Hyppää sisältöön

Kääntääkö tämä tutkapari Huuhkajien kurssin? Yhdellä pelaajalla on valtava vaikutus Teemu Pukkiin

Robin Lod on ollut viime vuosina erittäin tärkeä pelaaja paitsi Huuhkajille, myös Teemu Pukille. Lod palaa maajoukkueeseen polvivamman jälkeen ja yrittää siivittää Huuhkajat Saksan EM-kisoihin.

Robin Lod ja Teemu Pukki tuulettavat Huuhkajien paidassa.
Robin Lod ja Teemu Pukki ovat jälleen yhdessä maajoukkuepaidassa. Kuvassa he tuulettavat vuonna 2019 EM-karsinnoissa, jotka päättyivät kisapaikkaan. Kuva: Tomi Hänninen
Manu Myllyaho

Huuhkajat kohtaa tänään perjantaina Pohjois-Irlannin Helsingin olympiastadionilla. Suora lähetys ottelusta alkaa TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa klo 18.30.

HELSINKI. Tätä näkyä moni Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kannattaja on odottanut. Robin Lod ja Teemu Pukki pallottelevat yhdessä Töölön jalkapallostadionilla. Minnesota Unitedia edustava tutkapari valmistautuu EM-karsintojen päätösotteluihin entisen seuransa HJK:n kanssa, kun seurajoukkueen kausi MLS:ssä on päättynyt.

Kaksikon yhteispeli Huuhkajien hyökkäyksessä on tuottanut lukemattomia maaleja, mutta Minnesotassa Lod ja Pukki eivät ole vielä yhdessä kentälle päässeet. Kun Suomen ykköshyökkääjä siirtyi Norwichista MLS:ään kesällä, Lodin kausi Pohjois-Amerikassa oli jo ohi. Toukokuussa Houstonia vastaan tullut polven nivelkierukkavamma vaati leikkaushoitoa.

Robin Lod juhlii maalia.
Oikean polven nivelkierukan repeämä päätti Robin Lodin kauden Minnesotassa. Kuva: 2021 Jeremy Olson/ISI Photos

Lodin loukkaantumisen aikana ehti karata myös Huuhkajien suora EM-kisapaikka karsintojen kautta. Suomi pelasi mainiosti ilman Lodia kesäkuun ja syyskuun karsintapeleissä, mutta lokakuun tappiot Slovenialle ja Kazakstanille murskasivat jatkohaaveet.

– Vähän vuoristorataahan se on mennyt. Muistan, kun raahasin kesäkuussa itseni keppien kanssa Olympiastadionille. Matsit menivät tosi hyvin, sitä oli upeaa seurata. Viime ikkunan matseja ei sitten ollut niin mukava kotisohvalta katsella, Lod kertaa.

Nyt Lod on palauttanut kyynärsauvat sairaalaan eikä joudu seuraamaan Huuhkajien pelejä sohvalta. Päävalmentaja Markku Kanerva valitsi vammastaan toipuneen Lodin maajoukkueeseen marraskuun EM-karsintaotteluihin.

– Ehkä pelituntuma ei ole paras mahdollinen, mutta peli-intoa löytyy sitäkin enemmän. Tämä oli itselleni ensimmäinen isompi loukkaantuminen. Siinä ehti mietiskellä, että futis on ihan kivaa, kun pääsee kentälle, Lod naurahtaa.

EM-karsintojen päätösotteluissa Pohjois-Irlantia ja San Marinoa vastaan ei ole suurempaa panosta, mutta Suomella on onnekseen myös takaportti EM-kisoihin.

Karsintojen päätösottelut ovat tärkeitä valmistavia otteluita maaliskuun Kansojen liigan pudotuspeleihin, joiden kautta paikka Saksan ensi kesän EM-kisoissa aukeaisi kahdella voitolla.

– Vaikkei ole sillä tavalla pelattavaa, niin ne ovat tosi tärkeitä varsinkin henkisesti. Edellisen ikkunan pettymyksen jälkeen tämä on hyvä paikka pestä kasvoja ja löytää taas se voittamisen halu. Sitä kautta voidaan rakentaa positiivista ilmapiiriä maaliskuun tärkeisiin otteluihin, Lod summaa.

Robin Lod lähti HJK:sta maailmalle vuonna 2015. Ensimmäinen seura ulkomailla oli kreikkalainen Panathinaikos.

Haastattelua tehdään Töölön jalkapallostadionilla, jolla Lod on juhlinut HJK:n paidassa neljästi Suomen mestaruutta. Miesten maajoukkue sinetöi samalla stadionilla neljä vuotta sitten ensimmäisen EM-kisapaikkansa 3–0-voitolla Liechtensteinista.

