Hyppää sisältöön

Hongan surkea kohtalo sinetöity – HIFK sen sijaan teki lisenssihakemuksen, vaikka selvitettävää riittää

FC Honka pelaa ensi kaudella jalkapallon miesten sarjoissa korkeintaan neljännellä sarjaportaalla. HIFK:lla riittää ”selvitettäviä asioita”, mutta se aikoo yhä pelata Ykkösliigaa.

Honka.
FC Hongan pelaajat ja fanit juhlivat jatkossa korkeintaan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. Kuva: Tomi Natri / All Over Press
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Espoon Honka ei pelaa ensi kaudella jalkapallon Veikkausliigaa, Ykkösliigaa tai Ykköstä, eli espoolaistajoukkuetta ei nähdä miesten jalkapallon kolmella korkeimmalla sarjatasolla. Asia sai sinettinsä tänään. Honka ei hae lisenssiä Ykkösliigaan tai Ykköseen.

Asian vahvisti Ylelle Esport-yhtiöiden kehitys- ja viestintäjohtaja Kurt Möller.

Esport Honka Oy on pyörittänyt vuodesta 2015 lähtien Hongan edustusjoukkueen toimintaa.

Viime perjantaina vahvistui, että Honka ei hae lisenssiä ensi kauden Veikkausliigaan, kun asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Päättyneellä kaudella Honka sijoittui Veikkausliigassa viidenneksi. Lopulta espoolaisjoukkue eteni pelaamaan VPS:ää vastaan paikasta ensi kauden Konferenssiliigan karsintaan. Ennen tuota eurolopputurnausta julkisuuteen tuli tieto, että Hongan pelaajien ja valmennuksen palkat ovat rästissä.

Möller myönsi Helsingin Sanomille, ettei Esport Honka Oy:llä ole rahaa kassassa ja listasi talousongelmien syiksi muun muassa budjetin pahan ylittymisen, kalliin Kazakstanin-matkan europelikarsinnoissa, koronasta toipumisen, kumppanihankinnan vaikeudet ja stadionhankkeen viivästymiset.

Lisenssisääntöjen mukaan palkat olisi pitänyt olla maksettuna tänään, 15. marraskuuta, jotta seura olisi voinut jättää hakemuksensa ensi kaudeksi Ykkösliigaan tai Ykköseen.

Miesten puolella jalkapallon sarjaportaat muuttuvat ensi kaudeksi niin, että Veikkausliigan alla on kymmenen joukkueen Ykkösliiga ja sen alapuolella 12 joukkueen Ykkönen.

Vesa Vasara on valmentanut Honkaa kaudesta 2017.
Vesa Vasara valmensi Honkaa vuodesta 2017. Taival pääsarjassa päättyi surullisesti. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Taas vauhtia Kakkosesta?

On mahdollista, että Honka pelaa ensi kaudella Kakkosessa, eli neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. Se on korkein taso, jolla ei ole lisenssijärjestelmää. Honka Akatemialla on Kakkosen sarjapaikka.

Jotta Honka voisi pelata Kakkosessa, tulisi Honka Ry:n todennäköisesti irtisanoa sopimuksensa Esportin kanssa. Esport saattaa myös ajautua konkurssiin.

Kuten Sanoma on uutisoinut, sekään ei ole ongelmatonta, koska Esport on hallinnoinut sekä liigajoukkuetta että akatemiajoukkuetta. Ne velat, jotka kuuluvat akatemiajoukkueelle, tulisivat uuden omistajatahon maksettavaksi, mikäli Honka jatkaisi edustusjoukkuetoimintaansa Kakkosen tasolta.

Hongan kolmosjoukkueella on sarjapaikka Nelosessa eli kuudenneksi korkeimmalla tasolla.

Kurt Möller vastasi, ettei hän pysty avaamaan vielä lainkaan seuraavia askelia, vaan Honka tulee asiasta julkisuuteen seuraavina päivinä. Neuvottelut Honka Ry:n kanssa siis jatkuvat.

Honka pelasi Veikkausliigassa ensi kertaa vuosina 2006–2014. Tuolloin seuran edustusjoukkuetta pyöritti Pallohonka Oy. Kauden 2014 jälkeen sarjapaikan omistanut FC Honka Ry purki sopimuksen sarjapaikan hallinnoinnista Pallohongan kanssa. Vuonna 2015 Pallohonka Oy ajautui konkurssiin.

Sen jälkeen Hongan edustusjoukkueen toimintaa alkoi pyörittää Esport Honka Oy. Honka pelasi vuodet 2015 ja 2016 Kakkosta, ja vuoden 2017 Ykköstä. Vuodesta 2018 Honka pelasi jälleen Veikkausliigassa sijoittuen parhaimmillaan kaksi kertaa pronssille.

HIFK hamuaa yhä Ykkösliigaan

HIFK sen sijaan aikoo jättää tänään keskiviikkona hakemuksensa Ykkösliigaan. HIFK sijoittui viime kaudella Ykkösessä kuudenneksi.

Myös helsinkiläisseura on ollut tällä kaudella, jälleen kerran, pahoissa talousongelmissa. HIFK aloitti kesällä osakeannin. Tavoitteena on ollut kerätä 300 000 euroa.

Lokakuun lopussa HIFK julkaisi tiedotteen, jonka mukaan ”HIFK:n toiminnan jatkaminen on vaakalaudalla”. Tiedotteen mukaan osakeanti ylitti syyskuussa 210 000 euron rajan, mutta sen jälkeen uudet sijoitukset ovat olleet vähissä. Samalla HIFK ilmoitti, että rahantarve onkin annin minimitavoitteeksi asetettua 300 000 euroa suurempi.

Kuva HIFK:n kannattajapäädystä Stadin derbyssä syksyllä 2022.
Pääsevätkö HIFK:n fanit hurraamaan ensi kaudella omilleen Ykkösliigassa? Kuva: Matti Raivio / All Over Press

HIFK:n talousongelmat ja omistajakuviot ovat viime vuosina olleet jatkuva puheenaihe. Toukokuussa aloittanut HIFK Fotboll Ab:n uusi hallitus oli HIFK:n tiedotteen mukaan havainnut heti yhtiön olevan vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ja kauden tulobudjetin olevan ylioptimistinen.

Myös HIFK:n johtoportaassa tapahtui kesällä. Perttu Hillman, joka valittiin loppuvuodesta 2022 HIFK:n toimitusjohtajaksi ja joka toimi myös puheenjohtajana, lähti kesäkuussa. Puheenjohtajaksi tuli Antti Kaiponen.

Kaiponen vahvistaa, että HIFK hakee lisenssiä Ykkösliigaan, mutta selvitettäviä asioita on yhä. Kaiponen ei halua avata tarkemmin seuran tilannetta kuin sanoa sen, että johtoporras ”tekee absoluuttisesti kaikkensa”, jotta HIFK voisi jatkaa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Osakeantitavoitteestaan seura on yhä jäljessä.

Myös HIFK:n valmennuksen ja pelaajiston palkanmaksussa oli kaudella 2023 ongelmia, ja palkat tulivat ajoittain myöhässä.

Kaiponen ei halua vielä tässä vaiheessa kommentoida palkanmaksuongelmia tai mennä yksityiskohtiin, millaisia asioita seuran pitää vielä selvittää ja hoitaa, jotta se olisi kelpoinen Ykkösliigaan.

Suosittelemme