Hyppää sisältöön

Ruotsalaistoimittaja kertoo Ylelle: Tällainen on HJK:n uusi päävalmentaja Ferran Sibila

Helsingin Jalkapalloklubin uusi päävalmentaja Ferran Sibila oli ensi kertaa median edessä tiistaina.

Helsingin Jalkapalloklubin päävalmentaja Ferran Sibila hymyilee kameralle.
Helsingin Jalkapalloklubin päävalmentaja Ferran Sibila esiteltiin medialle tiistaina Töölön Jalkapallostadionilla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Riku Porvari,
Antti-Jussi Sipilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Jalkapalloklubi esitteli uuden päävalmentajansa Ferran Sibilan medialle tiistaina.

HJK:n urheilutoimenjohtaja Aki Riihilahti kertoi päävalmentajan valinnan olleen iso prosessi. Hänen mukaansa HJK aloitti hakuprosessin marraskuussa 2022, kun edeltävän päävalmentajan Toni Koskelan sopimusta oli vuosi jäljellä.

– Haluamme kasvattaa kansainvälistä kilpailukykyämme ja viedä vielä enemmän nuoria pelaajia kauttamme eteenpäin. Sibila on modernin pelitavan aallonharjalla. Hän pystyy sekä kansainvälisesti että kansallisesti tuomaan uusia tapoja pärjätä, Riihilahti kertoo.

35-vuotias päävalmentaja Sibila sanoo, että HJK haluaa olla dominoiva joukkue Veikkausliigassa, mutta europelejä ajatellen kehitettävää vielä riittää. Hän sanoo, että haluaa joukkueensa pelaavan pallonhallintajalkapalloa.

– Tavoitteena on, että meillä on kovasti töitä tekevä joukkue, joka juoksee taukoamatta ja vastahyökkää hyvin. Haluamme pitää palloa, mutta ei vain siinä mielessä, että pidämme palloa pallonhallinnan takia. Meidän pitää liikuttaa palloa ja vastustajaa, jotta löydämme vapaita pelaajia. Kun luomme tiloja, meidän pitää hyödyntää niitä tiloja ja olla todella hyviä vastustajan rangaistusalueella, Sibila sanoo.

Sibila kertoo, ettei yleensä halua puhua itsestään. Hän kuitenkin toteaa, että on todella tarkka ja kontrolloiva. Sibila haluaa pienimpienkin yksityiskohtien olevan kohdillaan jokaisessa harjoituksessa.

– Tavoitteeni on asettaa korkeimmat standardit jokaiseen työpäivään. Uskon, että hyvällä pohjatyöllä saavutetaan haluttua tulosta, Sibila toteaa.

Sibila sanoo, että hänen valmentajaesikuvansa on Manchester Cityn päävalmentaja Josep Guardiola. Näet perustelut alla olevasta upotteesta.

Ferran Sibila kertoo valmentajaesikuvastaan. Katso video napauttamalla kuvaa.

Jalkapallokonsultista päävalmentajaksi

Ruotsalaisen Göteborgs-Postenin jalkapallotoimittaja Fredrik Janlind on seurannut Sibilan uraa tarkasti. Hän kehuu espanjalaisvalmentajaa vuolaasti, mutta on tunnistanut Sibilan pelifilosofiassa myös ongelman.

– Aiemmin hän ei ollut valmis muuttamaan tai mukauttamaan tapojaan, jos kausi esimerkiksi alkoi huonosti. Sibila uskoo vankasti visioonsa, mutta se voi myös olla hänen ongelmansa päävalmentajana, Janlind sanoo.

Sibila työskenteli vuosina 2019–21 Ruotsin pääsarjaseura IFK Göteborgissa Poya Asbaghin apuvalmentajana. Janlindin mukaan Sibila on saanut paljon vaikutteita Barcelonan ja Espanjan tavasta pelata jalkapalloa.

– Hän on aina sanonut, että jos joukkueella on pallo, vastustajan on todella vaikea tehdä maalia. Mutta jos hallitset palloa, etkä saa sillä niin paljon aikaan, se ei ehkä ole kaikkein paras tapa.

Janlind kertoo, että Göteborgissa työskennellessään Sibila käytti haastatteluissa ja sosiaalisessa mediassa sanontaa ”Trust the process”, eli luota prosessiin.

– Kun tulokset olivat huonoja ja edelleen puhuttiin prosessiin luottamisesta, Göteborgin fanit olivat varsin hermostuneita. Ferranin puolesta toivon, että hän on luopunut sanonnastaan.

Sibilan valmennusura Ruotsissa käynnistyi toden teolla GIF Sundsvallissa vuonna 2017. Tuolloin Joel Cedergren toimi joukkueen päävalmentajana.

– Cedergren haki valmennusoppia Espanjasta. Silloin hän tutustui Sibilaan, joka työskenteli konsulttina Soccer Service Barcelonassa. Cedergren halusi ehdottomasti Sibilan apuvalmentajakseen Ruotsiin, Janlind sanoo.

Sundvall ylsi 2010-luvun parhaaseen suoritukseensa Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa vuonna 2018, kun joukkue sijoittui 8. sijalle. Tuon kauden jälkeen Sibila valittiin IFK Göteborgin apuvalmentajaksi.

– Muistan, että Göteborgin päivä- ja iltapäivälehti olivat lentokentällä vastassa Sibilaa – siis joukkueen apuvalmentajaa. Hän oli käsittämättömän suosittu jo ennen Göteborgissa työskentelyä.

Toimittaja Fredrik Janlind kertoo, että Sibila halusi työskennellä niin sanotusti kulissien takana, eikä juurikaan antanut haastatteluja. Janlind kuvailee Sibilaa todella analyyttiseksi valmentajaksi, joka on ”jopa addiktoitunut jalkapalloon”.

Barnsleyn päävalmentaja Poya Asbaghi ja apuvalmentaja Ferran Sibila keskustelevat.
Ferran Sibila (edessä) työskenteli Poya Ashbagin apuvalmentajana niin IFK Göteborgissa kuin englantilaisessa Barnsleyssa. Arkistokuva marraskuulta 2021. Kuva: George Wood / Getty Images

Janlind arvioi, että Sibila on ihmisläheinen valmentaja. Göteborgissa hänestä pitivät niin nuoret kuin vanhemmatkin pelaajat. Janlind sanoo monien Göteborg-pelaajien kertoneen hänelle, että päävalmentaja Poya Asbaghin ja apuvalmentaja Sibilan vuodet olivat heidän uransa hauskimpia, vaikka tulokset eivät aina olleetkaan mieluisia.

– Ymmärtääkseni Sibila oli toisinaan operaation aivot, vaikka Asbaghi oli päävalmentaja. Monet pelaajat, joiden kanssa puhuin tuona aikana, sanoivat Sibilan olevan erittäin hyvä kertomaan, mitä hän haluaa harjoituksissa. Ja siksi hän saa haluamansa irti pelaajistaan, Janlind sanoo.

Ennen HJK-pestiään Sibila työskenteli ruotsalaisessa Malmö FF:ssä pelaajien kehitysvalmentajana. Ruotsin mestaruuden Malmön kanssa sunnuntaina voittanut Niklas Moisander toteaa, että Sibila on osaava jalkapallovalmentaja ja loistava henkilö. Sibila veti joka kuukausi joitakin harjoitteita Malmön edustusjoukkueen harjoituksissa, Moisander kertoo.

– Olemme myös puhuneet Klubista. Hän on innoissaan uudesta tehtävästään ja uskon, että hän on valmis siihen. Toivotan hänelle todella paljon onnea.

Suosittelemme