Hyppää sisältöön

Liiganousija EIF:n kenttä ei kelpaa Veikkausliigalle – kaupungilta jätti-investointi kentän parantamiseksi

Liigakatsomossa on oltava esimerkiksi vähintään 1 500 katettua istumapaikkaa. Tammisaaren keskuskentälle mahtuu yli 1 300 katsojaa, joista vielä tällä hetkellä suurin osa taivasalle.

EIF juhli miesten Ykkösen voittoa kotikentällään Tammisaaressa
EIF juhli miesten Ykkösen voittoa kotikentällään Tammisaaressa lokakuun alussa. Kuva: Patric Westerlund / Yle
Paula Tiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Raaseporin Tammisaaressa kotiottelunsa pelaava Ekenäs Idrottsförening eli EIF varmisti nousunsa jalkapallon miesten pääsarjaan tänä syksynä.

Näin siis ainakin sarjapisteiden valossa, mutta heti ratkaisuottelun jälkeen alkoi spekulaatio Tammisaaren keskuskentän soveltuvuudesta Veikkausliigan otteluiden näyttämöksi.

Esimerkiksi liigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa muistutti tuoreeltaan, että kenttä vaatii mittavia parannuksia ennen kuin siellä kuuluu yhdenkään liigaottelun alkuvihellystä.

Raaseporin kaupunginvaltuusto on nyt päättänyt investoida miljoona euroa kentän kehittämiseen. Jo tämän vuoden puolella tehtäviin muutoksiin kaupunki varaa 50 000 euroa ja ensi vuodelle 550 000 euroa.

Ensivaiheessa kentän tekonurmi uusitaan ja kentälle asennetaan lämmitys- ja kastelujärjestelmä. Pelkästään tämä maksaa 750 000 euroa. Lisäksi kentän valaistus menee uusiksi.

Kaupunki omistaa kentän, mutta edellyttää, että EIF hankkii omarahoitusta kentän muutostöihin 350 000 euroa.

Raaseporin seudun vallannut jalkapallohuuma tehnee ainakin sponsoreiden haalimisesta suhteellisen helppoa.

– Täällä on tosi positiivinen fiilis, tällä hetkellä taitavat vähän kaikki elää ja hengittää jalkapalloa. Matka tähän pisteeseen on ollut pitkä, mutta ensi vuonna pelaamme vihdoin liigassa, EIF:n urheilutoiminnanjohtaja Peter Haglund iloitsee.

Katettu katsomo kasvaa moninkertaiseksi

Toisessa vaiheessa, vuoteen 2025 mennessä kentälle rakennetaan lisää katettua katsomotilaa, joka Tammisaaren tapauksessa viisinkertaistuu nykyisestä.

Tällä hetkellä kentän laidalla on 300 istumapaikkaa sateen suojassa, mutta Veikkausliiga vaatii niitä kaikkiaan 1 500.

Katsomon uusimiseen kaupunki varaa 400 000 euroa edellyttäen, että joukkue vastaa itse tämän yli menevästä rahoitusosuudesta ja pelaa Veikkausliigassa.

EIF on jättänyt liigalisenssihakemuksen Palloliittoon viime viikon perjantaina. Liitto ratkaisee asian jouluun mennessä.

Mitään virallisia tavoitteita joukkue ei vielä ole itselleen asettanut, mutta se aikoo nousta liigaan jäädäkseen.

– Haluamme ehdottomasti vakiinnuttaa paikkamme liigassa, emme ole mikään ”hissijoukkue”, Haglund painottaa.

Peter Haglund on työskennellyt EIF:n hyväksi vuosikymmenien ajan. Ylen Sportliv tapasi Haglundin vuonna 2021.

Suosittelemme