Hyppää sisältöön

Onko tässä Suomen seuraava hiihdon olympiavoittaja? Asiantuntijalta hurjaa puhetta nuorten maailmanmestarista

Sprintin nuorten maailmanmestari Niilo Moilanen, 22, on menestyshiihtäjän tiellä. Nopeista jaloistaan tunnettu lahjakkuus tavoittelee vuoden 2026 olympialaisista mitalia.

Niilo Moilanen oli paras suomalaismies sprinttikarsinnassa.
Niilo Moilanen säväytti viime kauden sprinttikarsinnassa hurjalla vauhdillaan. Tässä hän lykkii Salpausselän kisojen kolmanneksi nopeimman ajan. Kuva: Tomi Hänninen
Joel Sippola

Hiihdon Rukan Suomen Cup viikonloppuna Ylen kanavilla. Tapahtumia seurataan hetki hetkeltä Yle-sovelluksessa ja Ylen verkkosivuilla.

Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat olleet pitkään niitä suomalaishiihtäjiä, joilta on voinut vaatia tulosta. Laji tarvitsee kuitenkin kipeästi uusia vastuunkantajia.

Viime aikoina tällaista roolia on sommiteltu nuorten maailmanmestaruuskisoissa loistaneelle ja Suomen miehille viime talven MM-kisoissa viestimitalin ankkuroineelle Niko Anttolalle.

Tämän hetken nuorista suomalaishiihtäjistä huippusijoituksia on kuitenkin tulevina vuosina realistisempi odottaa sprintteri Niilo Moilaselta. Kolmen vuoden takainen nuorten MM-voittaja on potentiaalisen menestyshiihtäjän polulla.

– Niilo Moilanen on yksi niistä hiihtäjistä, joilta voidaan lähiaikoina ihan perustellusti odottaa nousua aikuisten kärkeen kansainvälisissä karkeloissa, hiihtoasiantuntija Kalle Lassila ennakoi Yle Urheilun podcastissa.

Niilo Moilanen parisprintin jälkeen.
Niilo Moilasen kausi oli selvä onnistuminen, vaikka kauteen mahtui myös Planican MM-sprintin kaltaisia pettymyksiä. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Uusille menestyjille olisi Suomessa tilausta.

Tasaisesti kolmen parhaan joukkoon yltävistä suomalaishiihtäjistä kaikki kolme ovat yli 30-vuotiaita. Heidän takanaan on joukko kokeneita urheilijoita, jotka pystyvät parhaimmillaan vetämään top10-vauhtia.

22-vuotias Moilanen on kuitenkin näyttänyt joka vuosi, että hän pystyy nostamaan tasaisesti tasoaan.

– Kun kahdestakymmenestä vuodesta ikävuosia tulee lisää ja taso on hyvänä päivänä kymmenen parhaan joukossa, sieltä on aika iso hyppäys kolmen parhaan joukkoon. Niilo on kehittynyt kuitenkin koko ajan ja on pystynyt vakiinnuttamaan tasonsa 30 parhaan joukkoon sekä viime kaudella kahdesti välieriin.

– Menee vuosi tai kaksi, kun finaalissa pitää pystyä tappelemaan kärkisijoista ja päästä sinne. Niin saadaan Niilosta maailmanmestari tai olympiavoittaja, Lassila povasi.

Yle Urheilun podcastissa suitsutettiin Niilo Moilasta.

Läpimurtokausi

Moilanen nousi suomalaisen talviurheiluyleisön tietoisuuteen vuonna 2021, kun hän suorastaan dominoi Vuokatin nuorten MM-hiihtojen perinteisen sprinttiä karsinnasta aina finaaliin saakka. Alle 20-vuotiaiden kultamitalinsa lisäksi hän oli saavuttamassa Suomelle ikäluokan poikien ensimmäistä viestimitalia (hopeaa) kymmeneen vuoteen.

Kansainvälisen läpimurtonsa aikuisten tasolla Moilanen teki viime kaudella. Hän ylsi ensimmäistä kertaa maailmancupin välieriin, Beitostölenin ja Les Roussesin perinteisen sprinteissä.

Suomen kaikkien aikojen nopeimmaksi miesspintteriksikin kutsuttu urheilija väläytti valtaista nopeuttaan olemalla Beitostölenin karsinnassa toinen ja Lahdessa kolmas. Planican MM-kisoissa hän debytoi aikuisten arvokisoissa.

Niilo Moilanen
Pohti Ski Teamia edustava Niilo Moilanen, 22, on noussut parissa vuodessa yhdeksi Suomen potentiaalisemmaksi miessprintteriksi Kuva: Tomi Mäkipää

Suomalaiselle junioriurheilijalle tyypillistä suurta kipuilua aikuisten sarjaan siirryttäessä ei Moilasen kohdalla ole ollut.

– Olemme pystyneet nostamaan tasoa tosi tasaisesti. Ei ole tullut valtavia notkahduksia, muttei mitään hirveitä harppauksiakaan. Tasaista työtä, jonka uskon myöhemmin palkitsevan, Moilanen tuumii.

Loppukaudesta Moilanen muistetaan triplakaatumisestaan Lahden Salpausselän stadionin kuuluisassa J-mutkassa. Suomalainen muistelee tilannetta huumorilla.

– Hiihtäjien keskuudessa sille on naureskeltu huumorilla. Ammattihiihtäjäkin voi heittää tuolla tavalla pannut ja kolme kertaa putkeen. Nyt on sekin koettu, Moilanen naurahtaa.

Salpausselällä nähtiin Niilo Moilasen kolmen kaatumisen sarja.

