Hyppää sisältöön

Yllätyskäänne! Suomen hiihtotähdet kukistanut Riitta-Liisa Roponen, 45, palaa todennäköisesti maailmancupiin

Riitta-Liisa Roponen on todennäköisesti mukana Jällivaaran maailmancupissa joulukuun alussa. Roponen on lopettanut kansainvälisen huippu-uraansa, mutta kilpaura jatkuu yhä.

Riitta-Liisa Roponen kuvassa.
Riitta-Liisa Roponen säväytti Tykkikisoissa. Kuva: All Over Press
Laura Arffman,
Jaakko Servo
Avaa Yle-sovelluksessa

Aktiiviuransa lopettanut Riitta-Liisa Roponen, 45, oli suomalaisnaisista nopein Oloksen 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa viime viikonloppuna.

Kuudenneksi hiihtänyt Roponen päihitti Suomen ykköstähdet Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen. Oloksen jälkeen Roponen kieltäytyi kutsusta Rukan maailmancupiin, mutta myönsi Jällivaaran osakilpailun kiinnostavan.

Rukan maailmancup hiihdetään ensi viikolla. Jällivaara on ohjelmassa joulukuun ensimmäisellä viikolla.

Roponen on palaamassa maailmancupiin kahden vuoden tauon jälkeen. Suomen maajoukkueen naisten vastuuvalmentaja Ville Maunuksela vahvistaa Yle Urheilulle, että Roponen on todennäköisesti mukana Jällivaaran maailmancupissa.

– Soitin Ritulle Oloksen jälkeen ja kysyin suunnitelmista. Rukan paikasta hän sanoi, ettei ole kiinnostunut, koska yhteislähdössä lähtöpaikka olisi huonojen FIS-pisteiden takia takajonossa. Se ei mahdollistaisi hyvää tuloksentekoa. Vapaan väliaikalähtökilpailu häntä kuitenkin kiinnosti, Maunuksela sanoo.

Roposen aviomies ja entinen valmentaja Toni Roponen kertoo, että hiihtäjän lähtökohtaisena tavoitteena ei ole olla enää ammattilaishiihtäjä.

– Hän on ilmoittanut, että jos hyviä ja mielenkiintoisia kilpailuja tulee, ja ne ovat hänelle itselleen sopivia, niin ne kiinnostavat. Tämän takia hän hiihti myös Oloksen kilpailun.

Roposen tavoitteena ei ole kiertää enempää maailmancupin kisoja tällä kaudella.

– Ritulle sopii erinomaisesti tällaiset väliaikalähtökilpailut vapaalla, ja niitähän maailmancupissa on todella vähän. Sen vuoksi ei missään nimessä ole tarkoituksena kiertää maailmancupia ja tavoitella sen kiertämistä.

Rukalla hiihdetään vapaalla 20 kilometrin yhteislähtö. Jällivaarassa vapaalla hiihdetään 10 kilometrin väliaikalähtö.

Roponen ei ole virallisesti lopettanut kilpailemista

Satavarma Roposen paikka Jällivaaran maailmancupissa ei kuitenkaan ole.

Maajoukkueen kriteereissä Rukan maailmancup on virallinen tarkkailukilpailu. Niinpä jos 20 kilometrin vapaan kisassa Kuusamon laduilla useampi suomalaisnainen hiihtää hyvin, ovat he paikkansa myös Jällivaaraan ansainneet.

– Kuusi naista Jällivaaraan ollaan lähettämässä, mutta jos Rukan tuloksissa kuudes nainen ei hiihdä niin hyvin, saattaa Ritu olla silloin mukana, Maunuksela avaa.

Riitta-Liisa Roponen ei missään vaiheessa ole tehnyt virallista ilmoitusta kilpauransa päättämisestä, joten hän lukeutuu dopingvalvonnan näkökulmasta samaan kategoriaan kuin kuka tahansa kansallisen tason hiihtäjä.

Päivittäistä olinpaikkatietoilmoitusta ei tarvitse tehdä, mutta heitä saatetaan testata kilpailujen yhteydessä tai satunnaisesti milloin vain. Rekisteröityyn testauspooliin kuuluneet ja kilpailemisen virallisesti lopettaneet, joutuvat ilmoittamaan itsensä valvonnan piiriin uudestaan kuusi kuukautta ennen kilpaladuille palaamista.

– Jos virallinen ilmoitus uran päättämisestä olisi tehty, silloin olisi kuuden kuukauden velvoite. Ritu on tainnut sanoa vain, että on päättänyt kansainvälisen huippu-uransa, mutta ei kilpailemista, Maunuksela toteaa.

Suosittelemme