Hyppää sisältöön

Musti Group: Sairastumisten syy ehkä perunahiutale – myös kissanruokia vedetään pois myynnistä

Mahdollinen syy lemmikkien sairastumisiin on Musti Groupin mukaan ulkomainen perunahiutale, jota on kahdessa viljattomassa tuotteessa. Varotoimenpiteenä Musti Group on vetänyt myynnistä kyseiset tuotteet Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Smaak-koiranruokapussi ja Musti ja Mirri-kaupan logo kuvayhdistelmässä.
Mahdollinen syy lemmikkien sairastumisiin on Musti Groupin mukaan ulkomainen perunahiutale, jota on kahdessa viljattomassa tuotteessa. Yhtiö lupaa korvata asiakkaiden eläinlääkärikulut. Kuva: Urho Haho, Jaakko Stenroos / AOP, Leena Luotio / Yle
Toni Joukanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Syy lemmikkieläinten sairastumisiin saattaa olla ulkomainen perunahiutale. Sitä on ollut kahdessa viljattomassa tuotteessa, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Varotoimenpiteenä yhtiö vetää myynnistä seuraavat viljattomat tuote-erät:

  • SMAAK Herkkä Kala Viljaton koiranruoka (2 kg ja 10 kg BBD 12/04/2025, 13/04/2025)
  • SMAAK Viljaton Kana kissanruoka (1,5 kg ja 7 kg BBD 19/04/2025).

Tiedotteen mukaan suurin osa näistä tuotteista on saatu pysäytettyä varastoihin ja myymälöihin. Lisäksi tiedotteessa Musti Group kertoo informoineensa asiakasyritystään, jonka yhteen tuotantoerään on mahdollisesti päätynyt kyseessä olevaa perunahiutale-erää.

Yrityksen nimi ei ole tiedossa, mutta Alvar Pet -niminen koiranruokia myyvä yritys on tiedottanut vetävänsä varotoimenpiteenä takaisin Vakaa-ruoan, jonka pakkauksen parasta ennen -päiväys on 09.10.2024.

Yritys kertoo kyseessä olevan toivottavasti turhaksi osoittautuva varotoimenpide.

Kyse voi olla glykoalkaloidimyrkytyksestä

Tiedotteen mukaan sairastuneiden koirien oireiden ja ruoan ainesosien perusteella on hyvin mahdollisesti kyse glykoalkaloidimyrkytyksestä. Yhtiön asiantuntijat päättelevät, että syy voi olla glykoalkaloidien korkea pitoisuus ulkomailta tuodussa perunahiutale-erässä.

Yhtiö aikoo jatkossa mitata omalla tehtaalla jokaisen erän glykoalkaloiditason.

– Tätä ulkomaista perunahiutale-erää on käytetty vain kahdessa meidän ruokareseptissämme, emmekä missään nimessä halua ottaa asiassa pienintäkään riskiä sillä aikaa, kun odotamme laboratoriotutkimusten tuloksia. Siksi olemme päättäneet varotoimenpiteenä vetää myynnistä vielä nämä tuote-erät, sanoo toimitusjohtaja David Rönnberg tiedotteessa.

Musti ja Mirri on vetänyt erän koiranruokaa pois myynnistä. Toimittaja Antti Kurra kertoo videolla, millaisia oireita kyseinen ruoka aiheutti Rokka-koiralle.

Koiranruoan epäilleen aiheuttaneen vakavia oireita

Yhtiö veti viime perjantaina myynnistä ison erän koiranruokaa, jonka epäillään aiheuttaneen koirille vakavia oireita. Kyseinen erä on ollut myynnissä Mustin ja Mirrin sekä Peten koiratarvikkeen myymälöissä ja verkkokaupassa.

Ennen poisvetoa myyntiin päätyi 1400 säkkiä, joista valtaosa oli myyty Suomessa. Osa myyntiin päätyneestä ruuasta on mahdollisesti pilaantunutta.

Yhtiö pyytää anteeksi ja lupaa korvata eläinlääkärikulut

– Haluan sydämestäni pyytää asiakkailtamme anteeksi, etenkin näistä kahdesta tuotteista sairastuneiden lemmikkien omistajilta. Tällaisen tapahtuminen ei ole hyväksyttävää. Näin ei saisi tapahtua koskaan. On selvää, että korvaamme kyseisiin tuote-eriin liittyvät eläinlääkärikulut. Palaamme tämän tärkeän asian ohjeistukseen mahdollisimman pian, Rönnberg sanoo tiedotteessa.

Juttua muokattu 8.11.2023 kello 11:04. Lisätty tieto, että Musti Group kertoo informoineensa asiakasyritystään, jonka yhteen tuotantoerään on mahdollisesti päätynyt kyseessä olevaa perunahiutale-erää.
Lisätty klo 11.40 tieto, että myös Alvar Pet on vetänyt pois koiranruokaerän varotoimena.

Suosittelemme