Nopeat jalat

Nopeista jaloistaan tunnettu Moilanen on kehittynyt parin viime vuoden aikana vapaan tyylin hiihdossaan. Perinteisen sprintti on kuitenkin syömähammas, jolla nuori suomalainen voi täräyttää hurjaa jälkeä.

Potentiaalista aikuisten tasolla kertoo viime kauden kaksi top3-aikaa maailmancupin sprintin karsintavaiheessa.

– Vahvuudet ovat jaloissa ja niiden nopeudessa. Jaloissa on kapasiteettia tuottaa voimaa ja fyysisyys välittyy vuorohiihtoon. Vuorohiihtopätkät palvelevat itseäni parhaiten.

Isona kehityskohteena on ollut tasatyönnön parantaminen.

– Alkukaudesta Rukan ja Östersundin sprinttiradat ovat profiileiltaan sellaisia, jotka sopivat hyvin minulle. Myös keväällä Falunissa jalkoja pääsee hyvin käyttämään, Moilanen luettelee.

Kovia ikätovereita

Moilanen pääsee kilpailemaan tänä vuonna arvokisojen merkeissä viimeisissä nuorten MM-kisoissaan.

Aikuisten kisojen osalta arvokisaton vuosi tarjoaa nuorelle kehityskelpoiselle urheilijalle mahdollisuuksia hakea kisojen kautta rutkasti oppia aikuisten huippusprinteistä.

– Nyt on tosi hyvä kausi saada kisoja alle ja rakentaa pohjaa. Kun on paikka laukoa, on siihen sitten valmis, Moilanen lisää.

Niilo Moilanen
Niilo Moilanen kilpaili ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan Planican MM-kisoissa perinteisen sprintissä sekä vapaan parisprintissä Joni Mäen kanssa. Kuva: Getty Images

Moilasen voittaessa nuorten maailmanmestaruuden hän jätti finaalissa taakseen muun muassa saman ikäluokan kovat kilpakumppanit, Norjan Lars Agnar Hjelmesetin sekä Ruotsin Edvin Angerin.

Kaksikko toimii suomalaiselle hyvänä esimerkkinä siinä, missä kansainvälinen huippu menee. Hjelmeset oli viime kauden maailmancupin sprinteissä kertaalleen neljäs ja Moilasta vuoden nuorempi Anger eteni sprinttifinaaliin peräti neljä kertaa.

– On tosi hienoa, että olemme kulkeneet samaa junioripolkua maailmancupiin. Varsinkin Angerin tekemistä oli viime kaudella hienoa seurata. Hän tuli maailmancupiin ja hiihti heti finaalipaikoista. Harvoin sellaisia yksilöitä tulee.

Edvin Anger
Vuoden 2021 nuorten MM-kisoissa Niilo Moilaselle taipunut Edvin Anger veti viime talvena tykkikauden. Kuva: Pierre Teyssot/Action Plus/Shutterstock/All Over Press

2026 olympiamitalistiksi?

Moilasen olisi pitänyt avata kautensa jo viikko sitten Oloksella, mutta loppusyksyn sairastelu on muokannut alkuperäistä suunnitelmaa. Vuonna 2001 syntynyt hiihtäjä avaa kautensa tänä viikonloppuna Rukan Suomen Cupissa.

Hän ei ole hieman yllättäen mukana leipälajissaan perinteisen sprintissä, vaan kisaa pelkästään sunnuntaina pidettävässä kymmenen kilometrin perinteisen väliaikalähtökisassa.

– Ajateltiin, että kaksi kisaa olisi kauden avaukseksi turhan kova. Haluttiin aloittaa normaalimatkalla. Saada ehjä veto ja hakea informaatiota omasta tilasta, Moilanen kertoo.

Lassila luonnehtii Moilasta äärimmäisen älykkääksi urheilijaksi, joka osaa tehdä kauden avaamisen kaltaisia järkeviä ratkaisuja.

Niilo Moilanen näyttää pettyneeltä.
Niilo Moilasella on edellytyksiä sprintin MM- ja olympiamitaleille. Kuva: Tomi Hänninen/Yle

Moilasta kuvaillaan ihmisenä kiltiksi ja kohteliaaksi. Moilanen tunnistaa itsensä näistä maininnoista, mutta muistuttaa myös kovasta kunnianhimostaan. Toisaalta hän haluaa asetella tavoitteet realistiksi.

Vielä tällä kaudella hän kokee sopivaksi sementoida asemansa välierähiihtäjänä kuin hakea kovalla vimmalla ensimmäistä palkinkorokesijaansa. Samalla pitkän tähtäimen tavoitteet kypsyvät mielessä.

– Esimerkiksi vuoden 2026 olympialaisissa on perinteisen sprintti. Se on ehdottomasti tärkeä vuosi urallani ja merkattu isosti kalenteriin. Teemme nyt sen eteen töitä ja pohjia. Ei kuitenkaan passaa ahnehtia liikaa, jotta ei käy köpelösti.

Lassilan mukaan Italiassa järjestettävät seuraavat olympialaiset tulevat Moilasen kehityskaaren kannalta ihanteelliseen kohtaan.

– Junnumestaruuden jälkeen on ollut selvää, että 2026 kisoihin lähdetään mitalitavoittein. Hänen kehityskäyrällään se on erinomaisesti perusteltua.

Nopeat jalat ja vuorohiihto ovat nuorten maailmanmestarin syömähampaita.

Hiihdon Rukan Suomen Cup nähdään viikonloppuna Ylen kanavilla. Lauantain sprintit klo 11.55 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa. Sunnuntaina naisten 10 kilometrin väliaikalähtökisa klo 11.00 ja miesten vastaava kisa klo 12.25 alkaen.

Suosittelemme