Hyppää sisältöön

Uran avausmaali vietiin Vaakanaiselta, tšekkijätti rymisteli Gordie Howe -hattutempun – sitkeä Anaheim teki NHL-historiaa

Anaheim jatkoi vahvoja otteitaan voittamalla Nashvillen 3–2. Ducksin Urho Vaakanainen ehti hetken juhlia jo NHL-uransa avausmaalia, mutta se vietiin häneltä lopulta pois.

Urho Vaakanainen tuulettaa maalia Anaheimin paidassa.
Urho Vaakanainen ehti hetken jo tuulettaa NHL-uransa avausmaalia. Kuva: Christopher Hanewinckel-USA TODAY
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Anaheimin yllättävän väkevä alkukausi jääkiekon NHL:ssä sai jatkoa, kun ankkaparvi kävi Nashvillessa kukistamassa Predatorsin 3–2. Ducksin Urho Vaakanainen laukoi päätöserässä komeasti ohi Nashville-vahti Juuse Saroksen, ja joensuulainen ehti hetken jo tuulettaa NHL-uransa avausmaalia.

Hyökkääjä Adam Henriquen nähtiin kuitenkin ohjanneen laukauksen maaliin, ja ottelun jälkeen maali vietiin Vaakanaiselta pois. Rikkonaisella urallaan ensimmäiset pelit Bostonin paidassa jo kaudella 2018–2019 pelannut Vaakanainen, 24, on syöttänyt 79:ssä pelaamassaan ottelussa 13 maalia.

Vaakanainen oli alustamassa päätöserässä myös pakkiparinsa Radko Gudaksen tasoitusmaalia. Tšekkijätti Gudas teki ottelussa niin kutsutun Gordie Howe -hattutempun, kun hän tappeli toisessa erässä Jeremy Lauzonin kanssa, teki maalin ja syötti vielä Henriquen voittomaalinkin.

Gudas on ensimmäinen Gordie Howe -hattutempun tehnyt Ducks-puolustaja sitten Shane O'Brienin ja vuoden 2006.

Vaakanaista suitsutettiin myös ottelun jälkeen joukkueen pukukopissa, ja hän sai pukea päälleen parhaan pelaajan takin.

Anaheimia povattin tälläkin kaudella Tyynenmeren divisioonan häntäjoukkoihin yhdessä San Josen kanssa, mutta Ducks on uuden valmentajansa Greg Croninin johdolla voittanut yhdeksän 15:stä ottelustaan. Sillä irtoaa tällä hetkellä neljäs sija.

Kymmenestä viime pelistään kahdeksan voittanut Ducks on kunnostautunut etenkin takaa-ajoasemista nousuissa, sillä sitkeä joukkue nousi jo kuudennen kerran päätöserässä takaa-ajoasemasta voittoon. Se on 15:n ottelun otannalla NHL:n ennätys.

– Joissain peleissä emme ole pelanneet parasta peliämme, ja olemme vasta päätöserässä saaneet painetta vastustajalle. Uskomme toisiimme, ja uskomme siihen, että voimme nousta, Vaakanainen totesi.

– Olemme yrittäneet saada puolustajia paremmin mukaan hyökkäyksiin, ja kolme puolustajaa teki meiltä tänään maalin. Sitä ei tapahdu kovin usein, ja toivottavasti jatkamme hyvin tästäkin eteenpäin.

Saros torjui 17 kiekkoa Nashvillen maalilla. Predatorsin kausi on lähtenyt vaisummin käyntiin, ja Keskisen divisioonan pohjajoukkue on voittanut viisi ottelua 15:stä.

Dallas nousi voittoon Arizonasta

Keskisen divisioonan kärkijoukkue Dallas ehti jo menettää johtoasemansa päätöserässä Arizonaa vastaan, kun kojootit nousivat viimeisellä kymmenminuuttisella 3–2 johtoon. Tyler Seguinin osuma vei pelin jatkoajalle, jolla Matt Duchene piti maalillaan kaksi pistettä Dallasissa.

Starsin Esa Lindell laukoi avauserässä kauden ensimmäisen maalinsa. Toisessa erässä Miro Heiskasen syötöstä osuneelle Roope Hintzille maali oli kauden kuudes.

– En nähnyt juuri maalia, mutta tykkään laukoa längistä. Onneksi se meni nyt sisään, Lindell totesi maalistaan.

– Eivät ne (Arizonan maalit päätöserässä) meihin vaikuttaneet mielestäni. Jatkoimme vain puskemista ja saimme tasoituksen sekä myöhemmin myös kivan maalin jatkoajalla.

St. Louisin Kasperi Kapanen viimeisteli tyhjään Tampa Bayn verkkoon kauden kolmannen maalinsa, ja Blues voitti tylysti 5–0. St. Louis on Keskisessä divisioonassa neljäntenä, ja idässä Lightning on Atlantin divisioonassa viidentenä.

San Josessa Florida nappasi vierasvoiton maalein 5–3. San Jose nousi päätöserässä tappioasemasta 3–2-johtoon, kun Mikael Granlund syötti hieman yli minuutin välein Tomas Hertlin ja Luke Kuninin maalit. Panthers teki kuitenkin kolme seuraavaa maalia, joista viimeisimmän laukoi tyhjään maaliin Aleksander Barkov. Barkov syötti myös Carter Verhaeghen 3–3-tasoituksen.

Syyskauden sensaatiojoukkue, tähdille kaulasuojat, kaksipäisen hirviön loppu, eksyneet turkulaiset
Kuuntele tästä Ikan änäri -podcastin uusin jakso.

NHL-yön tulokset

Columbus – Pittsburgh 3–5
C: Laine 0+0, 21.41, -2

Washington – Vegas 3–0

Buffalo – Boston 2–5
Bu: Luukkonen 14/14 torj, pelasi 22.42

Montreal – Calgary 1–2
M: Ylönen 0+0, 9.03

Dallas – Arizona 4–3 ja.
D: Hintz 1+0, 17.19, Lindell 1+0, 23.53, +1, Heiskanen 0+1, 26.09, Hakanpää 0+0, 21.18
A: Maccelli 0+1, 13.56, +1, Välimäki 0+0, 14.25, -1

Nashville – Anaheim 2–3
N: Saros 17/20 torj, Pärssinen 0+0, 16.19
A: Vaakanainen 0+2, 15.12, +2

St. Louis – Tampa Bay 5–0
S: Kapanen 1+0, 15.49, +2
T: Merelä 0+0, 10.30

Winnipeg – New Jersey 6–3
W: Kupari 0+0, 1.18
N: Haula 0+1, 16.37

San Jose – Florida 3–5
S: Granlund 0+2, 22.27
F: Barkov 1+1, 18.05, +1 Lundell 0+0 15.37, Luostarinen 0+0, 16.30, +1

Suosittelemme