Hyppää sisältöön

3,5 miljoonan euron tekojäärata sisältyy Hämeenlinnan ensi vuoden talousarvioon

Tekojäärata sai runsaasti kannatuspuheenvuoroja mutta myös kritiikkiä valtuuston yli 10 tunnin kokouksessa.

luistelukenttä Hämeenlinnan torilla
Hämeenlinnan torille rakennettu luistelukenttä maksoi vuodessa 100 000 euroa. Uusi pysyvä tekojäärata tulee Pullerin alueelle. Kuva: Harri Oksanen / Yle
Maarit Piri-Lahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnan valtuusto keskusteli pitkään talousarvion osiossa erityisesti liikkumisesta ja liikunnan merkityksestä hyvinvoinnille.

Keskustelun ytimeen nousi Hämeenlinnan urheilupuiston tekojäärata. Osa valtuutetuista piti hanketta ja varsinkin sen ylläpitoa liian kalliina, kun hinta oli noussut 800 000 eurosta 3,5 miljoonaan euroon. Tekojäärata sai kuitenkin toistakymmentä kannatuspuheenvuoroa illan aikana.

Tekojäärata saa tukea myös pitäjistä

Hyväksytyn talousarvion mukaan Hämeenlinnan urheilupuiston (Pulleri) alueelle on tarkoitus toteuttaa maksimissaan 5 000 neliön tekojäärata.

Tämä sisältää tekojään rakentamisen, nykyisten pukukoppien korvaamisen uudisrakennuksella. Lisäksi tekojääaluetta voi käyttää kesällä esimerkiksi tenniskentäksi.

Tekojääradalle on kerätty rahoitusta myös Hauhon ja Rengon säästöpankkisäätiöiltä.

Lisäksi toteutetaan aiemmin säästösyistä siirretty peruskorjaaminen eli alueelle rakentuu kolmas tekonurmi. Tämä toteutus perustuu aiempiin suunnitelmiin ja Palloliiton kanssa tehtyyn kumppanuussopimukseen, jossa kaupunki on sitoutunut jalkapalloilun kehittämiseen.

Molemmat hankkeet valmistuisivat vuonna 2025.

Kokonaisuuden toteutuksen ehtona on, että tekojäärataan saadaan paikallista ja valtion tukea vähintään 600 000 euroa. Lisäksi varataan 100 000 euron avustus sivistys- ja hyvinvointilautakunnan talousarvioon vuodelle 2025 ja 420 000 euroa vuosille 2026 ja 2027.

Tekojäärata palvelee monenikäisiä, varsinkin lapsia ja nuoria

Valtuuston lukuisissa keskustelussa viitattiin ilmastonmuutokseen ja epävarmoihin keleihin tulevaisuudessa. Vastaavankokoisissa kaupungeissa on jopa useita tekojääratoja. Lappeenrannassa niitä on neljä. Valtuutettujen puheessa vilahti myös ehdotus saada tulevaisuudessa ehkä toinen tekojää kaupungin itäiselle puolelle.

Kolmannelle tekonurmelle varataan 20 000 euroa vuodelle 2025 ja 80 000 euroa vuodesta 2026 eteenpäin.

Omaishoitajat ilmaiseksi uimahalliin

Talousarvioon nousi myös omaishoitajien liikuntakortti. Omaishoitajat voivat käydä ilmaiseksi Hämeenlinnan ja Lammin uimahalleissa.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston vuoden pisin kokous kesti kymmenen tuntia.

Suosittelemme