EM-kisapaikan varmistanut miljöö herättää Lodissa yhä voimakkaita tunteita.

– Se on oman futisurani hienoimpia päiviä. Sitä ei voi sanoin kuvailla, se oli hieno päivä ja sen muistaa aina, Lod tunnelmoi.

– Se todellakin motivoi, haluan jatkossakin tuntea sellaista. Tuo nälkää maaliskuun peleihin, että voisi kokea sen uudelleen.

Teemu Pukin tutkapari

Robin Lodin vaikutus Teemu Pukin maaliodottamaan.

Robin Lodin merkitys maajoukkuelle on ollut viime vuosina suuri. Etenkin rooli pallollisessa pelissä on ollut tärkeä. Hän luo kuljetuksillaan ja syötöillään paljon tilaa ja mahdollisuuksia joukkuekavereilleen.

Lod kommentoi omaa rooliaan maajoukkueessa nöyrästi.

– Pitkään olen ollut mukana ja ehkä alan olla kohta porukan vanhemmasta päästä. Innolla haluan mennä jakamaan sinne hyvää ilmapiiriä ja tuoda omia vahvuuksiani esille pallollisessa pelaamisessa, Lod toteaa.

Lodin merkitys Huuhkajille näkyy erityisesti Teemu Pukin pelaamisessa. Lodin kentällä ollessa Suomen ykköshyökkääjä on päässyt viime vuosina moninkertaisesi vaarallisemmille maalipaikoille kuin tutkaparin poissaollessa.

– Olen aina tykännyt tosi paljon pelata Teemun kanssa. Hän on yksi minun lempipelaajistani, joiden kanssa olen päässyt pelaamaan. Koen, että saan autettua Teemusta parhaat puolet esille, Lod sanoo.

– Ajatukset menevät yhteen aika kivasti. Kummatkin tietävät, miten toinen liikkuu kentällä ja tykkää pelata. Pelaaminen on helpompaa, kun on samalla aaltopituudella.

Menestyksen edellytykset

Markku Kanervan vuosina koko joukkue on ollut parhaimmillaan samalla aaltopituudella. Lod kokee, että menestyvässä maajoukkueessa kaiken perusta on hyvä ilmapiiri ja tiimin jäsenten keskinäinen luottamus.

– Siitä se peruspelaaminen lähtee, sen jälkeen voi alkaa tekemään pienempiä asioita, Lod sanoo.

– Mielestäni olemme luoneet hyvän ilmapiirin viime vuosina maajoukkueseen. Kun nuoria on tullut mukaan, on ollut kiva nähdä ja on sanottu, että on kiva ja helppo tulla. Silloin me vanhemmatkin olemme tehneet jotain oikein.

Teemu Pukki jublar efter mål i landslaget.
Robin Lod tekee Teemu Pukista Huuhkajissa vaarallisemman hyökkääjän. Kuva: Yle/Tomi Hänninen
Teemu Pukki ja Robin Lod seisoskelevat jalkapallokentän keskiympyrässä.
Kaksikon yhteistyö huipentui EM-kisoihin 2021. Tässä he juttelevat keskiympyrässä kesken Venäjä-ottelun. Kuva: Tomi Hänninen

Hyvä ilmapiiri ei tarkoita, että joukkueessa vain pidettäisiin hauskaa. Lodin mukaan voitontahto on ollut iso osa viime vuosina menestyneitä Huuhkajia.

– Vaatimustason pitää olla korkea. Pitää tehdä töitä, ja nauttia siitä, että tehdään duunia muiden eteen. On tärkeää, että on ollut uhrautumista, eikä olla jätetty ketään yksin.

Lod on 30-vuotias ja Pukki 33-vuotias. Kaksikolla ei välttämättä ole enää monia arvokisakarsintoja jäljellä. Lod toivoo, että heidän sukupolvensa menestyksen päälle pystytään rakentamaan uutta menestystä.

– Olemme sen ensimmäisen etapin saavuttaneet ja menneet kisoihin. Toivottavasti nuoremmat tulevat ja menevät vielä heittämällä kisoihin, ja vielä menestyvät kisoissa, Lod hymyilee.

– Yritämme vanhempina pelaajina luoda jatkuvuutta ja näyttää, mitä se on vaatinut. Toivottavasti nuoret ottavat opiksi ja tekevät sen vielä paremmin.

Lähetys EM-karsintaottelusta Suomi–Pohjois-Irlanti alkaa perjantaina 17.11. TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.30. EM-karsinnat päättää vierasottelu San Marinoa vastaan maanantaina 20.11. Lähetys ottelusta alkaa Ylen kanavilla kello 21.15.

Suosittelemme