Hyppää sisältöön

Elämäni Biisi sai jättiyleisön – tutkijan mielestä presidenttiehdokkaiden kannattaa ottaa viihde vakavasti

Elämäni Biisi -viihdeohjelma nosti kertaheitolla kiinnostusta tulevia presidentinvaaleja kohtaan, uskoo viestinnän professori Pekka Isotalus.

Elämäni Biisin kauden finaalijaksossa nähtiin presidenttiehdokkaista Jussi Halla-aho, Pekka Haavisto, Alexander Stubb, Olli Rehn ja Mika Aaltola. Kuvassa kolmantena vasemmalta Katja Ståhl.
Katja Ståhlin juontamassa Elämäni Biisi -ohjelmassa kuultiin viiden presidenttiehdokkaan toivekappaleet. Kuva: Atte Mäläskä
Minna Rinta-Tassi

Presidenttiehdokkaiden esiintyminen Ylen Elämäni biisi -ohjelmassa sai valtaisan yleisön.

Pyhäinpäivän jakso rikkoi katsojaennätykset. TV1:llä esitetty jakso tavoitti 1,507 miljoonaa suomalaista. Keskikatsojamäärä oli 1,192 miljoonaa.

Tampereen yliopiston viestinnän professori Pekka Isotalus osasi arvata, että ohjelmasta saattaa tulla suosittu.

– Toistaiseksi vaalirintamalla on ollut aika hiljaista, vaikka vaalit ovat pian. Ohjelma selkeästi herätti huomiota ja kiinnostusta, koska vielä ei ole ollut kampanjointiin liittyviä isoja tapahtumia.

Isotalus uskoo, että Elämäni Biisi antoi vauhtia tammikuussa järjestettäville presidentinvaaleille.

– Ehkä ohjelma samalla herätti äänestäjien kiinnostuksen vaalikampanjaa ja vaaleja kohtaan.

Lauantain lähetyksessä vieraina Tampereen areenalla olivat Mika Aaltola, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Olli Rehn ja Alexander Stubb.

Jokainen viidestä presidenttiehdokkaasta sai valita yhden musiikkikappaleen ja kertoa, miksi juuri se on heille merkityksellinen, ja minkälainen tarina valintaan liittyy.

Ohjelmasta on sunnuntaina keskusteltu vilkkaasti myös sosiaalisessa mediassa. Ihmiset ovat arvioineet osallistujien kappalevalintoja ja millaisen vaikutelman he onnistuivat itsestään antamaan.

Pekka Isotaluksesta on tärkeää, että ehdokkaat herättävät äänestäjissä ja katsojissa tunteita.

– Ehdokkaiden pitää pystyä reagoimaan spontaanisti, nauramaan ja ylipäätään osoittamaan tunteitaan.

– Juuri niin eilisessä ohjelmassa tapahtui.

Stubbin ja Halla-ahon huumorintajut kohtasivat Elämäni Biisin lähetyksessä.

Viihdeohjelmat osa vaalikampanjointia

Elämäni Biisin jakso on saanut osakseen kritiikkiä vain viiden presidenttiehdokkaan mukana olosta.

Ohjelman tilaajan, Ylen Arttu Nurmen mukaan kaikille kärkiehdokkaille tarjottiin mahdollisuutta osallistua. Lisäksi Li Andersson, Sari Essayah, Harry Harkimo ja Paavo Väyrynen ovat jo aiemmin vierailleet ohjelmassa.

– Se ei mielestäni ole aivan ongelmatonta, kun kaikki eivät olleet mukana. Mutta useinhan vaaleissa käy niin, että osa ehdokkaista saa enemmän huomiota kuin toiset, Pekka Isotalus sanoo.

Hän muistuttaa, että erilaiset viihdeohjelmat ovat nykyisin oleellinen osa presidenttiehdokkaiden vaalikampanjointia, eikä niiden merkitystä voi aliarvioida.

– Elämäni Biisin kaltaisissa ohjelmissa ehdokas pystyy antamaan itsestään monipuolisemman kuvan kuin mihin perinteisessä vaalikeskustelussa on mahdollisuus.

Tuttu juttu ei ratkaissut vaaleja

Isotalus palaa Tuttu juttu -ohjelman saamaan huomioon.

Eeva ja Martti Ahtisaari kohtasivat Elisabeth ja Ove Rehnin Tuttu juttu -ohjelmassa vuonna 1994. On arveltu, että se siivitti osaltaan Ahtisaaren voittoon.

– Mielestäni ohjelma ei missään nimessä ratkaissut presidentin valintaa. Siitä tuli myytti, Isotalus sanoo.

Ohjelman myötä poliitikot kuitenkin heräsivät huomaamaan, miten iso merkitys viihdeohjelmalla on ehdokkaasta syntyvään vaikutelmaan.

– Vaikutelma voi olla positiivinen, mutta siinä on myös riski, että ohjelmassa epäonnistuu.

Riskistä huolimatta Tampereen yliopiston viestinnän professori Pekka Isotaluksen mielestä jos tilaisuus tarjoutuu, ehdokkaan kannattaa osallistua myös viihteellisiin televisio-ohjelmiin.

– Jos muut lähtevät mukaan, ei niistä henno oikein poiskaan jäädä. Ne voivat kerätä niitä äänestäjiä, joita perinteiset vaaliohjelmat eivät kiinnosta eikä politiikka muutenkaan.

Ehdokkaat ja vaaliorganisaatiot tekevät valintoja tiukan aikataulun puristuksessa ja kaikkiin pyyntöihin ei ole mahdollista vastata kyllä.

– Onneksi, Pekka Isotalus sanoo.

Mukana on hyvä olla, muttei liian usein.

– Jos ehdokas on joka ilta mukana viihdeohjelmassa, on riski, että uskottavuus kärsii.

Suosikkiohjelma Elämäni Biisi jatkuu uudella kaudella vuonna 2024. Sitä ennen luvassa on vielä kaksi erikoisjaksoa: 30. joulukuuta nähdään Parhaat hitit -konsertti, ja 6. tammikuuta Radion sinfoniaorkesteri RSO:n kanssa toteutettu klassisen musiikin erikoisjakso.

Ohjelmaa juontaa Katja Ståhl. Kultainen Venla -gaalassa viime tammikuussa hänet palkittiin Vuoden juontaja -palkinnolla.

Mitä mieltä itse olet presidenttiehdokkaiden esiintymisestä? Voit kommentoida aihetta 6.11.2023 kello 23:een saakka.

Jakson voi katsoa kokonaisuudessaan Yle Areenasta.

Juttuun lisätty klo 9.07 presidentinvaalien vaalipäivä, joka on tammikuussa.

Suosittelemme