Hyppää sisältöön

Susijengin Edon Maxhuni loistaa Ranskan liigassa: ”Parempaa alkua ei voisi kirjoittaa” – uuden joukkueen kurssi kääntyi täysin

Susijengin pelinjohtaja Edon Maxhuni pelaa upeaa kautta Ranskan koripalloliigassa solmittuaan syyskauden kattavan sopimuksen, jossa on optio kevätkaudesta 2024.

ESSM Le Portelin Edon Maxhuni ajaa korille kolmen vastustajan keskeltä Ranskan koripallosarjassa
ESSM Le Portelin Edon Maxhuni ajaa korille kolmen vastustajan keskeltä Ranskan koripallosarjassa Kuva: ESSM Le Portel / PLedez_photography 2023
Timo Uusitalo,
Jouko Vuolle
Avaa Yle-sovelluksessa

Maajoukkuepelaaja Edon Maxhuni on ottanut lentävän lähdön Ranskan koripalloliigassa. Hän on pussittanut Le Portelin riveissä viidessä pelaamassaan ottelussa keskimäärin pisteitä 15,4, kahminut levypalloja 2,6 ja jakanut syöttöjä 4,6. Kolmoset Maxhuni on upottanut 38,5 prosentilla ja vapaaheitot 87,1 prosentilla.

Maxhunin hienoja tilastolukuja kaunistaa sekin, että Le Portel on voittanut suomalaisen pelinjohtajan komennossa kaikki viisi otteluaan.

– Ei olisi todellakaan voinut alkaa korisura täällä paremmin. Sanotaanko niin, että oikeastaan parempaa alkua ei voisi edes kirjoittaa. Ennen kuin tulin tänne, joukkueen voittosaldo oli 0–5. Itselläni oli vähän sellainen olo, että nyt on näytönpaikka ja pitäisi tuoda joukkue voittojen tielle, Maxhuni toteaa.

25-vuotias suomalaiskomeetta sanoo, että Le Portel on edennyt ajatusmallilla ”ottelu kerralla” eteenpäin ja esitykset ovat parantuneet siinä ohessa koko ajan.

– Isoin asia on se, että meillä on nuori joukkue tällä hetkellä ja monta pelaajaa, jotka ovat vasta korisuransa alussa. Minusta joukkueesta on aiemmin puuttunut kokemus ja positiivinen johtaminen, näkee Maxhuni.

Tiistai klo 21.02

Le Portelin sarjasijoitus on vaihtunut tyvipään jämätiloista keskikastin kymppisijaan, kun sarjasta on pelattu kolmannes. Kahdeksan parasta joukkuetta yltää kevään nurkilla pudotuspeleihin.

– Pudotuspelipaikka on aika kaukainen, mutta jos jatkamme samalla tavalla, niin onhan se mahdollista. Meiltä puuttuu kaksi tärkeää pelaajaa, jotka ovat loukkaantuneita. Jos hekin pääsevät mukaan vaikka jo tammikuussa, niin tästä voi tulla hyvä kausi ja voimme olla aika korkealla sarjataulukossa, Maxhuni puntaroi.

Maxhunilla on menossa neljäs kausi ammattilaisena. Hän on pystynyt joka vuosi nostamaan tasoaan tilastojen pohjalta.

– Omalta osaltani tiedän, että joka vuosi pitää parantaa, eikä saa olla tyytyväinen nykyiseen olotilaan. Haluan olla parempi kuin eilen.

Ei puutetta itseluottamuksesta

Le Portel kukisti Maxhunin debyytissä 14. lokakuuta Ranskan korissarjan jättiläisen Paris Basketballin, jota valmentaa Tuomas Iisalo ja jonka riveissä pelaa Mikael Jantunen.

– Tuo kertoo Edonista ja siitä, kuinka hyvin ja nopeasti toiset pelaajat voivat sopeutua uuteen tilanteeseen. Ei ole nimittäin helppo paikka tulla täysin uuteen ympäristöön ja ottaa saman tien omaa roolia joukkueessa, muistuttaa Jantunen.

Myös Jantunen näkee, että Maxhuni on auttanut Le Portelia voittamaan otteluita hankalan alkukauden jäljiltä.

– Itseluottamuksesta Edonilla ei ole koskaan ollut puutetta. Minusta hyvä alku kertoo hänen johtajuudestaan ja pelinjohtajan roolistaan, että hän on pystynyt näin kovassa sarjassa muuttamaan joukkueen kurssia ja vielä tuollaisella vauhdilla. Erinomaista työtä on tehnyt. Paljon on kautta jäljellä. Katsotaan, mihin hän vielä pystyy, Jantunen tuumii.

