Hyppää sisältöön

”Reindeer noirissa” on yhtymäkohtia oikeaan elämään: vaikeneminen ja salametsästys ovat lappilaisia erityispiirteitä

Maisemat ja erikoiset valo-olosuhteet vetävät kuvausryhmiä Lappiin edelleen. Lapista on hyvä ammentaa myös aiheita erityisesti rikoskirjallisuuteen.

Kemin teatterissa on esityksessä paikakunnalle sijoittuva ”Elli Immo – näytelmä kirjasta, joka avasi murhatutkinnan”. Ennakkoesityksen yleisössä pohdittiin true crimen vetovoimaa.
Taina Nuutinen-Kallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolmatta Meri-Lappiin sijoittuvaa rikosromaaniaan työstävä rovaniemeläinen kirjailija ja juristi Anu Ojala toteaa, että pohjoisen pienissä paikkakunnissa on omanlaistaan energiaa, kun ”kaikki” tuntevat toisensa.

Kulttuurintekijät ammentavat aiheita ympäristöstä ja yhteiskunnasta.

Luonto, pitkät välimatkat ja vaikenemisen kulttuuri ovat teemoja, jotka toistuvat Lappiin sijoittuvassa rikoskirjallisuudessa, -televisiosarjoissa ja -näytelmissä.

Fiktiivisille tarinoille löytyy yhtymäkohtia myös oikeasta elämästä ja rikoksista. Esimerkiksi vallan väärinkäyttäminen on yleinen teema rikoskirjallisuudessa tai vaikkapa sarjoissa.

Jos yhteisön ”silmäätekevä” syyllistyy rikokseen, niin siitä ei pienellä paikkakunnalla välttämättä haluta kertoa, koska pelätään, mitä seurauksia rehellisyydestä voi olla itselle tai läheisille.

Vaikenemisen teemaa käsitellään esimerkiksi tositapahtumiin perustuvassa Inariin sijoittuvassa Linda Rantasen kirjoittamassa Minne jumala ei näe -teoksessa.

Henkilösuhteet vaikuttavat

Kuluvan kuun alussa tuli taas Kemissä ensi-iltaan Heidi Holmavuon kirjoittama näytelmä, joka alleviivaa pienen paikkakunnan vaikenemisen teemaa. Rikoskirjailijat Holmavuo ja Elina Backman ovat paneutuneet kemiläisen 1950-luvulla murhatun Elli Immon tapaukseen niin syvällisesti, että poliisi avasi vuonna 2022 murhatutkinnan uudestaan. Kirjailijat ovat käsitelleet aihetta myös kirjassa, äänikirjassa ja televisiosarjassa.

Holmavuo on tutustunut lappilaisiin ympäristörikoksiin myös hänen tehdessään Uskomattomat ympäristörikokset -televisiosarjaa.

– Lappilainen rikoskenttä on tullut viime aikoina todella tutuksi. Lapissa tehtaillaan rikoksia siinä, missä muuallakin Suomessa, Holmavuo toteaa.

Hänkin nostaa esiin pienten paikkojen erityispiirteet rikollisuudessa.

– Pienillä paikkakunnilla henkilösuhteet vaikuttavat moneen asiaan ja viranomaisten resurssit ovat pienet.

Nainen istuu teatterin tyhjässä katsomossa.
Holmavuo toteaa, että Lapista löytyy ratkaisemattomia mysteereitä, joissa olisi pengottavaa. – Lapissa on aika paljon katoamisia, ja täällä on paljon erämaa-alueita, jotka ovat rikollisille hyviä maaperiä. Kuva: Kati Siponmaa

Holmavuo nostaa esiin Lapin selvittämättömistä katoamistapauksista kaksi. Liftausreissulla ollut rovaniemeläinen 17-vuotias Merja Vaara katosi vuonna 1980. Vuonna 2006 Rovaniemen Käyrämön kylästä katosi Aulis Käkelä.

Henkirikostutkinnassa ei ole mitään hohtoa

Torniolainen kirjailija, vuonna 2018 Lapin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön tehtävistä eläkkeelle jäänyt Seppo Kinnunen ei koe, että Lapissa vaikenemisen kulttuuri vaikuttaisi rikosten ratkaisemiseen. Ilmiö on kuitenkin tuttu.

– Esimerkiksi tunnetaan henkilö, joka ajaa jatkuvasti päissään autoa, mutta ei koston pelossa uskalleta ilmoittaa hänestä poliisille. Samasta syystä jätetään ilmoittamatta poliisille esimerkiksi salametsästyksestä, kuten karhun tai muun pedon salakaadosta, Kinnunen kertoo esimerkkejä.

