Hyppää sisältöön

OAJ: Opettajilla mielenilmaus kahden viikon päästä Helsingissä

Naisvaltaisille aloille ei käy se, että vientiteollisuus määrittelisi palkankorotusten katon. Tämä vaikeuttaisi naisten ja miesten palkkaerojen kaventamista.

Varatuomari ja tanssinopettaja Katarina Murto on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n seuraava puheenjohtaja. Tässä hän on lehdistön ja televiokanavien haastateltavana Triplassa Helsingissä.
Puheenjohtaja Katarina Murto sanoo, että OAJ ei hyväksy hallituksen vientivetoista palkkakattoa. Kuva: Toni Määttä / Yle
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Opetusalan ammattijärjestö (OAJ) aloittaa työtaistelutoimet hallituksen työmarkkinauudistuksia vastaan kahden viikon päästä.

Opettajia ja varhaiskasvatuksen opettajia edustava OAJ järjestää poliittisen mielenilmauksen torstaina 23. marraskuuta Helsingissä, mikäli neuvottelut palkkamallista eivät käynnisty.

Mielenilmauksen sisällöstä ei kerrota vielä tarkemmin. Tiedon julkistamisen jälkeen OAJ:sta kerrottiin Ylelle, että protesti on työajan jälkeen, joten painotustoimet eivät todennäköisesti näy koulujen ja päiväkotien arjessa.

Muut ammattiliitot ovat protestoineet hallituksen aikeita vastaan ulosmarsseilla, lyhyillä työnseisauksilla ja päivän mittaisilla lakoilla.

Opetusalan ammattijärjestö ei hyväksy hallitusohjelman kirjausta vientivetoisesta työmarkkinamallista. Lakiin kirjattaisiin, että vientialat määrittävät palkankorotusten katon.

OAJ katsoo, että malli rajoittaa sopimusvapautta, jähmettää palkkakehityksen ja tekee työriitojen sovittelujärjestelmän tarpeettomaksi. Palkkakatto johtaisi käytännössä siihen, että julkisen sektorin naisvaltaiset alat eivät voisi saada sitä enemmän eli nousta palkkakuopasta.

– Emme voi hyväksyä sitä, että lailla sementoitaisiin opettajien ja tutkijoiden sekä koko julkisen sektorin naisvaltaisten alojen palkkakehitys, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo tiedotteessa.

Käytännössä palkat on sovittu Suomessa viime vuosina vientialat edellä, mutta vuonna 2022 kuntapuoli sai poikkeuksellisesti muita aloja suuremmat palkankorotukset.

Järjestö on pettynyt työministeri Arto Satosen (kok.) keskiviikkoisen työmarkkinaseminaarin antiin. Satonen haluaa, että työmarkkinajärjestöt sopisivat yhdessä vientivetoisesta palkkamallista. Samaan aikaan lakimuutos lähtee kuitenkin lausuntokierrokselle.

OAJ haluaisi, että osapuolet neuvottelisivat palkkamallista virallisesti työministerin koollekutsumana. Murto vakuuttaa, että järjestö on halukas neuvottelemaan mallista, koska tämä on edelleen paras tie.

– Oli pettymys, ettei työministeri tehnyt selkeää päätöstä neuvotteluprosessin käynnistämiseksi, Murto sanoo.

Satonen toivoi, että työnantaja- ja työntekijäjärjestöt löytäisivät ratkaisun mallista kahden kuukauden lausuntokierroksen aikana.

OAJ on tähän asti pidättäytynyt työtaistelutoimista, vaikka monet SAK:n ja STTK:n liitot aloittivat ulosmarssit jo syyskuussa ja lakot tämän viikon tiistaina.

OAJ:llakin on valmius koventaa työtaistelutoimia asteittain, jos hallitus on työntekijöiden toiveille kovakorvainen.

Päivitetty 16.45: Tiedon julkistamisen jälkeen OAJ:sta kerrottiin, että mielenilmaus järjestetään työajan jälkeen, joten painotustoimet eivät todennäköisesti näy koulujen ja päiväkotien arjessa.

Suosittelemme