Le Portelin pelaajat tuulettavat onnistumista, etualalla Edon Maxhuni
Le Portelin pelaajat tuulettavat onnistumista, etualalla Edon Maxhuni. Kuva: ESSM Le Portel / PLedez_photography 2023

Jantunen muistuttaa, että Maxhuni on aina ollut oman tien kulkija, joka piti tänäkin syksynä itsensä kunnossa ja luotti siihen, että hänelle löytyy vielä se ”sopivin paikka”.

Maxhuni myöntää kuulleensa, että monet pohtivat hänen tilannettaan ja sitä, miksei hänellä ole pelisopimusta minnekään. MM-kisojen jälkeen hän odotti kuukauden päivät sopivaa kohdetta.

– Välillä pitää olla kärsivällinen ja odottaa, jotta saa sen, mikä itselle kuuluu. Minulla on usko siihen, että kaikki tapahtuu ajallaan ja jokainen juttu on tarkoitettu. Hyvää kannattaa odottaa.

Ranskan koripallon pääsarja on suomalaistakamiehen mukaan fyysinen, ja paljon kovempi, mihin hän on esimerkiksi itse aiemmin tottunut.

– Koripallo on täällä fyysistä ja älykästä, se näkyy niin pelaajissa kuin joukkueissa, Maxhuni analysoi.

Mies on pelannut viime vuosina Saksassa, Hollannissa ja Virossa.

Pikkukaupunki hengittää koripalloa

Le Portelin valmentaja Éric Girard saa kehusanat suomalaiselta takamieheltä.

– Keskustelumme on ollut alusta asti avointa. Hän on antanut minulle heti aika isot saappaat ja myös vapauksia siihen, miten saa pelata ja johtaa. Minua on auttanut, että saan olla oma itseni kentällä. Valmentaja luottaa minuun ja tietää, että jos minulla on jotain sanottavaa, niin se auttaa joukkuetta, eikä riko joukkuehenkeä, kiittelee Maxhuni.

Le Portel on pieni, noin 11 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Ranskassa, kanaalin rannalla. Halliin mahtuu parituhatta ihmistä.

Le Portelin Edon Maxhuni korintekopuuhissa Ranskan pääsarjassa.
Le Portelin Edon Maxhuni korintekopuuhissa Ranskan pääsarjassa. Kuva: ESSM Le Portel / PLedez_photography 2023

– Kaupunki elää ja hengittää koripalloa, joka on minusta tosi hienoa. Halli on melkein joka kerta täynnä ja meteli on niin kova kuin voi olla. Täällä ihmiset tietävät, kuka sinä olet, kun menet vaikka kauppaan. Ja tulevat vielä juttelemaan. Koris on täällä iso osa ihmisten elämää, tietää Maxhuni.

– Toivottavasti pelit menevät jatkossakin täällä hyvin ja pääsemme näyttämään, ettei tämä ole mitään sattumaa.

Valmentajat vievät Suomi-korista maailmalle

Maxhuni kokee, että Suomi-koris ottaa askeleita oikeaan suuntaan.

– Meidän pelaajat ovat täällä nähneet Suomi-korista niin EM- kuin MM-kisoissa ja ovat myös kiinnostuneita siitä. Tuntuu, että Suomi-koris kasvaa ja pikku hiljaa ihmiset alkavat tuntemaan myös pelaajia paremmin. Toivottavasti kotimainen Korisliigakin kehittyisi.

Korisliigassa viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut Jussi Laakso, 47, solmi äskettäin loppukauden pestin Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Seura on tuttu Maxhunille.

– Harmi, että Jussi tuli sinne yhden vuoden myöhemmin kuin minä. Hyvä organisaatio, minulla ei ole mitään huonoa sanottavaa. Ikävä tilanne siinä mielessä, että heillä on vasta yksi voitto ja kuusi perättäistä tappiota. Toivottavasti Jussilla on samanlainen tuuri kuin minulla, että joukkue lähtee heti nousuun. Uskon, että hän viihtyy siellä.

Paris Basketballin nykyistä valmentajavelhoa, kovasta vaatimustasosta tunnettua Tuomas Iisaloa Maxhuni kunnioittaa paljon.

– En ole yhtään yllättynyt, että homma on lähtenyt hänellä toimimaan. Merlinsin ja Bonnin vuosien jälkeen hän takoo edelleen tulosta. Hienoa seurata ja ihailla Iisalon valmentamista Euroopan huipputasolla. Toivottavasti pääsisin joku päivä hänen joukkueeseensa ja voittaisin siellä jotain suurta.

Le Portelin seuraava sarjaottelu on lauantaina 18. marraskuuta, jolloin se kohtaa vieraskentällä sarjassa 15:ntenä olevana Strasbourgin, jonka apuvalmentajaksi palkattiin viikko sitten Susijengin valmennusjohtoon kuuluva Mikko Larkas.

Suosittelemme