Hyppää sisältöön

Syyttäjä Ylelle: Harkitsen vakavasti valitusluvan hakemista korkeimmasta oikeudesta – Räsäsen syytteet nurin hovioikeudessa

Räsänen ei solvannut homoseksuaaleja, totesi Helsingin hovioikeus. Valtionsyyttäjä Anu Mantila arvostelee hovioikeuden ratkaisua.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen.
Kansanedustaja Päivi Räsänen kiitti Jumalaa ja oikeusavustajiaan tänään tiedotustilaisuudessaan. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin hovioikeus on antanut ratkaisunsa Suomen oloissa poikkeuksellisessa ja hyvin kiinnostavassa oikeudenkäynnissä.

Hovioikeus hylkäsi kansanedustajan ja entisen sisäministerin Päivi Räsäsen (kd.) syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Päätös oli yksimielinen.

Myös käräjäoikeus oli hylännyt keväällä 2022 Räsäsen kiihottamissyytteet.

  • Katso tästä jutusta, miten kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi hovioikeuden ratkaisua.

Syyttäjä oli vaatinut Räsäselle vähintään 120 päiväsakkoa kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oikeus hylkäsi myös piispa Juhana Pohjolan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjä oli vaatinut hänelle vähintään 60 päiväsakkoa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Räsäsen ja Pohjolan oikeudenkäynnissä oli kyse sananvapaudesta ja siitä, kuinka sitä voidaan harjoittaa uskonnollisissa julkaisuissa ja mielipiteissä.

Valtionsyyttäjä Anu Mantila ei ole tyytyväinen hovioikeuden ratkaisuun.

– Harkitsen vakavasti työparini kanssa valitusluvan hakemista korkeimmasta oikeudesta, Mantila sanoi Ylelle tiistaina aamupäivällä.

Valtionsyyttäjä Anu Mantila.
Valtionsyyttäjä Anu Mantila vaati hovioikeudessa Räsäselle sakkoja hovioikeudessa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hovioikeus: Räsänen ei solvannut homoseksuaaleja

Helsingin käräjäoikeus totesi maaliskuussa vuonna 2022, ettei Räsänen syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan lausumillaan ja mielipiteillään, joita hän on esittänyt homoseksuaaleista.

Nyt Helsingin hovioikeus päätyi siis samaan ratkaisuun.

– Hovioikeudella ei ole pääkäsittelyssä vastaanotetun näytön perusteella aihetta arvioida asiaa miltään osin toisin kuin käräjäoikeus on tehnyt. Aihetta käräjäoikeuden tuomion lopputuloksen muuttamiseen ei ole, lausui Helsingin hovioikeus tiistaina antamassaan ratkaisussa.

Hovioikeus myös totesi, että käräjäoikeus on päätynyt siihen, että Räsäsen lausumat eivät ole solvanneet tai panetelleet homoseksuaaleja rikoslain tarkoittamalla tavalla.

– Kun ilmaisut eivät täytä rikostunnusmerkistöä eivätkä ole lainvastaisia, lausumien antajan tahallisuus ei tule itsenäisen arvioinnin kohteeksi, hovioikeus totesi päätöksessään.

Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola.
Kuvaajat seurasivat Päivi Räsästä elokuussa Helsingin hovioikeudessa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Syyttäjä arvostelee hovioikeuden ratkaisua

Valtionsyyttäjä Anu Mantilan ajamat syytteet kaatuivat tänään toiseen kertaan.

Syyttäjä ei myönnä olevansa pettynyt.

– Tämähän on oikeudellista arviointia. Pettymyksen tunteet eivät oikeastaan kuulu tähän millään lailla, Mantila sanoo.

Syyttäjän mukaan korkeinta oikeutta tarvittaisiin, koska Räsäsen oikeudenkäynnissä on kyse niin merkittävästä punninnasta.

– Tässä on kyse perusoikeuspunninnasta toisaalta syrjimättömyyden ja toisaalta sananvapauden ja uskonnonvapauden välillä.

Syyttäjä arvostelee hovioikeuden ratkaisua.

– Hovioikeus toistaa sen, mitä käräjäoikeus totesi. Hovioikeus ei tuo paljon omia perusteluja. Tämä hämmästyttää, kun on aika merkittävästä asiasta kysymys.

– Emme saaneet perusteellista hovioikeuden kannanottoa siihen, missä kulkee raja rangaistavan ja ei rangaistavan ilmaisun välillä silloin, kun kyse on vähemmän vakavasta, mutta ei suoranaisesti vihaan ja väkivaltaan yllyttävästä loukkaavasta puheesta.

”Uskonnolla ja sananvapaudella on painoarvoa yhteiskunnassa”

Oikeusoppineen mukaan hovioikeuden päätös ei tarkoita sitä, että Raamattua voi siteerata tästä lähtien ihan miten vain.

Edelleen Raamatun siteeraminen voi olla rikos, jos tarkoitus on loukata vähemmistöjä.

Helsingin hovioikeuden päätöksellä on merkitystä uskonnon- ja sananvapaudelle, sanoo Turun yliopiston rikosoikeuden professori Tatu Hyttinen.

– Tämä linjaa sitä, että sananvapaudella ja uskonnonvapaudella on painoarvoa yhteiskunnassa.

Syytteiden taustalla oli kolme asiaa

Räsäsen syytteiden taustalla olivat hänen kirjoittamansa perhepoliittinen kirjoitus, twiitti ja radiohaastattelu.

Kaikissa niissä puhutaan seksuaalisista vähemmistöistä.

Räsänen kirjoitti vuonna 2004 pamfletin otsikolla ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen”.

Teksti julkaistiin myöhemmin Suomen Luther -säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan verkkosivuilla.

Piispa Juhana Pohjola, Niilo ja Päivi Räsänen.
Piispa Juhana Pohjola kuvattiin hovioikeudessa elokuussa. Kuvassa myös Niilo Räsänen ja Päivi Räsänen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Toinen syyte koski hänen vuonna 2019 julkaisemaansa twiittiä, jossa hän kyseli, miten ”kirkon oppiperusta #Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi”.

Twiitissä oli kuva Raamatun Roomalaiskirjeen jakeista, jotka ovat vuosien 1933–1938 käännöksestä.

Kolmas syyte tuli Ylen radio-ohjelmasta, jossa Ruben Stiller haastatteli Päivi Räsästä Yle Puhe -radiokanavalla. Ohjelmassa puhuttiin uskonasioista ja homoseksuaaleista.

Käräjäoikeus ja nyt hovioikeus ovat siis katsoneet, etteivät Räsäsen mielipiteet ja ilmaisut olleet kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Suosittelemme