Hyppää sisältöön

Uutissuomalainen: Ministeri Mykkänen haluaa kieltää kaasun tuonnin Venäjältä

Suomalainen valtionyhtiö Gasum tuo Venäjältä edelleen nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä.

Kai Mykkänen , Suomen ympäristö ja Ilmasto ministeri.
Ympäristö- ja Ilmastoministeri Kai Mykkänen kuvattuna Helsingissä 21.10.2023. Kuva: Jouni Immonen / Yle
STT

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) aikoo esittää nesteytetyn maakaasun Venäjältä tuonnin kieltämistä kansallisella lainsäädännöllä. Mykkänen kertoi asiasta Uutissuomalaiselle.

Ministeri kertoo esittävänsä kieltoa EU:n uuden kaasumarkkinapaketin toimeenpanon yhteydessä.

– Pakettiin on tulossa kiellon mahdollistava pykälä, jonka jäsenvaltio voi ottaa halutessaan käyttöön. Se voidaan viedä luontevasti Suomen kansalliseen lainsäädäntöön, ministeri sanoo.

Venäläisen nesteytetyn maakaasun tuonti Suomeen voitaisiin Mykkäsen mukaan kieltää parin vuoden sisällä, kun EU:n kaasumarkkinapaketti on saatu ensin voimaan. Ministeri kertoo toivovansa, että neuvottelut paketista saadaan päätökseen vielä tämän vuoden aikana.

Uutissuomalaisen mukaan suomalainen valtionyhtiö Gasum tuo Venäjältä edelleen nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Gasum on ottanut Venäjältä vastaan vähimmäismäärän LNG:tä, mihin pitkäaikainen hankintasopimus venäläisen Gazpromin kanssa velvoittaa. Oikeudellisia perusteita LNG:n ostojen keskeyttämiselle ei ole toistaiseksi ollut, sillä EU ei ole esimerkiksi asettanut pakotteita venäläisen LNG:n tuonnille.

Putkikaasun tuonti Venäjältä Suomeen loppui toukokuussa 2022, kun Gasum ei suostunut venäläisyhtiön vaatimuksiin esimerkiksi ruplissa maksamisesta.

Suosittelemme