Hyppää sisältöön

Tämä norjalaislääkäri leimattiin suomalaisten käräyttäjäksi Lahden dopingskandaalissa – hämmästelee uutta tv-sarjaa: ”Valhe jäänyt elämään”

Hiihtolegenda Frode Estil sanoo, että katsoisi Lahti 2001 -sarjan mielellään, jos se näytettäisiin Norjassa. Inggard Lereim vakuuttaa, ettei ollut Lahdessa suomalaisten perässä.

Norjan antidopingtoimikunnan varapuheenjohtaja Inggard Lerreim Oslossa helmikuussa 2011.
Norjalainen antidopinglegenda, tohtori Inggard Lereim ei voi ymmärtää, miten hänestä on jäänyt historiaan maine suomalaisten pääkäräyttäjänä Lahden MM-kisoissa 2001. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Pekka Holopainen

Loppusyksyn suuriin puheenaiheisiin suomalaisessa urheilussa on kuulunut Nelosen Lahti 2001 -televisiosarja, jota on ehditty Ruudussa esittää tähän mennessä kahden jakson verran.

Mikko Leppilammen päätähdittämän sarjan tekijät eivät ole luvanneet teoksen perustuvan täysin todellisuuteen. Siitä huolimatta Lahti 2001:n epookkivirheet ja asiavirheet sekä näyttelijöiden luonnollisesti puutteellinen hiihtotaito verrattuna MM-kisojen tähtihiihtäjiin ovat nostanneet runsaasti keskustelua.

Sarjan pääteema on tietysti kuuden suomalaishiihtäjän kärähtäminen dopingtesteissä Hemohes-nimisen, veriarvoja pudottaneen plasmanlaajentajan käytöstä. Sarjan tekijät pyysivät valmisteluvaiheessa apua useammaltakin aikalaisurheilijalta ja -valmentajalta, mutta tuloksetta. Jari Isometsää ja Mika Myllylää näytteleviä Jon-Jon Geiteliä ja Johannes Holopaista ja muutamaa muuta näyttelijää opetti maineikas hiihtovalmentaja Reijo Jylhä.

Kaksi norjalaista

Sarjassa esiintyy merkittävässä roolissa kaksi norjalaista eli Leppilammen näyttelemän kuvitteellisen toimittajan kollega ja rakastajatar Therese Jensen (näyttelee Veslemöy Mörkrid) sekä tosielämän hahmoista Trond Teigenin näyttelemä Inggard Lereim, nyt 82, Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n lääketieteellisen komitean kunniajäsen.

Lahden MM-kisoissa 2001 Lereim työskenteli antidopingtyön valvojana FIS:n palveluksessa. Suomessa hänet on leimattu mieheksi, joka tietoisesti laukaisi isäntämaan hiihtäjille viritetyn dopingansan. Televisiosarja ei millään tavalla yritä muuttaa tätä mielikuvaa, jota Lereim on jo pitkään yrittänyt muuttaa.

”Olen pahoillani”

Yle Urheilun kotikaupungistaan Trondheimista tavoittama lääketieteen tohtori ja emeritusprofessori Lereim ei ole sarjan välittämästä mielikuvasta yllättynyt.

– Olen hyvin pahoillani, että tällainen valhe on jäänyt elämään. Tv-sarjoja saa minun puolestani toki tehdä mistä tahansa.

Jari Isometsä under presskonferensen efter sitt positiva dopningsprov i Lahtis 2001.
Aviopari Jari ja Johanna Isometsä tuli yhdessä tiedotustilaisuuteen, jossa urheilija totuuden vastaisesti otti yksin vastuulleen sen, mitä oli tapahtunut. Kuva on Suomen urheiluhistorian ikonisimpia. Kuva: epa/All Over Press

Lereim muistuttaa, että hänen roolinsa Lahdessa 2001 oli selvästi pienempi kuin millainen siitä on kuluneen lähes neljännesvuosisadan aikana leivottu.

– Työni oli siis valvoa, että paikalliset testaajat toimivat kansainvälisten dopingtestausta koskevan säännöstön mukaisesti. En kohdentanut testaamista suomalaisiin, eikä ollut minun päätökseni, että näytteet testattiin toisessa niistä kahdesta laboratoriosta, joissa Hemohes pystyttiin saamaan näkyviin (Helsingin antidopinglaboratorio). Päätöksen koko Suomen joukkueen testaamisesta teki Wada (Maailman antidopingtoimisto). En liittynyt päätökseen millään tavalla. Silti minut on maalattu kaikkeen syylliseksi.

