Hyppää sisältöön

Robert Helenius on voinut saada kiellettyä ainetta kananmunista – asiantuntija kertoo, miten

Robert Heleniuksen managerin mukaan selvityksessä on, voisiko klomifeeni-löydös selittyä nyrkkeilijän ruokavaliolla. Kyseistä ainetta voi tulla tietynlaisista kananmunista.

Robert Helenius.
Robert Heleniusta epäillään kielletyn dopingaineen käytöstä. Kuva: Eleventh Hour Photography / Alamy/All Over Press
Joel Sippola

Yle Urheilu uutisoi perjantaina, että nyrkkeilijä Robert Heleniuksen elokuussa antamasta dopingnäytteestä löytyi letrotsolin sijaan lääkeainetta nimeltä klomifeeni. Heleniuksen manageri vahvisti tiedon.

Helenius otteli elokuun 12. päivä Lontoossa supertähti Anthony Joshuaa vastaan. Joshua voitti ottelun tyrmäyksellä.

Pari viikkoa kyseisen ottelun jälkeen tapahtuman järjestänyt Matchroom Boxing -promoottoriyhtiö tiedotti, että Heleniuksen ottelun alla antama dopingnäyte sisältää poikkeamia, jotka viittaavat dopinglöydökseen.

Robert Heleniuksen manageri Markus Sundman kertoo Yle Urheilulle, että selvityksessä on, voisiko mahdollinen syy kohonneeseen pitoisuuteen ja klomifeeni-löydökseen selittyä Heleniuksen äärimmäisellä ruokavaliolla.

– Me emme ymmärrä, miten tämä aine on voinut päästä Robertin elimistöön. Olemme selvittäneet asiaa usealta asiantuntijalta, ja mahdollinen selittävä tekijä tässä vaiheessa on hänen ruokavalionsa, Sundman kommentoi perjantaina.

Anthony Joshua ja Robert Helenius kuvassa.
Anthony Joshua ja Robert Helenius kamppailivat 12. elokuuta Lontoossa. Kuva: Nick Potts / PA Images via Getty Images

Heleniuksen ruokailutottumukset ovat olleet aiemmin kova puheenaihe. Hän noudattaa runsaasti proteiineja ja rasvoja sisältävää ruokavaliota. Helenius saattaa esimerkiksi syödä helposti 20–30 kananmunaa päivässä.

Sundman ei halunnut ottaa kantaa siihen, ovatko dopingnäytteissä havaitut kohonneet klomifeeni-pitoisuudet peräisin kananmunien syömisestä.

Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala sanoo, että jossain päin maailmaa klomifeeniä on käytetty siihen, että siipikarja munisi enemmän.

– Silloin kun sitä käytetään, sitä siirtyy kananmuniin. Jos syö tällaisia kananmunia, on riittäviä pitoisuuksia siihen, että ne näkyvät dopingtestissä, Rauhala avaa.

Rauhala sanoo, että klomifeeni kuuluu sellaiseen ryhmään kuin estrogeenin reseptorin salpaajat. Normaalisti estrogeeni jarruttaa testosteronin erittymistä.

– Jos sitä estetään, testosteroinin erittyminen kasvaa. Tämä on syy, miksi se on kiellettyjen aineiden listalla.

Suosittelemme