Asioista kuitenkin saatetaan ilmoittaa poliisille, jos ilmoittaja pysyy salassa.

Kinnunen on julkaisemassa kolmatta rikosaiheista romaaniaan. Kirjat sijoittuvat lappilaiselle poliisiasemalle. Kinnuselta on usein kysytty, miksi rikokset kiinnostavat ja viehättävät ihmisiä.

– Useilla henkirikospaikoilla perustutkimusta tehneenä voin vakuuttaa, että mitään hohtoa siinä työssä ei varmasti ollut. Hajut, eritteet, verensekaiset kehonkappaleet pitävät siitä huolen, hän huomauttaa.

Katvealueet viranomaisten silmien alla

Kylien ja talojen tyhjeneminen luovat mahdollisuuden kehitellä rikollista toimintaa niin tosielämässä kuin fiktiivisissä rikosteoksissa.

– Hylätyillä maatiloilla voi olla vaikkapa kannabiskasvattamoja, kertoo Anu Ojala, jonka rikosromaanit ovat käsitelleet nimenomaan huumerikollisuutta.

Pari vuotta sitten esimerkiksi posiolaiselta entiseltä maatilalta löytyi kannabiskasvattamo, jossa oli viljelty kannabiskasveja ammattimaisesti ja myyty tukkuostajille.

– Jos viranomaisten silmien alle syntyy katvealueita, voi se edesauttaa rikollisuutta, Anu Ojala pohtii.

Kuva Jääsilkkitie-kirjan kannesta.
Anu Ojalan Jääsilkkitie käsittelee huumerikollisuutta. Kuva: Like

Pitkät välimatkat ovat haastavia

Lapin pitkät välimatkat haastavat virkavaltaa niin oikeassa elämässä kuin fiktiivisessä maailmassa.

Esimerkiksi Rovaniemelle sijoittuva Ylen Pohjoisen tähti esittelee Suomen suurinta poliisipiiriä, jossa keikka saattaa olla satojen kilometrien päässä.

Sarjan englanninkielinen nimi on 66th North district, eli suomennettuna Pohjoinen piiri.

Lappiin sijoittuvat myös suositut rikossarjat Ivalo ja Poromafia, joista jälkimmäinen on C Moren katsotuin alkuperäissarja Suomessa.

Pohjoisen tähti - fiktiivisessä poliisisarjassa nähdään, millaista on lappilaispoliisin arki, kun välimatkat ovat pitkät.

Lapin upeat valo-olosuhteet

Elokuvakomissaari Ida Tirkkonen Lapin elokuvakomissiosta kertoo, että yleisesti tuotantoyhtiöitä viehättää Lapissa luonto ja omaleimaiset valo-olosuhteet: talven pimeys ja kesän yötön yö.

Tirkkosen mukaan suomalainen nordic noir, on hieman erityyppinen kuin pohjoismaissa.

– Hahmot ovat maanläheisempiä, hän arvioi.

Lapissa kuvaavia viehättävät lumiset maisemat, ja Lappi on myös hyvin lumivarma. Tirkkosen mukaan tulevana talvena Lapissa tehdään useampiakin kuvauksia, joiden yksityiskohdista komissaari ei kuitenkaan vielä saa hiiskua.

Mikko-Pekka Heikkisen romaanin pohjalta dramatisoitu Poromafia-sarja ei ole tyylipuhdas rikossarja, mutta sarjassa tehdään kuitenkin useita rikoksia.

Heikkisen teoksen hahmot ovat saamelaisia, mutta Pete Eklund sarjaa tuottavasta Kaiho Republicista kertoo, että televisiosarjaa ei tehty etnisistä lähtökohdista.

– Sarjasta tehtiin vähän Mad Max -tyyppinen, missä karu luonto ja kauniit maisemat ovat näkyvissä.

Eklundkin nostaa esiin Lapin välimatkat. Kun Eklund esitteli sarjaa kansainvälisille toimijoille, niin hän vertasi Utsjokea Suur-Lontooseen.

Molemmat ovat pinta-alaltaan yhtä isoja, mutta Utsjoella asuu vain 1300 asukasta. Lontoon ihmispaljouteen voi kadota, mutta niin voi Lapin erämaihinkin.

Poromafiassa on yhteisö, jossa kaikki tuntevat toisensa.

– Erämaan ankaruus ja rajatut elinmahdollisuudet pakottavat tekemään erilaisia valintoja. Sarjan hahmot ovat erityisiä ja erikoisia. He sopivat hyvin Lappiin, Pete Eklund toteaa.

Suosittelemme