Hyppää sisältöön

Davis Cupissa loistanut Otto Virtanen kertoo avoimesti haasteistaan: ”Pelaamisesta on puuttunut sama kipinä”

Otto Virtanen ihastutti suomalaista tennisyleisöä Davis Cupissa syyskuussa. Sen jälkeen hän ei ole omien sanojensa mukaan yltänyt samalle tasolle.

Otto Virtanen istuu penkillä kesken ottelunsa.
Otto Virtanen hävisi Tukholmassa lokakuussa Pavel Kotoville ja putosi ATP 250 -turnauksen karsintavaiheessa. Kuva: Daniel Bengtsson Stella Pictures/All Over Press
Pertti Lappalainen,
Janne Karinkanta
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle näyttää kaikki Suomen ottelut sekä loppuottelun tenniksen Davis Cupin finaaliturnauksesta Malagasta. Suomi aloittaa turnauksen tiistaina 21.11. kello 17 puolivälieräottelulla Kanadaa vastaan. Maaottelu suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa.

22-vuotias Otto Virtanen oli Suomen joukkueen avainpelaaja syyskuussa, kun joukkue varmisti historiallisesti paikan tenniksen miesten Davis Cupin finaaliturnaukseen. Virtanen voitti kaikki kolme otteluaan Kroatiassa.

Splitin suomalaissensaation jälkeen Virtanen on edennyt parhaimmillaan ATP:n haastajaturnauksessa toiselle kierrokselle.

Kroatian maajoukkueturnauksessa kaksi hänen kolmesta vastustajastaan oli maailmanlistalla selvästi Virtasta korkeammalla. Syksyn haastajaturnauspettymysten lisäksi Tukholman ATP 250 -turnauksessa hän jäi toiselle karsintakierrokselle lokakuussa.

– Omasta pelaamisestani on puuttunut se sama kipinä, joka oli Davis Cupissa. En ole päässyt samalle tasolle. Kyllähän se laittaa miettimään, mikä on, Virtanen sanoo rehellisesti Yle Urheilun haastattelussa.

Samalla syöttöhirmu paljastaa, että on kärsinyt maajoukkueturnauksen jälkeen jalkavaivoista. Tukholman turnauksessa hän sai jalkoihinsa rakkulat, jotka tulehtuivat. Lisäksi polvi on vaivannut syyskuusta saakka.

– Polvi ei ole ollut ihan 100-prosenttisessa kunnossa Davis Cupin jälkeen. Se on varmasti vaikuttanut jonkin verran. Ottaa tankista pois energiaa, jos mietin liikaa, kestääkö se, Virtanen pohtii.

Otto Virtanen lyö tennissyötön.
Virtanen syöttää parhaimmillaan jopa 230 km/h liitäviä ykkössyöttöjä. Kuva: Daniel Bengtsson Stella Pictures

Niemisen kokemus auttaa

Virtanen on parhaimmillaan aggressiivinen ja näyttävästi pisteitä ratkova pelaaja. Heikompina päivinä peliä leimaavat virheherkkyys ja haluttomuus. Hän sanoo, että huippuvireen puuttumiseen vaikuttaa useampi tekijä.

– Voi olla, etten yksin löydä kentällä vastauksia, mitä pitäisi tehdä. Ehkä Suomi-paita päällä tuo sen 10 prosenttia ekstraa, että oma peli menee aina yli 100 prosentin, Virtanen vertaa kiertueotteluita Davis Cupiin.

Maajoukkueturnauksessa hän ei ole yksin, sillä kentän laidalla saa poikkeuksellisesti olla Suomen joukkueen kapteeni Jarkko Nieminen. Virtanen korostaa suomalaisen tennislegendan roolia huippuotteissaan.

– Hänen merkityksensä on iso. Jarkko voi auttaa, etten tee vääriä asioita huonoilla tai hyvillä hetkilläni, Virtanen avaa.

Virtanen loisti syyskuussa Splitissä muun muassa Yhdysvaltojen Mackenzie McDonaldia vastaan.

Virtanen toivoi, että Nieminen olisi lisää mukana hänen arjessaan ja pyysi Suomen kaikkien aikojen pelaajalta apua puolisen vuotta sitten. Niemisen ehdotuksesta tennislegendan entinen valmentaja Jan de Witt ryhtyi Virtasen valmentajaksi.

– He jakavat keskenään ideoita ja näkemyksiä. Olen saanut molemmilta todella hyvää analyysiä ja oppinut uutta, Virtanen kertaa.

Niemisen merkitys korostuu haastavilla hetkillä. Virtanen sanoo, että on tärkeää saada apua entiseltä huippupelaajalta, kun ura ei ole yhtä nousukiitoa.

– Miten suhtautua tai jatkaa, kun tulee muutama huonompi matsi tai kuukausi, hän konkretisoi esimerkkitilanteen.

Jarkko Nieminen (vas.) ja Otto Virtanen juttelevat taukopenkillä.
Jarkko Niemisen (vas.) ja Otto Virtasen yhteistyö Davis Cup -otteluiden aikana on toiminut. Kuva: Lehtikuva

Itsekriittisyys vaivaa

Maailmanlistalla sijalla 170 oleva Virtanen sanoo oman tasonsa ailahtelevan otteluiden ja treenien välillä. Harjoituksissa vallitseva ilo ja hauskuus eivät ole siirtyneet pelikentälle. Rentouden siirtäminen otteluihin olisi avainasemassa onnistumisissa.

– Nyt on väkinäistä, mikään ei suju ja kaikki on vähän huonosti. Harmittaa, kun alan miettimään liikaa huonoja asioita kentällä ja annan itselleni ehkä liikaa kritiikkiä, Virtanen perkaa avoimesti ottelutilanteita.

