Hyppää sisältöön

Kanta-Hämeessä sosiaalisen luototuksen aloittaminen viivästyi – nyt hakemuksia käsitellään uuden sosiaaliohjaajan voimin

Oma Häme on saanut tällä hetkellä 34 yhteydenottoa sosiaaliseen luototukseen liittyen. Hakuprosessit ovat käynnissä, mutta vielä sosiaalista luottoa ei ole ehditty myöntää.

Ihminen on kumartunut kastoamaan pöydällä olevaa laskua.
Sosiaalista luottoa on tarjolla nyt kaikilla hyvinvointialueilla. Sen tarkoitus on auttaa niitä ihmisiä, jotka eivät muualta saa kohtuuhintaista luottoa, ja joilla on maksukykyä. Kuva: Joni Palmén / Yle
Emilia Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Elokuun alusta hyvinvointialueiden on lain mukaan täytynyt tarjota sosiaalista luototusta. Aikaisemmin palvelu oli kunnille vapaaehtoinen.

Oma Hämeessä sosiaalisen luototuksen palvelu ei pystynyt aloittamaan heti elokuun alussa, koska luototuksen perusteita käsiteltiin aluehallituksessa vasta elokuun lopussa.

– Palvelu on kärsinyt myös sen jälkeen työntekijäpulasta, kertoo aikuissosiaalityön ja taloudellisen tuen päällikkö Sari Kiviranta.

Nyt yhteydenottoja käsittelemään on saatu sosiaaliohjaaja. Kivirannan mukaan nyt tuleviin yhteydenottopyyntöihin vastataan parin päivän sisällä.

Luoton hakeminen vaatii paperityötä

Sosiaalinen luotto on tarkoitettu hyvinvointialueen asukkaille, joiden taloudellinen tilanne on niin huono, etteivät he saisi kohtuullista lainaa muualta.

Luotto täytyy kuitenkin maksaa viiden vuoden sisällä, joten sitä ei voida myöntää, jos henkilön tulot ja velat eivät mahdollista maksamista. Luottoa saa korkeintaan 10 000 euroa.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella sosiaalista luottoa haetaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen taloudellinentuki@omahame.fi. Viestissä voi ilmaista kiinnostuksensa hakea sosiaalista luottoa ja jättää omat yhteystietonsa. Halutessaan voi kertoa tarkemmin tilanteestaan, mutta se ei ole pakollista.

Sosiaaliohjaaja katsoo yhteyttä ottaneen kanssa lopulta, täyttääkö hän myöntämisperusteet. Voit tutusta tarkemmin Oma Hämeen sosiaalisen luototuksen periaatteisiin tästä.

– Toivomme, että ihmiset ottavat rohkeasti yhteyttä. Asia ei selviä ilman, että yhdessä katsomme, voisiko sosiaalinen luotto olla ratkaisu.

Oma Häme on saanut tähän mennessä 34 yhteydenottoa. Heistä noin puolen kanssa on sovittu, että he täyttävät hakemuksen.

– Liitteet ja hakeminen ovat aika massiivisia. Tätä haetaan kuten mitä tahansa luottoa, sanoo Kiviranta.

Hakemusten käsittelyaika vaihtelee, mutta se ei ole ratkaisu kiireisiin taloudellisiin ongelmiin. Usein asioiden selvittämisessä menee aikaa. Joissain tilanteissa luoton myöntämisprosessissa voidaan ottaa harkinta-aika, jotta nähdään, ettei hakija velkaantuminen jatku.

– Ajatus on, ettei ruokita olemassa olevia ongelmia myöntämällä lisää velkaa.

Yhteydenotto voi auttaa, vaikka luottoa ei myönnettäisi

Kiviranta muistuttaa, että vaikka sosiaalista luottoa ei anneta kuin tietyin ehdoin, voi jo pelkkä hakuprosessi auttaa joitakin ihmisiä.

Jos luottoa ei myönnetä, sosiaaliohjaaja voi arvioida, voisiko ihmistä auttaa muilla tavoilla kuin antamalla velkaneuvontaa. Voi selvitä esimerkiksi, että henkilö ei ole hakenut kaikkia tukia, joihin hän olisi oikeutettu.

– Jo hakuprosessi voi ratkaista jonkun taloudellista tilannetta, kun sitä joutuu mylläämään. Silloin voi tulla ilmi, ettei olla niin syvässä suossa kuin ajateltiin. Joku esimerkiksi ajatteli hänellä olevan 80 000 euroa ulosottovelkaa, mutta velkaa olikin 30 000 euroa vähemmän.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme