Hyppää sisältöön

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat ovat julki – mukana heinäkuussa menehtynyt Miki Liukkonen

Tämä on toinen kerta, kun edesmennyt kirjailija on ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Ehdokaskirjoissa käsitellään muun muassa eläintenoikeuksia, äitisuhdetta ja luontokatoa.

Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen kirjasäätiö on julkistanut ehdokkaat tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Ehdokkaat valitsi lautakunta, johon kuuluivat tänä vuonna bloggaaja Kirsi Ranin, elokuvatuottaja Ilkka Matila ja kirjakauppias, galleristi Eira Sillanpää.

Lautakunta sai luettavakseen yli 150 romaania, joiden joukosta valikoitui kuusi ehdokaskirjaa.

Voittajan valitsee taiteilija, professori Jorma Uotinen.

Tässä jutussa esitellään ehdokkaat ja lautakunnan perusteluja.

Antti Hurskainen: Suntio (Siltala)

Antti Hurskainen aloitti kirjailijanuransa esseillä, mutta siirtyi myöhemmin romaanien pariin. Suntio on Hurskaisen kolmas romaani.

Kuten kirjan nimestäkin voi päätellä Suntio sijoittuu kirkon maailmaan. Päähenkilöinä ovat suntio ja kirkkoherra, jotka käyvät pohdiskelevaa dialogia. Romaanin jälkimmäinen osa on kirjoitettu epistolamaisesti kirjemuotoon.

Antti Hurskainen ja kirjansa Suntio kansi.
Kuva: Laura Malmivaara, Siltala

Lautakunnan mukaan usko, toivo ja rakkaus ovat kristillisen opin vahvoja teemoja, joita harvoin tuodaan esiin nykykirjallisuudessa. Teos uskaltaa tarttua niihin ja kyseenalaistaa luterilaisen kirkon virkamiesmäisen suhteen uskoon.

Antti Hurskaisen romaanissa möyhitään uskonasioista perusteellisesti ja syvältä

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia (Siltala)

Sirpa Kähkönen on ollut aiemmin neljä kertaa Finlandia-ehdokkaana. Parhaiten Kähkönen tunnetaan Kuopio-sarjastaan.

Myös 36 uurnaa sijoittuu osittain Kuopioon, sillä se kertoo Kähkösen suvusta ja ennen kaikkea äidistä. Kirjassa käsitellään vaikeaa äitisuhdetta. Ote on kuitenkin lämmin ja ymmärtävä. Omakohtaisessa romaanissa Kähkönen on löytänyt uudenlaisen kerrontatavan.

Sirpa Kähkönen ja kirjansa 36 uurnaa kansi.
Kuva: Laura Malmivaara, Siltala

Lautakunta kiittää, miten Sirpa Kähkösen vahva, avarakatseinen kertojaääni rakentaa siltaa sukupolvien välisen kuilun yli. Väkevässä teoksessa menneisyyden taakat ja haavat nivoutuvat historian käännekohtiin.

Sirpa Kähkösen omaelämäkerrallinen romaani 36 uurnaa herättää lukijan miettimään omaa äitisuhdettaan

Iida Turpeinen: Elolliset (S&S)

Kirjallisuudentutkija Iida Turpeisen esikoisteos on ollut syksyn kirjatapauksia. Ensimmäinen painos loppui kustantajalta viikon sisällä julkaisusta.

Romaanissa seurataan yhden eläinlajin, stellerinmerilehmän, sukupuuttoon kuolemista. Turpeinen yhdistää tarinaansa sulavasti tutkimustietoa. Kirjassa seurataan ihmis- ja eläinkohtaloita kolmelta vuosisadalta. Se tuo inhimillisellä tavalla esiin ihmiskunnan ajattelemattomuuden.

Iida Turpeinen ja kirjansa Elolliset kansi.
Kuva: Susanna Kekkonen, S&S

Lautakunnan jäsenissä kirja herätti halun mennä Luonnontieteelliseen museoon: ”Elolliset tekee tuntemattomasta luontokappaleesta niin elävän, että lukijana haluaa mennä museoon hengittämään samaa ilmaa luurangon kanssa.”

Iida Turpeisen Elolliset - sukupuuttoon kuolleesta merilehmästä jäi vain luuranko Luonnontieteelliseen museoon

Miki Liukkonen: Vierastila (WSOY)

Heinäkuussa kuolleen Miki Liukkosen romaani julkaistiin postuumisti syyskuussa. Liukkonen ehti kirjoittaa kirjan täysin valmiiksi ennen kuolemaansa. Finlandia-palkinnon säännöt mahdollistavat edesmenneen kirjailijan asettamisen ehdolle. Aiemmin näin tapahtui vuonna 2016, kun Seita Vuorela oli ehdolla lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Miki Liukkonen ja kirjansa Vierastila kansi.
Kuva: Tero Ahonen, WSOY

Miki Liukkosen Vierastilan kerronta on vuolasta ja hyvin runsasta. Tosin tässä teoksessa sivuja on maltillisesti vain hieman yli 500. Vaikka kirjan tapahtumat ja henkilöt ovat absurdeja ja enemmän tai vähemmän sekavia, on Liukkosen teksti viiltävän terävää.

Lautakunnan mukaan Vierastila on pirstaleinen runsaudensarvi, jossa ulkopuolisuutta, rakkauden kaipuuta, mielen järkkymistä ja syvää inhimillisyyttä kuvataan mestarillisella kirkkaudella.

Miki Liukkosen viimeinen romaani julkaistiin – näin ystävä ja kustan­nus­toi­mittaja kuvailee kirjaa ja kirjailijaa

Miki Liukkosen Vierastila vie hauskalle ja levottomalle matkalle kauas arjesta

Laura Gustafsson: Mikään ei todella katoa (Like)

Laura Gustafsson on kirjailija ja näytelmäkirjailija. Hän on myös tehnyt taideprojekteja kuvataiteilija Terike Haapojan kanssa. Teoksissa tutkitaan maailmanhistoriaa eläinten näkökulmasta.

Eläinten oikeudet ovat aiheena myös ehdokasromaanissa Mikään ei todella katoa. Gustafssonin kuudes romaani kertoo vihaisesta ja turhautuneesta eläinaktivistista, joka saa iloa elämäänsä naapurin koirasta. Öisin päähenkilö tekee kuvauskeikkoja tuotantoeläintiloille. Teoksessa kuvataan tuotantoeläinten karua elämää, mikä tekee kirjan sanomasta väkevän.

Laura Gustafsson ja kirjansa Mikään ei todella katoa kansi
Kuva: Ville Malja, Like

Lautakunta kiittää romaanin vimmaisuutta. Kylmien, kammottavien faktojen ja taitavan kerronnan kudelma pohtii kuinka toimia, kun mikään ei tunnu muuttuvan parempaan.

Laura Gustafsson kirjoitti eläinaktivistin joka on vihainen - ja siksi myös hauska
Mikä monille meistä on normaalia, on Laura Gustafssonille täysin epänormaalia
Laura Gustafsson haluaa ajatella, että ihmiset ja eläimet ovat samanarvoisia.

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia (Atena)

Pasi Ilmari Jääskeläinen on jyväskyläläinen äidinkielenopettaja, joka on tehnyt pitkän uran kirjailijana. Jääskeläinen kirjoittaa spekulatiivista fiktiota.

Kuurupiilon anatomia vie Marrasvirran kaupunkiin, joka on tuttu Jääskeläisen aiemmista kirjoista. Eletään aikaa, jolloin punkkarit ja skinheadit ottavat yhteen. Kirjan nimi viittaa sisarusten leikkiin, jossa toinen katoaa.

Pasi Jääskeläinen ja kirjansa Kuurupiilon anatomia kansi.
Kuva: Sami Mäkinen, Atena

Lautakunnan mukaan romaani kuvaa onnistuneesti seksuaalisuuden monia muotoja ja hyväksyvän katseen merkitystä. Kuurupiilon anatomian ytimessä on mysteeri, jonka ratkaiseminen vie lukijan omalakiseen ja taianomaiseen maailmaan.

Katso koko ehdokasjulkistus alta.

Muut Finlandia-ehdokkaat valittiin aiemmin

Aiemmin tällä viikolla on julkistettu tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat.

Tieto­kir­jal­li­suuden Finlandia-ehdokkaat vievät sotaan ja naisvankilaan

Sarvipää tulee uniin, ja koira sekoittaa satuhetken – lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat ovat julki

Kaikkien kategorioiden Finlandia-voittajat selviävät 29. marraskuuta klo 19 alkaen. Palkintojuhlaa voi seurata Ylen TV1: ssä ja Areenassa.

Suosittelemme