Hyppää sisältöön

Forssan valtuusto hyväksyi alijäämäisen budjetin sopuisasti - kuntataloudessa edessä epävarmat ajat

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi kertoo, että ensi vuoden talousarvio säilyttää palvelut, mutta lähivuosien kuntataloutta leimaa tietty epävarmuus.

Forssan jäähalli
Jäähallin peruskorjaus saatetaan loppuun ensi vuonna. Arkistokuva. Kuva: Eeva Hannula / Yle
Petri Lassheikki
Avaa Yle-sovelluksessa

Forssan kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion ja tulevien vuosien taloussuunnitelman sopuisasti. Hallituksen esitykseen ei tehty muutoksia. Maanantai-iltana kuudelta alkanut kokous kesti reilut pari tuntia.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi kertoo, että ensi vuoden talousarvio säilyttää palvelut, mutta lähivuosien kuntataloutta leimaa tietty epävarmuus. Epävarmuus liittyy pääasiassa yleiseen taloustilanteeseen. Myös hyvinvointialueiden toiminnan kautta tulee epävarmuustekijöitä, sillä vielä ei tiedetä valtion lopullisia hyvinvointialueiden rahoitusratkaisuja.

Ensi vuoden talousarvio on 750 000 alijäämäinen ja myös lähivuodet näyttävät ennakkotietojen mukaan alijäämäisiltä. Kesäniemen näkemyksen mukaan Forssan kaupungin seuraavan kolmen vuoden sopeuttamistarve on noin neljä miljoonaan euroa.

– Kyllä toimintaa täytyy tarkastella sillä tavalla, että toiminta ja talous kohtaavat. Mikään organisaatio ei ole loppuun asti valmis, eli toimintaa ja palveluja täytyy kehittää jatkuvasti.

Vaikka kaupungin palveluja joudutaan miettimään käytettävissä olevien tulojen valossa, Kesäniemi pitää tärkeänä, että talousarviota pystyttiin valmistelemaan hyvässä hengessä ja päättämään siitä yksimielisesti.

Tulevien ratkaisujen miettiminen edellyttää Kesäniemen mukaan virkamiehiltä ja luottamushenkilöiltä yhteistä tilannekuvaa.

– Olen ihan varma, että me pystymme tekemään oikeat ratkaisut oikeassa ajassa.

Valtuusto päätti Forssan ensi vuoden tuloveroprosentiksi 8,2 prosenttia ja kiinteistöveroksi 1,4. Suurimpia investointikohteita ovat jäähallin peruskorjauksen loppuun saattaminen ja viihdeuimala Vesihelmen tuleva peruskorjaus. Tämän hetken arvion mukaan peruskorjaus maksaa noin kymmenen miljoonaa euroa.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme