Hyppää sisältöön

Mestis-seuran puheenjohtaja haukkuu SM-liigan nousujärjestelmän: ”Liiga on yhtä kiinni kuin aikaisemminkin”

Kooveen hallituksen puheenjohtajan Janne Virtasen mielestä liigaosakkeen hinta ei ole perusteltu.

Mestiksessä pelaavan Kooveen hallituksen puheenjohtaja Janne Virtanen kertoo videolla, miksi liigapaikan hintalappu on hänestä liian kova. Video: Valtteri Kujansuu / Yle, Sanni Isomäki / Yle
Manu Saarela,
Valtteri Kujansuu
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liiga ilmoitti lokakuussa, että tie lajin korkeimmalle sarjatasolle on pitkän tauon jälkeen auki karsintojen kautta keväästä 2025 alkaen.

Mestis-seura voi nousta SM-liigaan, jos se voittaa Mestiksen mestaruuden ja kaataa sen jälkeen karsintasarjassa SM-liigassa viimeiseksi jääneen joukkueen.

Vahvat otteet kaukalossa eivät vielä riitä. Urheilullisen menestyksen lisäksi ehdoissa vaaditaan rahaa.

Sitä vaaditaan nyt aivan liikaa, ajatellaan tamperelaisessa Mestis-seura Kooveessä.

– Liiga on yhtä kiinni kuin aikaisemminkin, tuumaa Tampereen Koovee Hockeyn hallituksen puheenjohtaja Janne Virtanen.

Saman totesi kotimaiselle kiekkokartalle Mestiksen kautta palannut Jokerit, joka ilmoitti maanantaina, ettei aio tavoitella liigapaikkaa kaudelle 2025–26. Syynä olivat mahdollisesta noususta syntyvät miljoonien eurojen kulut organisaatiolle.

Jokerit painostaa.
Koovee on Mestiksen sarjataulukossa kuudentena. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Suurin yksittäinen kustannus on paljon puhuttanut liigaosake, jonka hinta helsinkiläisseuralle on arviolta 3,8 miljoonaa euroa.

Janne Virtasen mielestä SM-liigan kommunikointi etenkin liigaan nousemisen taloudellisesta puolesta on ollut hyvin epäselvää ja puutteellista.

Muun muassa juuri liigaosakkeen hintalappu ihmetyttää.

– Viime päivinä ollaan kuultu, että se (liigaosake) on kaupungista riippuen erilainen, mikä on ihan käsittämätöntä. Turusta TuTo ilmoittaa, että 3,6 miljoonaa euroa. Jokereille sanotaan, että 3,8 miljoonaa. Seuraavalle kysyjälle se voi olla jo neljä miljoonaa, Virtanen pohtii.

”Ei millään tavalla perusteltu”

SM-liiga oy ja Suomen Jääkiekkoliitto sopivat vuonna 2013, että liigakarsinnat korvataan lisenssijärjestelmällä. Siitä lähtien Mestiksen mestari on voinut anoa pääsarjalisenssiä.

Kun Sport, KooKoo ja Jukurit nousivat liigaan vuosina 2014–16, maksoivat he kukin liigaosakkeesta 1,8 miljoonaa euroa.

Hinta on siis noin kaksinkertaistunut.

– Liigan yhteenlaskettu nettotulos taisi olla 82 000 euroa 31–32 miljoonan euron liikevaihdolla. Neljän miljoonan euron lisenssihinta ei ole millään tavalla perusteltu, Janne Virtanen sanoo.

Janne Virtanen katsoo kameraan.
Kooveen hallituksen puheenjohtajan Janne Virtasen mielestä liigaan nousu on tehty monilla eri tavoin hyvin vaikeaksi. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Virtanen kaipaisi tarkempia perusteluita lisenssin arvolle.

– Ei Kooveekaan voi kertoa yhtenä päivänä osakkeen hinnaksi yhtä euroa ja yhtäkkiä sanotaan sen olevan neljä euroa ja kerrotaan, että taseessa on syntynyt näin ja näin paljon pääomaa. Ei se ole edes laillista kirjanpitoa.

Herra ja hidalgo

Mestis on Jääkiekkoliiton alaisista sarjatasoista korkein. SM-liiga on oma osakeyhtiönsä, jonka omistavat liigassa pelaavat seurat.

Janne Virtasen mielestä liigan lisenssijärjestelmä tulisi purkaa. Sen voivat tehdä vain SM-liiga oy:n osakkaat, hän toteaa.

– Jääkiekkoliiton tulisi olla herra ja hidalgo. Jos liiga vie jääkiekkoa ja kaikki muut vikisee, olemme väärillä raiteilla, Virtanen sanoo.

Virtasen mielestä on väärin, että oikeus Suomen mestaruudesta pelaamiselle on annettu yksittäiselle osakeyhtiölle toisin kuin muissa palloilulajeissa.

– Tämä on väärä tapa ja tähän on ajauduttu, koska yhdelle osakeyhtiölle on annettu oikeus hallinnoida ja ottaa rusinat pullasta, Virtanen sanoo.

Tampereen Hakametsän jääkiekkohalli on täynnä katsojia, kun Koovee kohtaa Helsingin Jokerit. Kuvassa yleisö istuu paikallaan, kuvan alareunassa näkyy jääkiekkokaukaloa ja tuomari. Kuvauspäivä 3.11.2023.
Helsingin Jokerien ja tamperelaisen Kooveen välistä ottelua seurasi 3.11. Tampereella Hakametsän jäähallissa 4458 katsojaa. Kuva: Manu Saarela / Yle

Virtasen mukaan epäreilulla kilpailutilanteella on kauaskantoiset vaikutukset. Ne yltävät aina junioripolulle saakka.

Suljetun liigan takia Kooveen kaltaiset Mestis-seurat ovat menettäneet lahjakkaimpia junioreitaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa liigaseuroille, Virtanen sanoo.

Virtanen toivoo, että pian nimettävä uusi Jääkiekkoliiton puheenjohtaja olisi rohkea ja tasapuolinen. Kilpailun rajoittamiseen pitää puuttua.

– Me haluamme ja tarvitsemme vapaata kilpailua. Meidän on mentävä takaisin järjestelmään, missä kaikki seurat voivat reilusti kilvoitella Suomen mestaruudesta.

Suosittelemme