Hyppää sisältöön

Ensimmäinen Nato-ajan itsenäisyyspäivän paraati järjestetään Oulussa

Valtakunnallinen perinteikäs tapahtuma on viimeksi ollut Oulussa vuonna 1997. Puolustusvoimat haluaa järjestää itsenäisyyspäivän paraateja myös niillä paikkakunnilla, joissa varuskuntaa ei nyt ole.

Merikosken sillat Oulussa.
Itsenäisyyspäivän paraatin ohimarssi tapahtuu Merikosken silloilla Oulussa. Kuvituskuva lokakuulta 2022. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Emilia Pakkala,
Hanna Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään tänä vuonna Oulussa 6. joulukuuta. Teemana on itsenäisen Suomen puolustajat.

Edellisestä kerrasta Oulussa onkin jo hieman yli neljännesvuosisata.

Viimeksi Puolustusvoimien perinteikäs tapahtuma ohimarsseineen järjestettiin Oulussa vuonna 1997, kertoo kapteeni Juho Kangas Kainuun Prikaatista.

– Haluamme järjestää Puolustusvoimina paraatin myös sellaisissa paikoissa, joissa varuskuntaa ei ole.

Kangas sanoo, että Oulu on erityisen hyvä paikka järjestää paraati myös sen vuoksi, että etäisyydet tapahtumapaikkojen välillä ovat lyhyitä.

Paraatipäivä alkaa kunnialaukauksilla ja lipunnostolla Oulun Linnansaaressa. Päivän aikana Oulun kauppatorilla pääsee tutustumaan aamusta saakka Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kalustoon.

Paraatin kunniavieraina ovat sotiemme veteraanit ja lotat. Paraatikatselmuksen suorittaa ja ohimarssin ottaa vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen. Paraatijoukkoja komentaa Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa.

Paraatiin osallistuu joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1300 henkilöä.

Kello 13 Oulun Merikosken silloilla järjestettävään ohimarssiin osallistuu jalan marssivien joukkojen lisäksi moottoroidussa osastossa lähes 70 Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten ajoneuvoa.

Aiempien kokemusten perusteella paraatia odotetaan seuraamaan jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

– Tampere, joka on suurin piirtein samankokoinen kaupunki kuin Oulu, keräsi vuonna 2019 vajaat 30 000 katselijaa, tapahtuman projektipäällikkönä toiminut kapteeni Juho Kangas Kainuun Prikaatista sanoo.

Alla Juho Kangas kertoo tarkemmin nyt Maavoimien järjestämisvastuussa olevasta tapahtumasta.

Kapteeni Juho Kangas odottaa paraatia seuraamaan väkeä etenkin Oulusta ja Oulun ympäristöstä

Yleisölle paraatin juontaa Ylen toimittaja Ville Kinnunen.

Vaikutuksia liikennejärjestelyihin

Paraati vaikuttaa liikennejärjestelyihin Oulun alueella muutaman päivän ajan itsenäisyyspäivän tienoilla. Paraativalmisteluja on Oulussa 4. joulukuuta alkaen. Valmistelut ja kaluston siirrot aiheuttavat hetkellisiä katkoksia tiestön käyttöön 5.12. ja 6.12.

Liikennejärjestelyistä tiedotetaan tarkemmin viikosta 47 alkaen.

Yleisöä pyydetään saapumaan itsenäisyyspäivänä tapahtumapaikoille hyvissä ajoin jalan.

Paraatialue on lentokieltoaluetta, ja droonien lennättäminen on ehdottomasti kielletty tapahtuman turvallisuuden vuoksi, poikkeuksena ainoastaan viranomaistoiminta.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tässä paraatipäivän ohjelma:

kello 8.00 Kunnialaukaukset ja juhlallinen lipunnosto Linnansaaressa

kello 9.15 Seppeleenlaskutilaisuus Oulun hautausmaalla

kello 9–15 Toimintakenttä Oulun kauppatorilla

kello 10.00 Jumalanpalvelus Oulun tuomiokirkossa

kello 11.15 NH90-kuljetushelikopterin lento Raatin stadionin yllä

kello 11.35 alkaen paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Raatin stadionille

kello 12.00 Paraatikatselmus Raatin stadionilla

kello 13.00 Ohimarssi Merikosken silloilla

Ohimarssi etenee Oulun Merikoskenkatua keskustaan päin. Ohimarssin jälkeen osastot käyttävät poistumiseen Kasarmintietä ja Kajaanintietä.

Suosittelemme