Hyppää sisältöön

Tiia, Tunna, Taival ja Tuuhea hoitivat kesätyönsä hyvin: kaupunkimetsässä on lapinlehmiä myös ensi kesänä

Lapinlehmät auttoivat perinnemaiseman ylläpitämisessä Kemin Kiikelissä, ihan keskustan lähellä. Lehmien hyödyntämisestä saatiin hyviä kokemuksia.

Kesän metsässä laiduntaneet hiehot ovat sopeutuneet hyvin takaisin kotinavettaansa.
Jenni Mehtonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaalasta Tervolaan muuttaneet lapinlehmät saavat hyvän arvosanan viime kesän töistään. Neljä hiehoa eli Tiia, Tunna, Taival ja Tuuhea pääsivät nauttimaan laiduntamisesta kaupunkimaisessa ympäristössä, kun ne hoitivat perinnemaisemaa Kemin Kiikelin kaupunkimetsässä kesäkuun lopusta lokakuun alkuun.

Lapinlehmät on tuotu Pelson vankilasta Tervolan Louella toimivaan ammattiopisto Lappian koulutusyksikköön.

Osana Kuntahelmi-hanketta toteutettu ympäristön ennallistaminen laiduntavien lehmien avulla oli onnistunut kokemus, joka saa jatkoa. Rahoitus on vielä ensi vuodelle.

– Hankkeessa ennallistetaan arvokkaita perinnemaisemia sitten, että eläimet, kuten vaikka lehmät tai lampaat, käyvät syömässä kasvustoa, Lappian toimipaikkapäällikkö Jarmo Saariniemi kertoo.

– Alkuperäiskarja lapinlehmien luontaiseen elinympäristöön kuuluu laiduntaminen. Kokeiluna tämä oli erittäin onnistunut, ja ne pärjäsivät hyvin siellä.

Lapinlehmä Louen opetusnavetassa.
Lapinlehmät ovat luonteeltaan uteliaita. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Saariniemi kertoo, että Louen navetassa tutustumassa käyneet koululaiset ovat kaipailleet kesällä näkemiään lehmiä.

– Osa näistä oppilaista oli käynyt katsomassa hiehoja siellä ja heti kun tänne navettaan tulivat, niin kysyvät, että missä ne on.

Laidunnettu maisema avartui

Hiehot laidunsivat kesän ja alkusyksyn ajan neljän hehtaarin kokoisella niitä varten vankasti aidatulla alueella. Aita oli vahvistettu sähköpaimenella, joka otti energiansa auringosta.

Alue oli sopiva juuri neljälle eläimelle, sillä ennakkoon oli laskettu, että yhtä hiehoa varten ravintoa tarvitaan hehtaarin verran. Syksyn mittaan ilmojen kylmetessä luonnon tarjoama ravinto kuitenkin väheni.

– Ruoka riitti ihan hyvin. Loppuvaiheessa pari viimeistä viikkoa täältä vietiin sinne pari heinäpaalia.

Paluu kotinavettaan onnistui

Neljän Kiikelissä laiduntaneiden hiehojen paluu takaisin kotinavettaan Louelle sujui taivasalla vietetyn kesän jälkeen ongelmitta.

– Heti kun ne tulivat tänne, ne olivat niin kuin ne eivät olisi missään käyneetkään, rauhallisesti ottivat. Kun laumaan tulee uusia tai uusvanhoja jäseniä, niin sitten pitää katsoa se arvojärjestys uudestaan, vähän ne nujakoivat siinä keskenään, maataloustyön ohjaaja Marita Kurkinen kertoo.

Lapinlehmien kesä kaupunkimetsässä sujui hyvin, vaikka alkuun erilaiset uhkakuvat kävivätkin Louen henkilökunnan mielessä.

– Lähinnä sitä mietimme, että eiväthän ihmiset tee mitään ilkivaltaa. Muuten kyllä luotimme, että eläimet ovat siellä ihan rauhallisesti, kun siellä oli kuitenkin hyvät aitaukset ja muut puitteet kunnossa, Kurkinen sanoo.

Tiia, Tunna, Tuuhea ja Taival saavat vasikat marras–joulukuun aikana. Ensi kesänä laiduntamaan pääsevät eri eläimet kuin tänä vuonna. Laiduntamaan lähtijöitä ei ole vielä valittu. Kuten ihmisissäkin myös lehmissä on eroja. Toiset ovat sosiaalisempia ja ihmisläheisempiä ja toiset vähän arkoja eivätkä tule vapaaehtoisesti rapsutettavaksi.

Opetustilana toimivalla Lappian Louen toimipisteellä asustaa noin 150 lapinlehmää. Niistä kuutisenkymmentä on lypsyssä, ja loput on nuorta karjaa.

– Meillä on sopimus ministeriön kanssa, että tietty määrä pitää olla lehmiä navetassa ja lampolassa tietty määrä suomenlampaita ja kainuunharmaita, Jarmo Saariniemi tähdentää.

Louen lapinlehmät saattavat päästä ensi kesänä laiduntamaan myös Tervolassa.

– Meillähän on tässä Louen alueellakin noin seitsemän hehtaaria. Katsotaan ensi kesänä, miten sinne saadaan porukkaa laiduntamaan.

Suosittelemme