Hyppää sisältöön

Uroksen velkojat ovat jäämässä nuolemaan näppejään: satojen miljoonien saatavat uhkaavat haihtua ilmaan

Uroksen hongkongilaisella tytäryhtiöllä on kirjanpidossaan saatavia kiinalaiselta matkapuhelinvalmistajalta satojen miljoonien dollarien edestä. Kiinalaisyhtiö on kiistänyt ne.

Uroksen logo Oulun keskustassa.
Uros asetettiin konkurssiin helmikuussa 2022. Arkistokuvassa Uroksen toimitilat Oulun keskustassa. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Henna Korkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Teknologiayhtiö Uroksen konkurssipesän suurimmat saatavat uhkaavat haihtua ilmaan.

Uroksen kirjanpidon mukaan sillä olisi kiinalaiselta matkapuhelinyhtiöltä saatavia yhteensä satoja miljoonia euroja. Saatavia on ollut kirjanpidossa vuodesta 2017 alkaen.

Kiinalainen matkapuhelinvalmistaja on kiistänyt vaateet.

Konkurssimenettelyn alusta asti keskeinen kysymys on ollut, ovatko Uroksen saatavat kiinalaisyhtiöltä aitoja vai eivät. Tähän selvitystyöhön haettiin ulkopuolista rahoitusta, kertovat pesänhoitaja Sami Uoti ja asianajaja Klaus Majamäki.

– Kesällä saimme väliaikaisen rahoitussopimuksen sitä varten, että hankimme lisää todisteita ja selvityksiä siitä, miltä saatavan perimiskelpoisuus näyttää, Uoti kertoo.

Tässä kuussa rahoittaja ilmoitti, ettei enää aio rahoittaa prosessia.

– He eivät pidä todennäköisenä, että perintäprosessi johtaisi hyvään lopputulokseen.

Lähes sata velkojaa on vaatinut Urokselta yhteensä yli 35,6 miljoonan euron edestä saataviaan. Konkurssipesä on käytännössä varaton.

Kiinan saatavat ovat vanhenemassa

Erityisen hankalaksi tilanteen tekee se, että Kiinan lainsäädännön mukaan saamisissa on kuuden vuoden vanhentumisaika.

– Vaarana on, että vuodenvaihteessa vuoden 2017 saatavat vanhentuvat.

Selvityksessä on keskitetty saataviin vuosilta 2017–2018. Siltä ajalta saatavia oli yhteensä 175 miljoonaa dollaria. Vuoden 2017 osuus on Uotin mukaan merkittävä.

– Valitettavasti näyttää ensimmäisen vuoden osalta hyvin epätodennäköiseltä, että perintätoimia päästäisiin aloittamaan, mikäli niitä nyt yleensäkään pidettäisiin realistisina, Uoti sanoo.

Onko vielä jotain tehtävissä?

– Kyllähän vaihtoehdot ovat aika vähissä.

Kauppojen perumisen toivotaan tuovan lisää tietoa

Viimeisin käänne vyyhdissä nähtiin lokakuun alussa, kun Oulun käräjäoikeus määräsi Uroksen ja konsernin emoyhtiön Uros Ag:n väliset, vuonna 2020 tehdyt yrityskaupat peruttavaksi.

Käräjäoikeus oli samaa mieltä Uotin arviosta, jonka mukaan Uros myi kaksi tytäryhtiötään räikeään alihintaan emoyhtiölle siirtääkseen Uroksen omaisuutta pois velkojien ulottuvilta.

Kyseiset luxemburgilaiset tytäryhtiöt ovat Uotin mukaan olleet Uroksen liiketoiminnan kannalta hyvin tärkeitä.

Toisessa oli muun muassa patentti-oikeudet, ja yhtiön taseen mukaan sillä on ollut varoja useita kymmeniä miljoonia euroja. Toisella taas oli kaupallisia sopimuksia, joita on ollut tarkoitus käyttää liiketoiminnassa.

Kanteen mukaan tytäryhtiöillä oli kauppojen toteuttamisen aikaan taseessaan varoja yhteensä yli 320 miljoonaa euroa. Kauppahinta oli kuitenkin yhteensä 25 000 euroa, eli 12 500 euroa per yhtiö.

Tähän asti yhtiöt ovat olleet Luxemburgin lainsäädännön piirissä, jolloin tietoa Suomeen on saatu vain hyvin vähän. Uotin mukaan kauppojen perumisella saadaan paljon lisää tietoa Uroksesta kokonaisuutena.

– Se tieto voi olla myös sellaista, joka edesauttaa kokonaisuuden selvittämisessä. Aika paljon tähän konsernin liiketoimintaan liittyvää dataa ja sopimuksia on tehty näiden yhtiöiden nimissä.

Suosittelemme