Lereim muistuttaa, että suomalaisten käyttämä valmiste oli antidopingsäännöissä yksiselitteisesti kielletty, ja kiinnijäämisriskin piti olla selvä. FIS:n toiminnassa vuosikymmeniä mukana ollut, tosin huomattavasti enemmän mäkihypyssä ja yhdistetyssä kuin maastohiihdossa, Lereim korostaa, että Lahti 2001 ei ole hänelle valoisa muisto.

– Tunsin suurta surua siitä, että kokonainen sukupolvi suomalaisia hiihtäjiä ja yhdet kokonaiset MM-kisat muistetaan vain näistä tapahtumista, Lereim muistelee Mika Myllylän, Jari Isometsän, Janne Immosen, Harri Kirvesniemen, Virpi Kuitusen ja Milla Jauhon kohtaloa pian 24 vuotta sitten.

Lahti 2001
Mikko Leppilampi on Lahti 2001:n pääosassa toimittaja Eero Järvisenä. Veslemöy Mörkrid näyttelee hänen kollegaansa ja rakastajatartaan Therese Jenseniä. Kuva: Atte Männikkö / Nelonen

Juhli Niskasen kultaa

– Olin valtavan iloinen, kun Suomi seuraavan kerran järjesti Lahdessa MM-kisat (2017), ja Iivo Niskanen otti upean maailmanmestaruuden, Inggard Lereim sanoo.

Näiden kahden tapahtuman välissä Mika Myllylä poistui 2011 ajasta ikuisuuteen.

Norjalaislegendoista ladun puolella Lahdessa 2001 ahersi muun muassa Frode Estil, nyt 51, joka lopetti maajoukkueuransa 2007 nelinkertaisena MM- ja kaksinkertaisena olympiakultamitalistina.

– Sain MM-kultaa 2001 ja olympiakultaa 2002 siksi, että alkuperäinen voittaja antoi positiivisen dopingnäytteen. Tietysti sellainen leimaa niihin vuosiin liittyviä mielikuvia, Estil myöntää Yle Urheilulle.

Suomen miesten viestivoitto 2001 muuttui hylkäykseksi, kun suomalaisista Kirvesniemi ja Myllylä antoivat positiivisen näytteen. Vuotta myöhemmin Salt Lake Cityn olympiakisoissa hopeaa takaa-ajossa hiihtäneen Estilin edeltä tilastosta siivottiin näyteanalyysien valmistuttua Johann Mühlegg.

Frode Estil Salt Lake Cityn olympialaisten 50 km kilpailussa helmikuussa 2002.
Frode Estil kuului Norjan 1970-luvun alun kivikovaan ikäluokkaan yhdessä Odd-Björn Hjelmesetin, Thomas Alsgaardin ja Anders Auklandin kanssa. Kuva: Mike Hewitt / Getty Images

Olisi tehty Norjassakin

Estil naurahtaa kuullessaan, että osa suomalaisista on vahvasti kyseenalaistanut televisiosarjan tekemisen kansalliseksi traumaksi katsotusta tapahtumaketjusta, josta on jo kulunut näin runsaasti aikaa.

– Uskon, että jos tuolla tavalla olisi tapahtunut vaikka Norjan MM-joukkueessa Oslossa 2011, siitäkin olisi tehty sarja. Tämä kertoo tavallaan siitä, miten tärkeitä suomalaisille ovat olleet sekä hiihto että nämä urheilijat, maineikkaan Meråkerin urheilulukion, esimerkiksi Petter Northugin opinahjon, valmennuspäällikkö kertoo.

Kuvassa kaksi näyttelijää, joista toinen makaa maassa ja toinen on kumartuneena hänen ylleen.
Lahti 2001 -sarjan todenmakuisessa kohtauksessa päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö (näyttelee Tobias Zilliacus) lohduttaa Jari Isometsää (Jon-Jon Geitel) mitalin mentyä alle sekunnilla sivu suun. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Estil sanoo, ettei alun perinkään 2001 kantanut kaunaa suomalaisia kollegoitaan kohtaan. Isometsää hän tapasi tämän kilpailukiellon päätyttyä kaudesta 2003, Kirvesniemen kanssa on vuosittain vaihdettu viestejä.

– Uskon, että Lahdessa kiinnijääneet suomalaiset olivat myös vääränlaisiin ajatusmalleihin ajautuneen valmennusjärjestelmän uhreja. Urheilukavereina he olivat läheisiä, puhuivat hyvää ruotsia. Inggard Lereimin syyllistämistä tapahtuneesta en ole hyväksynyt. Hän teki vain työtään.

Estil kysyy uteliaana, onko Lahti 2001 -sarjaa mahdollista nähdä Norjassa. Tämä on auki.

– Katsoisin sarjan erittäin mielelläni.

Suosittelemme