Hyppää sisältöön

Robert Heleniuksen dopingkohusta uutta tietoa: Tällainen on dopingnäytteestä havaittu oikea aine

Robert Heleniuksen dopingnäytteestä löytyi lääkeaine klomifeenia.

Anthony Joshua ja Robert Helenius katsovat toisiaan.
Robert Helenius hälytettiin alle viikon varoitusajalla Lontoossa käytyyn raskaan sarjan pääotteluun positiivisen dopingnäytteen antaneen Dillian Whyten tilalle. Kuva: Getty Images
Jari Kärkkäinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Raskaan sarjan ammattinyrkkeilijä Robert Heleniuksen, 39, maailma murtui elokuun 26. päivä. Oli kulunut päivälleen kaksi viikkoa siitä, kun entinen kaksinkertainen maailmanmestari Anthony Joshua tyrmäsi Heleniuksen rajusti ottelun seitsemännessä erässä Lontoossa.

Sitten Helenius tiimeineen tyrmättiin jälleen yöllisellä sähköpostiviestillä, jossa ilmoitettiin hänen Lontoossa punnituksen yhteydessä antamansa dopingnäytteen sisältäneen rintasyöpälääkkeenä sekä lapsettomuuden hoidossa käytettyä klomifeenia (Clomifen).

Robert Heleniuksen manageri Markus Sundman vahvistaa ensimmäisenä Yle Urheilulle, että Heleniuksen 11. elokuuta Lontoossa antamasta dopingnäytteestä löytyi lääkeaine klomifeeniä, aikaisemmin julkisuudessa kerrotun letrosolin sijaan.

Heleniusta testasi Lontoossa toistuvasti kaksi eri dopingviranomaista VADA (Voluntary Anti- Doping Association) ja UKAD (UK Anti-Doping).

Helenius antoi Lontoon ottelutapahtuman yhteydessä useita veri- ja virtsanäytteitä, ennen ottelua ja sen jälkeen.

Tapahtuman järjestäjä Matchroom Boxing julkaisi elokuun lopulla sosiaalisessa mediassa Heleniuksen kärynneen dopingista vain muutama tunti Heleniukselle ja hänen managerilleen lähetetyn sähköpostin jälkeen.

Robert Heleniuksen ja Vadan ovikyltit vierekkäisten pukuhuoneiden ovien edessä Lontoon Areenalla otteluiltana 12.8.2023.
Ovikyltit vierekkäisten pukuhuoneiden ovien edessä Lontoon areenassa otteluiltana 12.8.2023. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Helenius ja hänen taustajoukkonsa kertoivat tiedon klomifeeni-löydöksestä tulleen täytenä yllätyksenä. Heleniusta on testattu pitkän uransa aikana lukuisia kertoja, eikä koskaan aikaisemmin ole havaittu viitteitä dopingin käytöstä. Helenius tiimeineen vakuuttaa edelleen olevansa ehdottomasti syyttömiä dopingin käytön osalta.

Klomifeenia havaittiin ensimmäisen kerran VADA:n tekemän virtsatestin analysoinnin yhteydessä. Helenius antoi virtsanäytteen punnitustilaisuuden yhteydessä perjantaina 11. elokuuta Lontoossa.

Mikä ihmeen klomifeeni?

Miten on mahdollista, että Heleniuksen virtsanäytteestä löytyi klomifeeni-nimistä ainetta?

Manageri Markus Sundmanin mukaan mahdollinen syy kohonneeseen pitoisuuteen ja klomifeeni-löydökseen löytyy Heleniuksen äärimmäisestä ruokavaliosta.

– Me emme ymmärrä, miten tämä aine on voinut päästä Robertin elimistöön. Olemme selvittäneet asiaa usealta asiantuntijalta ja mahdollinen selittävä tekijä tässä vaiheessa on hänen ruokavalionsa, vakuuttaa Sundman.

Näin Robert Helenius kommentoi Ylelle 26. elokuuta, saatuaan edellisenä yönä tietää antaneensa positiivisen dopingnäytteen.

Rintasyöpälääke klomifeeni on antiestrogeeni, joka toimii sitoutuen estrogeenireseptoriin. Sitoutuessaan estrogeenireseptoriin klomifeeni lisää aivolisäkkeen luteinisoivaa hormonia, joka vaikuttaa kivesten testosteronituotantoon. Naisella klomifeeni estää estrogeenivaikutusta, eli rintasyövän kasvua. Niin kutsutut aromitaasi-inhibiittorit ovat käytetyimpiä rintasyövän hoidossa.

Klomifeenin on kerrottu nostavan miehillä testosteronitasoja, mutta usean asiantuntijan mukaan klomifeenilla urheilussa saavutettava suorituskyvyllinen hyöty on hyvin marginaalinen, etenkin Heleniuksen näytteestä havaituilla pitoisuuksilla.

