, et voi olettaa, että sinusta tulee superpirteä 60-vuotias.

Hän sanoo, että kaikki on kiinni tahdosta. Jokaisen on löydettävä oma sisäinen motivaationsa. Vastaus kysymykseen: Mitä juuri minä haluan?

– Jos haet voimasi siitä, että haluat pystyä tekemään viisi punnerrusta tai juoksemaan kaksi kilometriä – täydellistä. Silloin se on sinun motivaatiosi, Donner sanoo ja käyttää hampaidenpesua vertauskuvana.

– En minä tykkää pestä hampaitani, mutta teen sen kuitenkin joka päivä, koska en halua, että hampaani mätänevät suuhun 60-vuotiaana. Täysin sama logiikka pätee liikuntaan.

Marina Donner i simhallen.
Donnerin arki koostuu monesta eri osa-alueesta, minkä hän itse näkee vahvuutena: – Et pala samalla tavalla loppuun, kuin jos vain tekisit töitä kaksitoista tuntia päivässä. Koska olen minä sitäkin tehnyt ennen lapsia. Kuva: Janne Isaksson / Yle

Donner sanoo haluavansa toimia esimerkkinä naisille, jotka murehtivat, miten tunnit riittävät ja kroppa kestää 30 ikävuoden jälkeen. Jälleen kerran: Kaikki on kiinni tahdosta.

– Kuten varmaan kaikki pikkulasten vanhemmat, sitä tuntee itsensä aika usein riittämättömäksi.

Hän listaa, että pitäisi lukea enemmän lapsille, pitäisi kehittää itseään työssä, pitäisi harjoitella enemmän.

Mutta samalla:

– Ajattelen asian niin, että kaikkea ei voi saada, mutta ehkä vähän kaikesta.

Ensimmäinen SM-kulta johti ahaa-elämykseen

Viime vuodet ovat tarjonneet menestyskulun, jota Marina Donner ei olisi ikinä voinut kuvitella.

Hän on kolmena vuotena peräkkäin voittanut kaikki kolme tarjolla ollutta SM-kultaa. Hän kilpailee maailmankiertueella kansainvälisen eliitin seassa, tasolla, jolle hän ei koskaan edennyt ”ensimmäisellä urallaan”. Veteraanikisoissa hän pokkaa mitaleja ja imee samalla inspiraatiota yhä voimiensa tunnossa olevilta 90-vuotiailta.

Ja ennen kaikkea: Hän on vihdoinkin saanut vetää ylleen maajoukkueasun.

Marina Donner spelar bordtennis.
Marina Donner spelar bordtennis.

– Olen ikuisesti kiitollinen liittoa ja maajoukkuevalmentaja Johanna Kaimiota kohtaan, että sain tilaisuuden.

– Olen toki ansainnut paikkani, mutta kaikki eivät ehkä uskaltaisi valita mukaan 39-vuotiasta.

Mutta kaikki olisi yhtä hyvin voinut jäädä saavuttamatta. Ahvenanmaalle muuton jälkeen motivaatio oli kateissa.

Ura paloi usean vuoden säästöliekillä – kunnes tytär Kira syntyi helmikuussa 2020. Liekki syttyi, ehkä vahvempana kuin koskaan.

– Vasta sen jälkeen aloin panostaa ihan kunnolla.

Syksyllä 2021 hänet kruunattiin ensimmäistä kertaa Suomen mestariksi. Samalla hän sai tarvitsemansa lopullisen vahvistuksen sille, että hänen kannattaa vielä yrittää.

– Se oli minulle ahaa-elämys. Oli tosi jännää tuntea, että ”vau, minähän osaan!”.

Toisen peräkkäisen SM-kullan jälkeen hän sai kutsun edustamaan uutta kotimaataan. Debyytti koitti EM-karsinnoissa Sarajevossa viime vuoden keväänä.

Avajaisseremonian aikana tunteet pääsivät valloilleen.

– Katsoin lippuja ja tekstiä Suomi kädessäni ja ajattelin: Minä onnistuin.