Hyppää sisältöön

Näin järkälemäinen joulukuusi tanssii taivaalla Oulussa – katso pystyttämisen tyylinäyte ja ilmianna Suomen suurin joulukuusi

Lionsklubi pystyttää joulukuusen Tervaleijonan katseen alle nyt jo 17. kerran. 20-metrisen puun pystyttäminen vaatii taitoa ja vie aikaa, mutta onko jossain vielä suurempi kuusi?

Katso kuusen matka kasvupaikasta Merikosken siltojen kupeeseen. Video: Timo Nykyri / Yle.
Päivi Seeskorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Sahanpurut lentelevät, kun Jorma Määttä ja Antti-Sakari Merikallio ohentavat moottorisahalla kuusen tyveä Oulun Tuirassa.

Lionsklubi Oulu-Terwan talkooporukka on pystyttämässä perinteistä joulukuusta Merikosken siltojen kupeeseen Tervaleijona-talon edustalle. 20-metrinen joulupuu pitää saada pystyyn noin 35 sentin levyiseen suppiloon, joten sahaajilla riittää tekemistä paksun tyven työstämisessä.

– Melkein kymmenen senttiä pitää ottaa joka puolelta pois. Kuusi on niin kovaa, että tulta välillä iskee, kun saha on oksan kohdalla, LC Oulu-Terwan presidenttinä toimiva Määttä sanoo.

Hommaa helpottaa se, että klubilaisille on kertynyt rutiinia: tämä on jo 17. kerta, kun joulukuusi pystytetään samalle paikalle.

Mies ohentaa moottorisahalla kuusen runkoa.
Varren ohentaminen on työläin työvaihe, mutta ei suinkaan ainoa. Kuusen pystyttäminen on yllättävän monivaiheinen prosessi. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle

Haikeat jäähyväiset Jäälissä

LC Oulu-Terwan tämänvuotinen joulukuusi tulee Oulun Jäälistä Soili ja Ari af Hällströmin kodin edustalta. Hällströmit halusivat lahjoittaa puun klubille, sillä se varjostaa pahasti asuintaloa.

Kuusen siirtourakka alkaakin siksi Jäälistä ja jo aamulla. Antti-Sakari Merikallio kovertaa moottorisahallaan tottunein ottein puunrunkoon kaatokolon ja katkaisukohdan.

– Puu katkaistaan niin, että se lähtee suoraan ylöspäin – ettei se osu taloon, eikä katko vieressä olevia puita, Merikallio selvittää.

Eikä aikaakaan, kun 20-metrinen puu jo leijuu nosturiliinojen varassa taivaalla, asettuu rekan perävaunuun ja aloittaa noin 15 kilometrin matkansa uuteen kohteeseen.

Soili af Hällström sanoo olevansa tyytyväinen, että kuusi vihdoin lähtee. Haikeutta on silti ilmassa.

– Heippa kuusi! Pitkään olit meidän pihalla. Nyt on sitten aika lähteä, hän huikkaa, silittää puuta ja nappaa vielä kuusenkävyn latvasta muistoksi.

Tuhansien eurojen työ talkoilla

Perillä Tuirassa joulupuu saa uudestaan näyttävän ilmalennon ja lempeän alastulon. Samalla kun moottorisaha laulaa ja puun tyvi ohenee, muut talkoolaiset muun muassa virittelevät sähköjohtoja ja varmistavat, että halkaisijaltaan noin puolitoistametrinen tähti toimii ennen kuin se asennetaan latvaan.

Mies kiinnittää nippusiteillä isoon joulukuuseen metallista tähteä.
Kari Impiö kiinnittää tähden kuuseen nippusiteillä. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle

Loppusilauksena joulukuusi saa kymmenkunta valoketjua, joissa jokaisessa on 12–20 led-lamppua. Kun ne on saatu nippusiteillä puuhun kiinni, kuusta aletaan tähtäillä nosturin avulla paikoilleen.

Muutaman ilmapyöräytyksen jälkeen puu solahtaa kuin solahtaakin nätisti suppiloon.

– Kuusen ympärille tulee 60 senttiä pitkät lattaraudat, joten kuusi pysyy varmasti pystyssä. Jos se tuosta kaatuu, silloin kaatuu monta muutakin kuusta, Jorma Määttä tuumaa.

Kun pystytysurakka alkaa olla jälkien siivousta vaille valmis, aikaa on kulunut yli kuusi tuntia. Ilman talkoohenkeä sekä kuljetus- ja nosturiliikkeen ilmaistyötä operaatiolle olisi tullut hintaa arviolta 5 000 euroa.

Kuvassa on LC Oulu-Terwan pystyttämä joulukuusi Oulun Tuirassa.
LC Oulu-Terwan kuusi valaistaan 18. marraskuuta kello 17. Puu pysyy valaistuna tammikuun loppupuolelle asti. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle

Suosittelemme