Otto Virtanen puhui Ylen haastattelussa avoimesti vaikeuksista, joita tennispelaajalla voi ottelutilanteessa olla.

Hän toteaa, että välillä huonot päivät aiheuttavat vaikeuksia kentällä.

– Ottelun alussa saattaa tulla muutama huonompi suoritus, kadotan ”flown”, enkä enää pelaa hyvin. Sitten tulee epävarmuuksia, joita ei esimerkiksi Davis Cupissa ollut, Virtanen arvioi.

Hän painottaa, ettei kyse ole motivaation tai pelihalujen puutteesta. Virtanen kuvailee, että yleensä harjoituksissa kaikki on todella kivaa ja hauskaa.

Parhaat ottelut ovat sellaisia, että niitä pelatessa ei tarvitse oikeastaan ajatella ollenkaan.

– Pallo vain lähtee ja peli kulkee. Viime aikoina kentällä on ollut vaikeaa ehkä juuri se, että mietin liikaa ja teen vääriä valintoja.

Otto Virtanen näyttää peukkua tennismaila toisessa kädessään.
Otto Virtanen on yrittänyt siirtää rentoutta ja iloisuutta harjoituskentältä otteluihin. Kuva: EPA-EFE

Virtanen on yhdessä valmennustiiminsä kanssa keskittynyt vahvasti psyykkisen puolen työstämiseen. Prosessissa myös otteluvoitot ovat tärkeitä. Virtanen onkin pelannut viime aikoina kaksinpelin lisäksi nelinpeliä.

– Jokainen voitto tuo lisää itseluottamusta, Virtanen tiivistää.

Tenniskenttä on yksinäinen paikka

Vuosikausia ammattilaiskiertueella kiertäneen Jarkko Niemisen rauhallisuus on vakuuttanut Virtasen. Hän saa joka päivä kapteenilta pari täsmällistä ja tärkeää kommenttia. Ne ovat olleet yksi yhteistyön kulmakivistä.

Virtanen kehuu ohjeiden yksinkertaisuutta. Prosessoitavaa ei ole valtavia määriä.

– Esimerkiksi ”ota jalat hyvin mukaan” tai ”askel eteenpäin”. Yleensä yläkroppani tulee mukana lyönneissä, kun keskityn jalkoihin, Virtanen paljastaa.

Yksinäisessä ottelutilanteessa lumipallo lähtee herkästi vyörymään väärään suuntaan. Virtanen toteaa, että fanit ja muut ulkopuoliset asiat voivat helposti jäädä kokonaan huomiotta. Sen sijaan pelaaja huomaa kaiken, mitä itse tekee.

– Esimerkiksi pienet virheet, joista alan kritisoida itseäni liikaa ja joihin keskityn enkä oikein huomaa onnistumisia, Virtanen reflektoi.

– Pitäisi löytää tasapaino, miten pitää hyvä pelivire, mieli ja rentous koko matsin ajan.

Otto Virtanen juo vettä.
Muun muassa tennislegenda Andre Agassi on sanonut tenniskentän olevan ”maailman yksinäisin paikka”. Virtanen ymmärtää lausahduksen. Kuva: Daniel Bengtsson Stella Pictures/All Over Press

Yksi iso pettymys käsiteltäväksi Virtaselle tuli taannoisesta Talin kotiturnauksesta. Hän putosi kaksinpelin avauskierroksella Kazakstanin Denis Yevseyeville, joka on yli 50 sijaa Virtasta alempana maailmanlistalla.

Virtanen sanoo pelanneensa todella huonosti. Ottelun läpikäyminen ja nollaaminen valmennuksen kanssa on avainroolissa.

– En saanut oikein mitään itsestä irti. Jälkeenpäin harmittaa vielä enemmän.

Kysymysmerkkejä ennen finaaliturnausta

Davis Cupin finaaliturnaus tarjoaa Virtaselle ja Suomen joukkueelle mahdollisuuden päättää kausi onnistuneesti. Virtasen nykyvire ja ykköspelaaja Emil Ruusuvuoren Talissa loukkaama olkapää luovat kuitenkin tummia pilviä menestysodotusten ylle.

Suomen miehet pelaavat tiistaina historiansa suurimman ottelun, kun Davis Cupin puolivälierässä vastaan asettuu hallitseva mestari Kanada. Ruusuvuoren pelikunto on yhä mysteeri. Hän kertoi maanantaina, ettei ole koskenut tennismailaan melkein viikkoon.

Turnaussääntöjen mukaan pelaava kokoonpano on nimettävä viimeistään tuntia ennen kamppailun alkua.

– Kaiken aion tehdä sen vuoksi, että pystyisin pelaamaan, Ruusuvuori sanoi STT:lle maanantaina.

Virtanen odottaa pelaamista Malagassa innolla. Hän hehkuttaa Suomen joukkuehengen olleen jo vuosia loistava.

– Tuemme toisiamme ja näytämme aina parastamme Davis Cupeissa, Virtanen tunnelmoi.

Emil Ruusuvuori ratkaisi voitollaan Tommy Paulista Suomen paikan Davis Cupin finaaliturnauksessa.

Syyskuussa hän löysi heikkoina päivinäänkin hyvän pelivireen. Väsymys tai normaalia heikompi tunne eivät pilanneet suorituksia.

– Pystyin voittamaan ja tekemään oikeita ratkaisuja.

Vastaavaa suomalainen tennisyleisö toivoo myös Malagan finaaliturnauksessa.

Yle näyttää kaikki Suomen ottelut sekä loppuottelun tenniksen Davis Cupin finaaliturnauksesta Malagasta. Suomi aloittaa turnauksen tiistaina 21.11. kello 17 puolivälieräottelulla Kanadaa vastaan. Maaottelu suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Suosittelemme