Hyppää sisältöön

Lumo-valofestivaali järjestetään viikonloppuna – Oulun tuomiokirkon valaistuksen ennakoidaan vetävän paljon yleisöä

Viime vuosina valofestivaalissa on ollut kävijöitä kolmen illan aikana yhteensä noin 100 000. Tänä vuonna kävijämäärän uskotaan yltävän samoihin lukemiin.

Magdalena Radziszewskan toteuttama Jellyfish-valoteos Oulun Lumo-taidefestivaaleilla marraskuussa 2019.
Muun muassa tällaista valotaidetta nähtiin valofestivaalissa vuonna 2019. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle
Emilia Pakkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Tulevana viikonloppuna Oulussa järjestetään Lumo-valofestivaali. Kolmipäiväinen tapahtuma järjestetään nyt yhdettätoista kertaa.

Tapahtuman tuottaja Anna Lanas ja ohjelmapäällikkö Jarkko Halunen kertovat, että järjestelyt ovat hyvällä mallilla.

– Kova tohina. Taiteilijoita on jo kaupungissa ja alkaa näkyä, että kohta tapahtuu, Lanas toteaa.

Luvassa värikkäitä ja monipuolisia teoksia

Tänäkin vuonna mukana on paljon erityylisiä teoksia. Halunen kertoo, että tapahtumassa on pyritty antamaan mahdollisuuksia paikallisille nuorille, mutta mukana on myös pitkän linjan konkareita. Tekijöitä tulee ulkomaita myöten.

Lanas kertoo, että yleisöpalautteissa toivotaan aina tuomiokirkon “mäppäystä” eli heijastamista. Tänä vuonna sellainen on taas tulossa ja sen uskotaan olevan yksi tämän vuoden yleisömagneeteista.

– Kaksi vuotta sitten kirkolla oli saman taiteilijan tekemä mäppäys ja tänä vuonna nähtävä teos on sille jatkoa. Odotamme sitä itsekin innolla, Lanas ilakoi.

Lisäksi Lanas mainitsee Flowers of Life -taiteilijaryhmän ja kolmen kaupungin lasten maalauksista kootun teoksen, joka sijaitsee Madetojan puistossa. Halunen nostaa lisäksi esiin Otto Karhin puistossa sijaitsevan teoksen, joka vie aikamatkalle taikuuden saloihin, sekä Hupisaarten kasvihuoneelle tehdyn sisään käveltävän teoksen.

Näiden lisäksi nähtävillä on myös paljon muuta. Ohjelmaan ja teoksiin pääset tutustumaan tarkemmin Lumo-valofestivaalin verkkosivuilla.

– Sellainen vinkki kävijöille, että jos on aikaa, niin kannattaa käydä parinakin päivänä katsomassa teoksia. Teokset voivat antaa uusia ulottuvuuksia, Halunen kannustaa.

Ruuhkia on odotettavissa: kärsivällisyyttä toivotaan

Viime vuosina valofestivaalissa on ollut kävijöitä kolmen illan aikana yhteensä noin 100 000. Tänä vuonna kävijämäärän uskotaan yltävän samoihin lukemiin.

Myös ruuhkia on odotettavissa, kertovat Lanas ja Halunen. Tapahtumaan suositellaankin saapumaan kevyen liikenteen kulkupeleillä, mikäli vain on mahdollista.

– Kannattaa varata ylimääräistä aikaa ja ylimääräisiä hermoja. Toivomme kävijöiltä ennakointia ja kärsivällisyyttä.

Vaikka ruuhkia olisikin, valofestivaali uskotaan piristävän ihmisten mieliä näin synkkänä talviaikana.

– Joskus marraskuuhun kuului pakeneminen aurinkoon. Nyt valon saamiseen on erilainen mahdollisuus. Onhan tämä valtava piristys tähän aikaan vuodesta, Halunen ja Lanas iloitsevat.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

KORJAUS: 15.11.2023 klo 15:20: Muutettu festivaalin nimi muotoon Lumo-valofestivaali. Aiemmin tekstissä käytetty nimeä Lumo Light -valovestivaali. Festivaalin nimi on englanniksi Lumo Light Festival.

Suosittelemme