Klomifeenin käyttö dopingaineena liittyy ainoastaan lähinnä testosteronin käytön haittojen estämiseen, estäen rintarauhasen liikakasvua.

VADA:n Heleniukselle tekemän testin ensimmäiseksi analysoidusta niin kutsutusta A-näytteestä löytyi kohonnut pitoisuus klomifeenin osalta, mitään muuta dopingin käyttöön viittaavaa ei saamiemme tietojen mukaan ole löytynyt Heleniuksen veri- tai virtsanäytteiden analysoinneissa. Näytteistä ei ole löytynyt viitteitä myöskään anabolisten steroidien tai testosteronin käytöstä.

VADA:n testilöydöksen perusteella Heleniuksen virtsanäytteen toinen osa, eli niin kutsuttu B-näyte tutkittiin VADA:n toimesta Yhdysvaltojen Utahin laboratoriossa. B-näytteen analysointi ei myöskään tuonut mitään uutta tietoa havaittujen aineiden tai pitoisuuksien osalta.

Robert Helenius manager Markus Sundman tittar in i kameran.
Robert Heleniuksen manageri Markus Sundman. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Tapauksen selvittäminen kesken

Helenius taustajoukkoineen on vaatinut kaikkia VADA:n ja UKAD:n tekemien dopingtestien tuloksia itselleen, saadakseen selvyyden tapaukseen ja voidakseen todistaa syyttömyytensä. UKAD:n tekemien testien analysoinnin tuloksia on odotettu pitkään. Nyt tulokset ovat tulleet ja Helenius on tehnyt tiiminsä kanssa vastineen tapauksen selvittämiseksi.

Heleniuksen Manageri Sundman ei vielä suostu kommentoimaan tapauksen yksityiskohtia tarkemmin. Prosessissa olevaa tapausta ei haluta missään nimessä vaarantaa.

– Tämän erikoisen tapauksen selvittäminen on vielä kesken, emmekä voi kertoa tässä vaiheessa enempää, kertoo Sundman.

Entinen raskaansarjan maailmanmestari Joshua on voittanut 29 ammattilaisottelustaan 26 ja hävinnyt kolme.
Anthony Joshua tyrmäsi Robert Heleniuksen rajusti ottelun seitsemännessä erässä. Kuva: Getty Images

Lähes vastaava dopingtapaus kohahdutti ammattinyrkkeilymaailmaa vuosi sitten. Huippunyrkkeilijä Conor Benn antoi samaisen VADA:n ottelun alla tekemässä testissä positiivisen näytteen klomifeenin osalta. Brittinyrkkeilijä onnistui ainakin osittain puhdistamaan nimensä selittämällä kohonneiden arvojen johtuvan kananmunien syömisestä. Benn sai Yhdysvalloissa ottelemiseen oikeuttavan lisenssin.

Heleniuksen poikkeuksellisesta ruokavaliosta on uutisoitu paljon. Kaksimetrinen jätti noudattaa proteiineja ja rasvoja runsaasti sisältävää ruokavaliota. Helenius saattaa syödä helposti 20–30 kananmunaa ja kilon lihaa päivässä, saadakseen riittävästi proteiinia.

Johtuvatko Heleniuksenkin dopingnäytteissä havaitut kohonneet klomifeeni-pitoisuudet kanamunien syömisestä?

– Tässä vaiheessa tätä prosessia en voi ottaa kantaa tähän asiaan, sanoo Sundman.

UKAD on virallinen Kansainvälisen antidopingtoimisto WADA:n alainen kansallinen dopingvalvonnasta vastaava toimija Isossa-Britanniassa. VADA:lla ei ole suoraa sanktiointioikeutta. VADA:n tehtävä on suorittaa dopingvalvontaa ja toimittaa testituloksia.

Heleniuksen tapauksen lisäselvitykset ja dokumentaatio osoitetaan ilmeisesti ensisijaisesti toimivaltaiselle UKAD:lle. Mahdollisista sanktioista päättävät lopulta UKAD ja BBBoC (British Boxing Board of Control). Kyseessä ovat aikaa vievät ja monimutkaiset prosessit, joita ei ymmärrettävästi haluta vaarantaa ennen lopullisia päätöksiä. Tammikuussa 40 vuotta täyttävälle Robert Heleniukselle jokainen päivä on tärkeä uransa mahdollisen jatkon kannalta.

Ammattinyrkkeily ei kuulu Kansainvälisen antidopingtoimiston WADA:n sateenvarjon alle, joten mahdollinen kilpailukielto koskisi ilmeisesti ainoastaan Isossa-Britanniassa järjestettäviä tapahtumia, toki Suomen ammattinyrkkeilyliitolla saattaa olla asiassa myös sanansa sanottavana.

Suosittelemme