Toissa torstaina kello 19.10 Yle Urheilun verkkosivuille ilmestyi huomiota herättänyt juttu. Hiihtoliiton henkilökunnan merkittävä enemmistö oli loppukevään ja alkukesän aikana laatinut ja hyväksynyt kirjelmän, joka erittäin voimakkaasti kyseenalaisti järjestön johtamiskulttuurin.
Ei-julkiseksi tarkoitettu, Yle Urheilun haltuunsa saama kannanotto on suomalaisessa urheilujärjestöhistoriassa hyvin harvinainen hätähuuto, jopa tuskanparkaisu.
Kritiikin kärki kohdistui ennen kaikkea toiminnanjohtaja Ismo Hämäläiseen, joka aloitti työssään vuonna 2019. Mutta myös Hämäläisen esimieheen eli liiton luottamusjohtoon tuntemansa luottamuksen henkilökunta piilotti kirjelmään niin taitavasti, ettei sitä sieltä vähäisestikään löydy.
Kun ylempänä mainittu artikkeli julkaistiin, aikaa Suomen merkittävimmän tv-instituution eli pääuutislähetyksen alkuun oli tunti ja 20 minuuttia. Hämäläisen kanssa samalla organisaatiotasolla toisessa urheilujärjestössä operoiva, huippu-urheilun nimekäs toimija lähestyi whatsapp-viestillä: ”Jos olisin Ismo Hämäläisen housuissa, eroilmoitus olisi puheenjohtajalla ennen iltauutisia.”
Erikoinen tilanne
Tilanne onkin muutama päivä ennen maailmancupin kotiavausta Kuusamossa erikoinen, jopa ainutlaatuinen: henkilökunnan luottamusta ei ole juuri nimeksikään sen paremmin Helsingin-toimistossa kuin huippu-urheilun taistelutantereilla.
Toiminnanjohtajan vetämä Hiihtoliitto ry tekee päättyneeltä tilikaudelta noin 200 000 ja hänen toimitusjohtamansa liiton kaupallinen yritys Nordic Ski Finland 400 000–500 000 euroa miinusta.
Hämäläistä pitää työpaikassaan kiinni sekä yhdistyksen että kaupallisen yhtiön puheenjohtajan Markku Haapasalmen luottamus omaan rekrytointiinsa.
Sanotaan nyt tämä suoraan: monessa muussa urheiluorganisaatiossa toiminnanjohtajan kanssa olisi tällaisessa tilanteessa käyty kovin lyhyet muutosneuvottelut.
Henkilökunnan huoli ja pahoinvointi tuotiin alkukesästä luottamusjohdon tietoisuuteen, mutta Yle Urheilun tietojen mukaan tämän jälkeen asioiden ylle on odoteltu lähinnä unohduksen armeliasta pölyä.
Yle Urheilun haastattelussa puheenjohtaja Haapasalmi, täysin asianmukaisesti, kantoi isoa huolta Hämäläisen jaksamisesta, työhyvinvoinnista ja avunsaannista.
Samaan asiayhteyteen henkilökunta olisi kuitenkin odottanut ylimmältä luottamusjohtajalta terapiaviestiä myös työntekijöiden suuntaan, lupausta jämeristä ilmapiiritoimista, parempaa huomista.
Seuraajan vastuulle?
Puheenjohtajana kuusi vuotta toiminut Haapasalmi ei ole avannut julkisesti jatkoaikeitaan; liiton luottamusjohtoa uudistetaan ensi keväänä. Moni spekuloikin, että Haapasalmi vetäytyy ja jättää operatiivisen johdon uudistamisen seuraajansa tehtäväksi. Tuttua juttua sinänsä.
Kun suunnistava pankkimies Timo Ritakallio jätti Olympiakomitean puheenjohtajuuden 2020, oli koko lailla tiedossa, että hänen toimitusjohtajaksi palkkaamansa rastikollega Mikko Salonen ei Jan Vapaavuoren puheenjohtamassa Olympiakomiteassa ehdi saavuttaa partansa viimeistä väriä.
Jos henkilökunta kerää esihenkilöitä rajusti arvostelevia adresseja, se johtuu usein siitä, että halutaan ikävästä ihmisestä eroon. Nyt ei ole lainkaan kyse siitä. Minä tunnen Ismo Hämäläisen. Hän on älykäs, koulutettu, hyväkäytöksinen, avulias, sympaattinen ja sydämellinen ihminen.
Mutta hän on sydämeltään ja ydinosaamiseltaan nimenomaan valmentaja, huippu-urheiluihminen. Hiihtoliitto-klusterissa vain Jarmo Riski ja Olli Ohtonen pystyvät murskaamaan molekyyliä samalla tasolla. Se kertoo Hämäläisestä hyvin paljon.
Hiihtoliitto olisikin saanut hänestä erinomaisen maastohiihdon valmennuspäällikön.
Pekka Holopainen
Kirjoittaja on porilaislähtöinen kolumnisti ja ainoa urheilutoimittaja, joka on valittu Vuoden journalistiksi Suomessa.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 21.11. klo 23 asti. Kommentointiin vaaditaan Yle Tunnus.