Hyppää sisältöön

Hyvinvointialueiden luottamustehtävät lisäävät kansanedustajien työtaakkaa – harva haluaa enää harteilleen kolmea luottamuspestiä

Työtaakka on kasvanut niin isoksi, että osa kansanedustajista on jo jättänyt aluevaltuuston. Kolmelle luottamustasolle osallistumiseen halutaan jopa rajoituksia.

Kansanedustajat harkitsevat tarkemmin kuinka moneen luottamustehtävään on järkevää sitoutua. Videolla kansanedustaja Tarja Filatov ja OmaHämeen aluehallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola pohtivat, kuinka kolmella eri jakkaralla istuminen sujuu.
Timo Leponiemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kanta-Hämeen aluevaltuuston jättävä Timo Heinonen (kok.) on jo hakenut eroa aluevaltuustosta. Heinonen katsoo, että kolmen eri luottamustehtävän hoitaminen on liikaa.

– Uuden aluehallinnon työ vie käytännössä joka viikko koko maanantaipäivän. Lisäksi vähintään toinen päivä menee valmisteluihin.

Heinosen mielestä kolmea tehtävää ei ole mahdollista hoitaa hyvin, ja hän vaatii asian korjaamista jopa lainsäädännöllä.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen Oma Hämeen valtuusto myöntää Heinoselle eron joulukuun kokouksessa.

Ennen Heinosta Kanta-Hämeen aluevaltuuston ovat jättäneet ministereiksi siirtyneet kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen ja perussuomalaisten Lulu Ranne.

”En pyri molempiin tehtäviin”

SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov toteaa, että hyvinvointialueiden aloittaessa moni kansanedustaja oli jo sitoutunut oman kotikuntansa kuntapolitiikkaan. Äänestäjät tiesivät valintaa tehdessään, että he äänestivät kansanedustajaa ja kunnanvaltuutettua.

– Olen saanut heiltä luottamuksen ja hoidan sen loppuun asti niin hyvin kuin kykenen.

Kansanedustaja Tarja Filatov Riihimäen terveysasemalla.
Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) uskoo, että moni kansandustaja valitsee kevään 2025 vaaleissa kuntapolitiikan ja hyvinvointialueen välillä. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Seuraavat kunta- ja aluevaalit käydään huhtikuussa 2025. Filatov uskoo, että silloin moni kansanedustaja valitsee kuntapolitiikan ja hyvinvointialueen välillä.

Hän ei aio pyrkiä molempiin tehtäviin.

Perehtyminen vie aikaa

Ylen hämäläisille kansanedustajille tekemässä kyselyssä vaalipiirin kansanedustajien näkemykset jakautuivat siinä, pystyykö yksi ihminen hoitamaan luottamustehtävät valtakunnallisesti eduskunnassa, alueellisesti hyvinvointialueella ja paikallisesti kotikunnassa.

Hollolasta eduskuntaan noussut kokoomuksen uusi kansanedustaja Teemu Kinnari.
Teemu Kinnari (Kok.) ei asettunut ehdolle aluevaaleissa. Hän jätti Hollolan kunnanhallituksen puheenjohtajuuden tullessaan valituksi kansanedustajaksi. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Kokoomuksen Teemu Kinnari luopui Hollolan kunnanhallituksen puheenjohtajuudesta, kun hän tuli valituksi kansanedustajaksi. Hän katsoi, että puheenjohtajuuden huolellinen hoitaminen ei onnistunut uudessa tilanteessa.

Kinnari ei ollut ehdolla aluevaltuustoon.

– Itse en pystyisi toimimaan kolmella tasolla siten, että ehtisin perehtyä asioihin riittävästi. Myös jääviyskysymykset nousisivat haasteeksi.

SDP:n Johannes Koskisen mielestä on perusteltua, että hyvinvointialueiden käynnistysvaiheessa kansanedustajat olivat mukana aluevaltuustoissa. Hän arvioi, että jatkossa samat henkilöt ottavat hoidettavakseen enintään kaksi luottamustehtävää.

Antaa ymmärrystä kokonaisuudesta

Mika Kari (sd.) katsoo, että jokaisen luottamustehtäviin hakeutuvan tulee arvioida tehtävien määrä ja niihin liittyvät vastuut. Hänen mielestään kolmen tason tehtävät voi kyetä hoitamaan onnistuneesti samaan aikaan. Se antaa ymmärrystä kokonaisuudesta.

Perussuomalaisten lahtelainen kansanedustaja Mira Nieminen.
Kansanedustaja Mira Niemisen (ps.) mielestä ei ole tarkoituksenmukaista, että toimitaan luottamustehtävissä samaan aikaan eduskunnassa, kotikunnassa ja hyvinvointialueella. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Perussuomalaisten Mira Nieminen ei epäile, ettei yksi ihminen pystyisi hoitamaan tehtäviä kolmella tasolla. Hän ei silti pidä sitä tarkoituksenmukaisena.

– Edustaja, joka toimii kahdella tasolla säilyttää vahvemman sidoksen omalle alueelle ja sieltä saatuun tietoon sekä päätöksentekoon, huomauttaa Nieminen.

Ylen kyselyssä Rami Lehtinen (ps.) pitää ristiriitaisena hakeutumista kaikille hallinnon tasoille vallanjaon näkökulmasta.

– Koen, että eduskuntatyön lisäksi aikani ei riittäisi perehtyä asioihin riittävän huolellisesti.

Lehtinen ei ollut ehdolla Päijät-Hämeen aluevaltuustoon.

Lue lisää:

Kansanedustaja Juho Eerola pyytää eroa hyvinvointialueen valtuustosta

Nuorten kansanedustajien eroa paheksuttiin Pirkanmaan aluevaltuustossa – Miko Bergbom ja Joakim Vigelius poistuivat ennen keskustelua

Sari Essayah pyytää eroa Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallituksen jäsenyydestä

Kansanedustaja Seppo Eskelinen pyytää eroa aluevaltuustosta

Suosittelemme